Randidrogok: "Hiába akarsz sikítani"

  • Gergely Zsófia
  • 2007. június 14.

Lokál

A szakemberek szerint ma már csak az tekinthető abszolút biztonságos szórakozóhelynek, ahol a vendégek a gyorséttermekben is használt, zárható fedővel ellátott poharakból isznak, amihez egy droggyorstesztet is mellékeltek. Hátha valaki annyira felelőtlen, hogy nem viszi magával a vécére is az italát.
A szakemberek szerint ma már csak az tekinthető abszolút biztonságos szórakozóhelynek, ahol a vendégek a gyorséttermekben is használt, zárható fedővel ellátott poharakból isznak, amihez egy droggyorstesztet is mellékeltek. Hátha valaki annyira felelőtlen, hogy nem viszi magával a vécére is az italát.

"Nem telik el hét, hogy ne találkoznánk olyan pácienssel, aki vizsgálattal szeretné bizonyítani, hogy beadtak neki valamit. Ennél persze jóval többen vannak, akik nálunk ébrednek" - mondta Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológus főorvosa, aki ennek ellenére úgy véli, hogy a másik elkábításával történő viszszaéléseknek csak a töredékére derül fény. "Nem csak szexuális indítékkal szoktak az italba keverni valamilyen tudatvesztést vagy tudatmódosítást előidéző szert. Gyakran előfordul, hogy a vidékiekre már a vasútállomáson lecsapnak, de becserkészik azt is, aki például dicsekedni kezd egy szórakozóhelyen, hogy mennyit nyert szerencsejátékon - sorolta az általa ismert, tipikus eseteket a toxikológus. - Miután megtalálják valahol, a mentő beviszi a kifosztott áldozatot a kórházba, ahol magához tér, majd kap egy igazolást, hogy egyáltalán haza tudjon menni. Ilyenkor rendszerint altatót vagy nyugtatót használnak, hiszen az áldozatnak nem kell teljesen eszméletlennek lennie, elég, ha nyugton marad, amíg mindent elszednek tőle."

A randidrogok alkalmazása szinte mindig azonos forgatókönyv szerint történik. A különféle kábító hatású szereket, például valamilyen tritaminszármazékot, GHB-t vagy a GINA nevű vegyületet belekeverik a nő italába. (Lásd GINA című keretes írásunkat.) A folyékony ecstasyként ismert GINA például nemcsak alkoholban, hanem kávéban, gyümölcslében vagy bármilyen más italban is észrevétlen, ugyanis színtelen, szagtalan és teljesen íztelen.

"Ezek pszichoaktív anyagok, amelyekkel nem egyszerűen elkábítják a nőt, hanem egyfajta paszszív euforikus állapotot idéznek elő - magyarázta Zacher Gábor. - Ezt tulajdonképpen úgy kell elképzelni, mint ahogy egy robot viselkedik. A bedrogozott személy magánál van, és rávehető bizonyos dolgokra, irányítható. Képes felállni, menni, ha megfogják a kezét, akkor még a kocsihoz is ki lehet vezetni. Ez a külső szemlélő számára

megtévesztő,

mert nem tűnik kikényszerítettnek, pedig valójában a manipulált ital hatására teljesen védekezésképtelen. Az akaratán kívül történő szex közben így nincs is szükség fizikai erőszakra, hiszen nem fog védekezni. Sőt, volt olyan beteg, aki utólag úgy emlékezett, hogy még orgazmusélménye is volt."

"Téves az a feltevés, hogy a nemi erőszakot - akár úgy, hogy az italt megbabrálják - idegenek követik el." A NANE Egyesület munkatársa, Herman Judit elmondása szerint az erőszaktevő nagyon sokszor a személyes ismeretségi körből kerül ki, a két leggyakoribb helyszín a randidrogos eseteknél is a szórakozóhely és a házibuli. Kevesen ismerik fel a veszélyt, pedig bárki könnyedén bele tudja ejteni a drogot egy otthagyott pohárba, üvegbe. Utána pedig már semmi más dolga nincs, mint figyelni és várni, amíg hat. A nők elleni erőszak ellen küzdő szervezetnél olyan esetről is tudnak, amikor egy megromlott kapcsolatban a férj elkábította a feleségét, és így ejtette teherbe.

Sokakban felmerülhet persze, vajon mit élvez bárki abban, hogy egy öntudatlan, magatehetetlen nővel szeretkezik. Herman Judit szerint azonban az ilyen eseteknél nem a szexuális vágy kielégítéséről van szó, hanem a másik feletti uralom megszerzéséről. A nemi erőszakot elkövetőket nem lehet valamilyen demográfiai ismérv - kor, iskolázottság vagy jövedelmi helyzet - alapján egy csoportba sorolni. Általában azonban olyanok követik el, akik számára a férfiasság valahol azt jelenti, hogy a szex erőszakkal párosul. A másik feletti dominancia jelenti az izgalmat, a lényeg tehát a leigázás.

"Minden erőszak traumát okoz, még akkor is, ha közben az áldozat nincs tudatánál. Magához tér, és ha nem is emlékszik tisztán, érzi a testén, hogy használták - magyarázta a szakember. - Az ilyen támadások után a gyógyulásnak mindig három szakasza van: a biztonság érzésének újbóli kialakítása, az emlékezés és a gyász, valamint a bizalom visszanyerése. Az elkábított állapotban megerőszakolt nőknél a felépülés ezért még nehezebb, hiszen hiányzik a második szakasz, nem tudja feldolgozni, mert nincsenek pontos emlékei. Jellemző ráadásul, hogy borzasztó bűntudatuk van, többségük saját magát okolja a történtekért."

"Borzasztóan furcsa érzés, nem tudod azt tenni, amit akarsz. Hiába akarsz sikítani, nem sikítasz, hiába akarod eltolni magadtól, nem megy." Így írta le Diána,

hogyan hatott a szer,

amit évekkel ezelőtt egy fővárosi egyetemi klubban beadtak neki. Néha járt ide szórakozni, akkor este viszont a barátnőjével együtt annak tizenéves húgait kísérték el "már komoly 21 évesként", hogy vigyázzanak rájuk. Így aztán még azt sem lehet mondani, hogy kihívóan viselkedett vagy öltözött volna, alkoholt pedig egyáltalán nem ivott.

Diána futólag ismerte a srácokat, akik megtámadták, mert egyszer-kétszer már beszélgetett velük korábban. "Tudták, hogy ennél többre tőlem ne számítsanak, mert vőlegényem van, viszont nem voltak idegenek" - mesélte a lány, aki ezért is fogadott el tőlük egy pohár narancslevet. "Torzult az időérzékem, ezért nem tudom, mennyi idő telt el, míg hatott, amit beletettek. A barátnőm állítólag még látott is, amint mentem velük kifelé, de mivel ő is ismerte őket, nem gyanakodott" - mondta. A közeli parkolóban álló autóhoz vitték, és többen megerőszakolták. A mai napig nem tudja megmondani azt sem, hogy négyen vagy öten voltak-e, az emlékei csak töredékesek. "Hiába vagy közben magadnál, legfeljebb arra vagy képes, hogy halkan sírdogálj" - tette hozzá. A történteket a vőlegényével nem tudták feldolgozni, a kapcsolatuk tönkrement. A lány két évig egyetlen férfit sem engedett közel magához, és mint mondta, a mai napig fél egy bizonyos férfikaraktertől, mert egyik támadójára emlékezteti. Diána elmesélte, bár pontosan tudta, hogy nem ő volt a hibás, nagyon szégyellte magát. Csak jóval később beszélt egy pszichológusnak az erőszakról, de feljelentést soha nem tett. Ahogy mások sem: a nemi erőszaknál óriási a latencia, egyes becslések szerint akár az esetek 80-90 százaléka is rejtve maradhat.

Az erőszakos közösülés magánindítványra büntethető bűncselekmény, így ha a sértett nem fordul a rendőrséghez, akkor az elkövető megússza. A randidrogos eseteknél, ha az áldozat végül rászánja magát és szól, már többnyire késő: egy akut fázison túl ugyanis a szer nem mutatható ki, kiürül, nem bizonyítható a jelenléte. Zacher Gábor ezért is hívta fel a figyelmet arra, hogy ha valaki ugyan nem emlékszik, de az a gyanúja támad, hogy elkábították, és akaratán kívül történhetett vele valami, ne várjon.

A büntető törvénykönyv szerint az is erőszakos közösülés, ha a másik védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen állapotát erre használják fel. A jogászok úgy tartják, hogy az erőszakos közösülésnél eleve bonyolult a bizonyítási eljárás, de ilyenkor talán még nehezebb. Tettlegességnél ugyanis a nő testén vannak fizikai sérülések, egy randidrogos esetnél viszont a tudatmódosító anyag miatt nincs szükség erőszakra, az áldozat hagyja magát, ezért úgy tűnhet, mintha a beleegyezésével történt volna minden, s így már csak a másik alapvető bizonyíték marad: a megerőszakolt nő vallomása. Csakhogy ezzel meg az a gond, hogy a legtöbben kábultságuk miatt nem tudják a szükséges pontossággal felidézni és elmondani, mi történt velük. Végül ott válhat igazán reménytelenné, hogy az erőszaktevőt felelősségre vonják, ha még a körülmények is kétséget ébresztőek. Például hogyan is lehetne a jogilag megkövetelt, kétséget kizáró módon bebizonyítani egy ilyen, a mesterségesen előidézett kábulat homályába vesző esetnél, hogy bár együtt szórakoztak, és ittak is, a többi már a nő akarata ellenére történt. A társadalom jelentős részének előítéletei vannak a nemi erőszakkal kapcsolatban, hajlamosak az erőszak

sokszor könnyelműnek,

felelőtlennek, sőt, erkölcstelennek is kikiáltott áldozatát hibáztatni. Ezért a közvélekedés sok esetben elmossa a felelősség határát, és eredendően elnézőbb a férfiakkal szemben, ha szórakozásról, alkoholról vagy szexualitásról van szó. Világosan kiderült ez abból az internetes fórumból is, amelyet szándékosan indítottunk, hogy egy fiatal lány kitalált, de tipikus randidrogos megerőszakolásáról kérjük ki az emberek véleményét. Alig egy nap alatt csaknem félezren írták meg, mit gondolnak, a fórum témája hosszú időn keresztül a hat legnépszerűbb között szerepelt. Reprezentatívnak természetesen nem tekinthető, de tanulságos végeredmény született: a hozzászólók egyértelmű többsége - ki választékosabban, ki direktebb kifejezésekkel élve - a lehetséges kiváltó okok alapján ítélkezett. Általában a következők valamelyikét hozták fel: miért ment szórakozóhelyre a lány, miért táncolt, miért ivott alkoholt (megadott példánkban maximum egy-két pohár elfogyasztott bor szerepelt), illetve miért állt szóba egy idegen férfival. Latolgatták, hogy vajon mennyiben játszott közre - vagyis kihívó és merész volt-e - a megerőszakolt lány viselkedése vagy ruházata, és csak keveseknek jutott eszébe kategorikusan elítélni az italába orvul drogot csempésző erőszaktevőt. Ugyanakkor a vártnál jóval többen írták le, hogy történt már hasonló eset velük vagy ismerősükkel, ami a latens esetek nagy számára utal.

Megjósolhatatlan, hogy mikor tudatosul a közvélekedésben az a de jure létező, de csak erőtlenül kikényszeríthető elv, hogy minden beleegyezés nélküli szex nemi erőszaknak számít, függetlenül a körülményektől. Ha valakit megerőszakolnak egy parkolóban, a többség - az egyik témához hozzászóló férfit idézve - azt fogja gondolni: "Aki malomba megy, az ne csodálkozzon, ha meglisztesedik - még akkor is, ha nem őrölt."

Jó tanácsok

- Soha ne hagyd őrizetlenül a poharadat!

- Ha üvegből iszol, a hüvelykujjadat tartsd a tetején!

- Még a vécébe is vidd magaddal az italodat!

- Ne fogadj el italt idegentől!

Vannak olyan országok is, ahol speciális keverőpálcákat, illetve gyorsteszteket árulnak, amelyekkel azonnal kimutatható az italba kevert szer.

(Forrás: BBC)

GINA

GHB, teljes nevén gamma-hidroxi-butirát: érzéstelenítőként, nyugtatóként, alvászavar ellen használt vegyület, színtelen, szagtalan, kissé sós ízű folyadék. Hatása hasonló lehet az alkoholéhoz, azzal keverve viszont kifejezetten veszélyes, eszméletvesztést, akár halált is okozhat. Ma már sehol nem árusítható legálisan, de az interneten keresztül könnyű hozzájutni. A GHB, majd később a GBL lett a hatóanyaga a GINA elnevezésű szernek, amelyet folyékony ecstasyként emlegetnek. Ez igazi rape drug, színtelen, szagtalan, íztelen. Tudatmódosító hatású szer, felszabadultságot, euforikus állapotot is okozhat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.