Teljes mozgósítás Izraelben a Hamász támadása után

  • narancs.hu
  • 2023. október 7.

Külpol

Nem ura a helyzetnek az izraeli hadsereg, de ellencsapást mért a Hamászra.

„Izrael háborúban áll” – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök, aki teljes mozgósítást rendelt el az országban. A hadsereg kötelékében több tízezer tartalékos és kommandós egység készül a bevetésre. Jelenleg kormányülést tartanak Tel-Avivban.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami televízióban elmondta: háborús helyzet van Izraelben, és egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön a Gázai övezet északi részén 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Fotó: MTI/EPA/Haitham Imad
 

 

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezren bezárkóztak a házaikba a kormány kérésének megfelelően. Állítólag izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak el a gázai övezetbe a palesztinok.

A közösségi médiában megjelent felvételeken látszik, hogy a Hamász fegyveresei izraeli utcákon lövöldöznek.

 

Délután izraeli egységek csapást mértek a Hamász főhadiszállására.

Palesztin tisztviselők közlése szerint a gázai övezetben végrehajtott csapásoknak mintegy kétszáz halálos áldozata van, és ezer sebesültje. Benjamin Netanjahu korábban azt mondta, a Hamász súlyos árat fizet a terrorakcióért: „Háborúban állunk, de győzni fogunk” – fogalmazott.

Szijjártó Péter a Twitteren arról írt, magyar áldozatról nem tud. Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is kiállt Izrael mellett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk