Az eső sem riasztotta el az olvasókat, hogy bejussanak a beszélgetésre Jón Kalman Stefánssonnal

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 28.

Kultúra

A világhírű izlandi író idén is a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége.

A kortárs izlandi irodalom egyik legjelentősebb alkotója rendkívül népszerű Magyarországon. Ahogy tavaly ősszel a Margó Fesztiválon hosszú sorok kígyóztak Jón Kalman Stefánsson dedikálásáért, úgy a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szombati pódiumbeszélgetésére is nagyon sokan akartak bejutni. Az író járt már korábban is Budapesten, először 2018-ban, amikor először jelent meg magyarul kötete, a Halaknak nincs lábuk című.

Az idei, 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön nyílt meg a Millenáris parkban, ahol csaknem 150 kiállító, valamint neves magyar és külföldi írók várják a látogatókat vasárnapig. A megnyitón az izlandi írót Tompa Andrea méltatta. Az író úgy fogalmazott, hogy a "szív felragyog és szenved" Jón Kalman Stefánsson műveiben, amelyből eddig 11 jelent meg. 

Mint a hvg.hu írja, a izlandi írónak megvan a véleménye a fél- és egész diktatúrákról, egyebek mellett Törökországról, Oroszországról és Orbán Viktor Magyarországáról is. „Az önök országa vérzik, és nem is fog elállni a vérzés, amíg valami szörnyű nem történik. Egy ilyen kormány elárulja a polgárait, és ez vonatkozik Amerikára is. A mai ember felelőssége hatalmas abban, hogy mindezek ellen harcoljon, és ez vonatkozik minden íróra, újságíróra, művészre és a közemberekre is. Nincs annál rosszabb, mint azt érezni, hogy »ez ellen én semmit sem tehetek«. A populista politikusok épp azt akarják, hogy eszköztelennek érezd magad ellenük. És ha elkezdesz így gondolkodni, ők nyertek – te pedig vesztettél” – mondta az író a HVG-nek adott korábbi interjújában.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk