Kétnapos sztrájk kezdődik vasárnap a Volánbusznál

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Lokál

A közlekedési vállalat összesen mintegy 23 ezer járat kiesésével számol.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a közlekedési társaság honlapján érhető el. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig 55 százaléka fog közlekedni.

Ez azt jelenti, hogy a Volánbusz országszerte összesen mintegy 23 ezer kieső járattal számol.

A Volánbusz továbbra is vitatja a munkabeszüntetés jogszerűségét, ezért jogorvoslattal él a végzés ellen, amellyel az elsőfokú bíróság elutasította a társaság kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan. A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A vállalat álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, mivel a kollektív szerződés keretében az idei évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. A közlemény szerint a Volánbusz továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre.

A sztrájkot hirdető SZAKSZ a Volánbusz Zrt. közleményére reagálva „abszurdnak” nevezte a munkáltató jogértelmezését a sztrájkkal kapcsolatban, és leszögezte, hogy a Fővárosi Törvényszék egyértelmű és világos végzést hozott, amelyben a szakszervezetnek adott igazat a sztrájk jogszerűségével kapcsolatban. Jelezték azt is, hogy a SZAKSZ kollektív szerződéskötési képességgel bír a Volánbusz Zrt.-nél, „tehát nélkülük nincs megállapodás”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk