Az orosz-ukrán háború A Fehér Lótusz című sikersorozatot is elérte

  • narancs.hu
  • 2024. január 29.

Mikrofilm

Felháborodtak az ukránok, amiért egy Kreml-párti színészt is beválogattak a következő évadba.

Jason Isaacs, Michelle Monaghan, Parker Posey, Walter Goggins, Carrie Coon – veretesnek ígérkezik napjaink egyik legizgalmasabb sorozatának új szereplőgárdája. A Fehér Lótusz első évadját még a COVID idején forgatták, a világtól hermetikusan elzárva és a karantén egyik legnagyobb sikerét aratta; az Olaszországban játszódó második évad pedig csak tovább fokozta az őrületet. A változó helyszíneken és szereplőkkel operáló sorozat jellemzően eltérő és sokszínű karaktereket mutat be, akik egy nyaraláson találkoznak, a vakációt pedig egy rejtélyes bűneset pecsételi meg, amellyel rendhagyó módon már az első részben találkozunk, de csak később derül ki, hogy ki halt meg és kinek a keze által. A sorozat eddig 15 Emmy-díjat vihetett haza.

A harmadik évaddal kapcsolatban azonban az ukrán külügyminisztérium most az X-en (korábbi Twitteren) tette közzé felháborodását, miután nyilvánossá vált, hogy egy szerb színészt is beválogattak az új évad szereplői közé.

„Miloš Biković, a szerb színész, aki az invázió óta támogatja Oroszországát, most szerepet kapott az HBO A Fehér Lótusz című  sorozatának harmadik évadában. HBO, rendben van hogy olyan emberrel dolgozol, aki támogatja a népirtást és a nemzetközi szabályok megsértését?” – fogalmaztak, egy videót is posztolva. Ebben bemutatják, hogy Biković 2021 óta orosz állampolgársággal is rendelkezik, a Kreml külföldi szócsövének nevezik, mivel korábban elismerést is átvehetett az orosz kultúra és művészet támogatásáért. Emellett a megszállt Krím-félszigeten is forgatott már, ezzel pedig támogatta az orosz törekvéseket. A színészt az ukránok a demokrácia ellenfelének és az Ukrajna ellen irányuló orosz terror éltetőjének tartják.

Az HBO és a színész egyelőre nem válaszoltak a vádakra, a szerb külügyminisztérium azonban megalapozatlannak nevezte az állításokat, és Bikovićot generációja legtehetségesebb színészének nevezte, aki fiatal kora ellenére máris nyomott hagyott a szerb és a nemzetközi filmművészetben is. Biković valóban népszerűnek számít hazáján kívül Oroszországban is, ahol több alkalommal is dolgozott, ám A Fehér Lótusz lenne az első jelentősebb szerepe nyugati produkcióban. Mint az AV Club felidézi, saját Instagram-oldalán még 2022-ben posztolt a háborúval kapcsolatban: „Bárcsak ne lennének háborúk! Naiv vagyok, tudom. Hároméves voltam, amikor kitört a háború a hazámban. Ötéves voltam, amikor jött egy újabb háború. Tizenegy éves voltam, amikor lebombáztak minket. Tudom, hogy a háború szörnyű. Mi is átéltünk hasonlót, bár tudom, hogy nem lehet összehasonlítani őket. Minden konfliktusnak megvannak a maga körülményei. A legrosszabb, hogy a háború és vérontás mindkét oldalon arra emlékeztet bennünket, milyen messze került az emberiség az egység és szeretet eszméitől. Kérlek, Istenem, kíméld meg azok életét, akik most veszélybe kerültek” – fogalmazott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk