Van, ami már a Netflixnek sem fér bele: elkaszálták a méregdrága romantikus vígjátékot

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Mikrofilm

A sztárokból álló szereplőgárda dobta volna meg a film költségvetését.

Pár éve senki nem akart 150 millió dollárnál is többet szánni Martin Scorsese gengsztermozijára, Az írre, végül a pletykák szerint a költségvetés a 200 milliót is meghaladta. Ugyancsak vonakodtak a stúdiók finanszírozni Guillermo del Toro álomprojektjét, a napokban Oscarral kitüntetett Pinokkiót. De Alfonso Cuarón is nehézségekbe ütközött, amikor el akarta készíteni önéletrajzi ihletésű családi drámáját, a Romat.

Hogy mi a közös ezekben? Az, hogy végül mind a Netflixnél leltek otthonra rendhagyó és költséges projektjükkel. A streamingplatformra sokan évek óta egyfajta mentsvárként tekintenek: a hagyományos stúdiók már csak biztos sikert ígérő franchise-okra, sorozatokra és adaptációkra költenek, a Netflix azonban még hajlandó kockáztatni és nem kevés pénzt adni. Legalábbis eddig így volt. Mint azt tavaly mi is megírtuk, csökken a platform előfizetőinek száma, zuhannak a részvények, a cég pedig felrúgja korábbi, kőbe vésett szabályait is.

A hírek szerint a cég elkaszálta a romkomjairól ismert Nancy Meyers (Minden végzet nehéz, Holiday, A kezdő) legújabb filmjét, mivel egyszerűen nem tudtak megegyezni a költségvetésről. Nem mondhatni, hogy a Netflix garasoskodó lenne: 130 millió dollárt is áldozott volna a romkomra, Meyers azonban ragaszkodott a 150 milliós büdzséhez. Ennyiből már városromboló szörnyeket és Marvel-filmeket szokás vászonra álmodni, a főleg dialógusokra és szép emberekre épülő románcok ettől lényegesen kevesebbe kerülnek. Vélhetően azonban épp utóbbiból pakolta volna tele filmjét Meyers:

Scarlett Johansson, Penélope Cruz, Michael Fassbinder és Owen Wilson is a lehetséges szereplők közé tartozott,

minden bizonyára az ő fizetésük miatt lett volna szükséges a kiugró cechre.

A Netflix egyébként nem sajnálja a pénzt sztárokra költeni – legalábbis ha akcióról van szó: a Gal Gadot, Dwayne Johnson, Ryan Reynolds trióval felálló Különösen veszélyes bűnözők ugyanúgy 200 millióba került, mint a Ryan Goslingot bevető A szürke ember; de a szintén Reynolds főszereplésével készült Six Underground – Hatan az alvilágból is 150 millió dollárba fájt nekik. Egy ízlésesen berendezett konyhára, és az ott egymásnak szerelmet valló világsztárokra azonban a jelek szerint huzakodnak ugyanennyit áldozni.

Meyers elkaszált mozijának címe a pletykák szerint Paris Paramount volt és egy író-rendezőről szólt, aki beleszeretett producerébe; a páros sikert sikerre halmozott a filmbizniszben, amíg nem szakítottak egymással. Egy új projekt azonban ismét összehozta őket, így kénytelenek félretenni érzelmeiket a siker érdekében. Ha Meyers mégis megtalálja valahol a produkcióhoz szükséges 150 millió dollárt, a mozi pedig el is készül, ez lesz minden idők legdrágább romkomja. Az eddigi rekordot a mára méltó módon elfeledett 2010-es Honnan tudod? tartja, amely ugyancsak elképesztően drága szereplői miatt (Reese Witherspoon, Jack Nicholson, Owen Wilson, Paul Rudd) 120 millió dollárba került. A kritikusok utálták, a nézőket pedig egyszerűen hidegen hagyta, hiszen még 50 milliót sem hozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk