228 milliós állami támogatásból készül portréfilm Kovács Ákosról

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Mikrofilm

Az ország Ákosáról szóló portréfilm az NFI szerint arra is választ próbál találni, miért utasítják el ilyen sokan a zenészt. 

Ember maradj: Ákos címmel a Filmintézet 228,515 millió forintos támogatásával, Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készül dokumentumfilm Ákosról - áll a Nemzeti Filmintézet közleményében. A szöveg szerint az

„alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák, az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik.”

A portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz, feltűnik majd benne Ákos gyerekkora, fiatalsága, az első sikerei, de természetesen a szólókarrierje lkerül a középpontba. „Egyéniségéből és határozott, sokszor karcos véleményformálásából adódik, hogy tömegek ikonja, rajonganak érte, ugyanakkor vannak olyanok is, akik akár ismeretlenül is elutasítják. Az ambiciózus portréfilm e jelenség miértjeire keres válaszokat. Fő vállalása pedig az, hogy magasságaival és mélységeivel együtt, kendőzetlen őszinteséggel mutasson be egy olyan életutat, mely példát adhat a ma felnővő generációknak” - írja az intézet, hozzátéve, hogy jövő év tavaszára várható a portréfilm, aminek Hábermann Jenő a producere.

Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-előadóművész koncertet ad a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn.

 
Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-előadóművész koncertet ad a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem ez az egyetlen dokumentumfilm, amire szán pénzt az NFI: a dunaszerdahelyi sportklub, a DAC történetéről , társadalmi szerepéről és jelentőségéről készül film 254,427 millió forintot kap. A Nélküled-mániát elindító sportklub történetén keresztül az ígéret szerint a kisebbségi lét kérdéseire is keresik majd a választ. A DAC dokumentumfilm forgatása tavasszal kezdődik és a film várhatóan az év végén lesz látható, rendezője Tősér Ádám, producere Lajos Tamás.

Ezen kívül az Erdő című cseh-szlovák-magyar-lett koprodukciós filmdráma gyártását 70 millió forinttal támogatja a Filmintézet. A Petr Kazda és Tomás Weinreb rendezésében készülő mozifilm történetének kiindulópontja egy szélsőséges időjárás okozta krízishelyzet. Összesen 1,6 millió eurós összköltségvetésből készül a film, 2025-ben kerülhet mozikba.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?