Egy nemzetközi konfliktus miatt betiltották a Barbie-filmet Vietnamban

  • narancs.hu
  • 2023. július 8.

Mikrofilm

De a Fülöp-szigeteken is ezt fontolgatják, mert a stúdiók inkább Kína érdekeire vannak tekintettel. 

Még be sem mutatták az év egyik legjobban várt filmjét – amely a nyári szezon legizgalmasabb csatájaként egy napon érkezik a mozikba Christopher Nolan Oppenheimerével –, Greta Gerwig Barbie-ját, van, ahol máris betiltották: Vietnámnak nem tetszett ugyanis, hogy a filmben feltűnik egy térkép, amelyen a Dél-kínai tengeren szerepel az úgynevezett "kilencszakaszos vonal" (nine-dash line). Utóbbi jelzés ugyanis a térképeken a Kína által saját magának tulajdonított területeket jelzi a Dél-kínai-tengeren, köztük a főleg zátonyokból álló Paracel- és Spratly-szigetekkel. Mindez a vietnámi vezetés szerint sérti országuk területi szuveneritását.

Vi Kien Thanh, a Kulturális, Sport és Turisztikai Minisztérium alá tartozó Vietnámi Mozi Osztály főigazgatója megerősítette, hogy a Barbie-t tilos lesz kereskedelmileg vetíteni az országban az Országos Filmértékelő Tanács döntése értelmében.

Kína gátlástalan terjeszkedése a Dél-kínai tengeren egy ideje hatalmas indulatokat szül a térségben: Peking jobbára nem létező történelmi jogaira hivatkozva, s minden vonatkozó nemzetközi egyezményre fittyet hányva igyekszik bekebelezni a Dél-kínai-tenger majd’ teljes egészét, miközben a megkárosított parti országok nemzetközi segítségért kiáltva védekeznek, ahogy tudnak.

Kína felfogása szerint ugyanis az általa kijelölt ún. kilencszakaszos vonalon belüli hatalmas terület – mely nem kevesebb, mint a szóban forgó tenger teljes felületének 90 százaléka – a kínai népet illeti. A követelésük sérti a Dél-kínai-tengert körülvevő összes többi ország, nevezetesen a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei, Indonézia, Vietnam és Tajvan EEZ-területeit (EEZ: exclusive economic zone, azaz „kizárólagos gazdasági övezet”; az ENSZ által elfogadott nemzetközi tengerjog szerint a tengermelléki országok a part vonalától számított 12 mérföldes sávban a tengert mintegy a sajátjukénak tekinthetik, egy 200 tengeri mérföldes sávpedig az adott ország EEZ területe, ahol a tengerfenék kínálta természeti kincsekre és gazdasági javakra csak ők formálhatnak jogot).

A Dél-kínai-tengernél kialakult konfliktusról itt írtunk részletesen: 

Nem ez az első alkalom, amikor valamit a kilencszakaszos térkép miatt tiltanak be Vietnámban: így járt az Uncharted és a Jetikölyök című film, valamint Az elnök emberei, a Pine Gap és a Put Your Head On My Shoulder című sorozatok is. Mivel a kínai piac a világ egyik legnagyobbjának számít, a stúdiók az ottani bevételek reményében álltalában inkább Pekingre, és nem Hanoira, vagy a többi érintettre vannak tekintettel erről a Jetikölyök kapcsán ebben a cikkünkben írtunk.

Könnyen lehet, hogy Vietnám döntését a Dél-kínai-tenger többi érintett országa is követi majd: a Fülöp-szigeteken szintén azon gondolkodnak a hatóságok, hogy betiltsák a filmet. „Ha az érvénytelenített kilencszakaszos vonal valóban megjelenik a Barbie-ban, akkor a Film- és Televíziós Felülvizsgáló és Osztályozó Testület feladata, hogy betiltsa azt, mivel az a Fülöp-szigetek szvuveneritását csorbítja” – fogalmazott Francis Tolentino szenátor.

Persze Kínában is hamar lecsap a cenzorok pecsétje, ha egy őket érzékenyen érintő témáról van szó: két éve a Monster Hunter – Szörnybirodalom című agyatlan akciómozit egy rossz szóvicc miatt tiltották be, míg a kifejezetten a kínai piacra gyártott Mulant már az előzetese alapján gyalázni kezdték, mert abban nem korhű házak szerepeltek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk