Már a Magyarságkutató Intézetnek is büdös A pozsonyi csata című film

  • narancs.hu
  • 2023. július 9.

Kultúra

Nagyjából 24 millió forint közpénz ment el egy röhejesen kinéző, áltörténelmi animációs filmre.

A X. században zajlott pozsonyi csatára emlékezve közleményt adott ki a kormány által létrehozott, őstörténetet kutató intézet, amiben elhatárolódnak attól az animációs filmtől, amin eddig csak a kormánykritikus érzelmű emberek mertek teli szájjal röhögni.

„Sajnálatos, hogy 2020-ban - a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt - több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat”

- fogalmaz a közlemény.

A pozsonyi csatát pedig valóban a Magyarságkutató Intézet rendelte meg, amit akkor még Horváth-Lugossy Gábor. Idén márciusban azonban Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az egykori Emmi-vezetőt, Kásler Miklóst nevezte ki az intézet élére, hadd irányítsa ő egykori minisztériuma szerelemgyerekét.

A nevetségesen kinéző animációs film rendezője Baltavári Tamás, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke, aki azzal védte meg az alkotását, hogy erre volt pénz.

A Magyarságkutató 11,6 millióval, a Médiatanács 12 millióval támogatta a filmet, ebben benne volt Tóth Gabi főcímdala is (502 ezer Ft).

Nem is ez a legnagyobb baj A pozsonyi csatával, jegyzi meg a Telex. A film történelmi tényként állít be olyan mítoszokat és hipotéziseket, amik egyébként megalapozatlanok, például azt, hogy a magyarok ősei a hunok, őseink a Kaukázus és a Fekete-tenger között éltek az 5. és a 9. század között, a honfoglalás csak az ősi hazába való visszatérés volt, és az itt élő népek örültek a hódítóknak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk