Vasárnap ismét kétnapos sztrájk kezdődik a Volánbusznál

  • narancs.hu
  • 2024. január 26.

Lokál

A szakszervezet eredménytelennek minősítette a bértárgyalást.

Ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett január 28-ára és 29-ére az adventi sztrájk után a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a Volánbusznál. A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, mivel a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a pedig tárgyalások folyamatosak – közölte a munkáltató pénteki közleményében az MTI-vel.

A sztrájk tervezett ideje alatt a Volánbusz biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége.

A Volánbusz közleménye felidézi, hogy a MÁV-Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idei évben.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet azonban eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és január 28-ára és 29-ére újabb, kétnapos sztrájkot hirdetett.

A cég által indokolatlannak minősített sztrájk ellenére a Volánbusz haladéktalanul megkezdte a felkészülést. Az elégséges szolgáltatás keretében közlemányük szerint az első napon a helyi járatok 95, a helyközi járatok 79,6 százaléka, a második napon pedig a helyi járatok 74, a helyközi járatok 54,5 százaléka biztosan közlekedni fog. A Volánbusz arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján. A cég ezért azt javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.