A fogadóirodák szerint Salman Rushdie vagy Michel Houellebecq lehet a befutója az idei irodalmi Nobelnek

  • narancs.hu
  • 2022. október 4.

Sorköz

Csütörtökig még lehet tippelni. Van iroda, ahol Krasznahorkai László is az esélyesebbek közt van.

Csütörtökön jelentik be az idei irodalmi Nobel-díj nyerteseit, úgyhogy a napokban felpörögtek a találgatások, nemcsak a könyves berkek magánbeszélgetéseiben, hanem a fogadóirodáknál is.

A Guardian a Nicerodds fogadóirodákat összehasonlító oldal alapján azt írja, az idén a tippek Salman Rushdie-t tartják a legesélyesebbnek. Ez jelenleg is igaz a Ladbrokes fogadóiroda szerint, ahol 8:1-hez esélyt adnak a nemrég késeléses támadas áldozatául esett világhírű szerzőnek.

Mire azonban cikkünket írjuk a Niceroddson már változott a helyzet: az ott mutatott eredmények  ugyanis jelenleg már a Goncourt-díjas francia írót, Michel Houellebecq-t sejtik a díj várományosának. A legnagyobb verseny a fogadóirodákszerint úgy tűnik ezen két szerző közt lesz majd, ugyanis Houellebecq-t a Ladbrokes is esélyeskét jegyzzi, rögtön ő következik Rushdie után.

A Ladbrokes az esélyesek között tartja számon egyébként Cormac McCarty-t, Anne Carsont, Edna O'Brient, Ngũgĩ Wa Thiong'o-t, Jon Fosse-t és Pierre Michont is. A listáról pedig nem maradhatott le az évek óta a díj-várományosaként emlegetett Murakami Haruki sem, bár őt jelenleg 20:1-hez eséllyel tartják számon. Épp ugyanúgy, mint Krasznahorkai Lászlót. A Nicerodds hasonló nevekkel operál, ott viszont még a díjközeli szerzők közt emlegetik Edna O'Brient, Annie Ernaux-t és Karl Ove Knausgård-t is.

Hogy végül igaza lesz-e a fogadóirodáknak, hogy kik közt volt a legszorosabb verseny a Nobel-döntnökök között, arról sajnos nem fogunk sok mindent megtudni. A Nobel-díj esetében ugyanis szokás szerint csak a nyertest jelentik be, más irodalmi díjakkal ellentétben itt sem egy nyilvános hosszú, sem rövid listát nem kapunk, sőt,  még a jelöltek nevét is ötven évre titkosítják.

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk