A kormány új Álmok álmodói kiállítása mellett nem fér el a könyvfesztivál a Millenárison

Sorköz

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál több mint 10 év után hagyja el a Millenárist, a járvány miatt idén novemberre tolt rendezvényt új helyszínen tartják.

A hagyományosan áprilisban és 2008 óta a Millináris Parkban megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén a járványhelyzet miatt novemberben lesz, még hozzá új helyszínen, a Magyar Állami Operaházhoz tartozó, kőbányán lévő Északi Járműjavító helyén kialakított Eiffel Műhelyházban, tudta meg a Narancs.hu. 

A 27. nemzetközi könyvfesztivált eredetileg április 22. és 25. között lett volna, de amikor március közepén a kormány a pandémia miatt megtiltotta a 100/500 főnél nagyobb látogatottságú beltéri/kültéri rendezvényeket, lefújták. Az új időpontot november 4. és 7. között jelölték ki, a tervek tervek szerint akkor már gond nélkül megtarthatják a Műhelyház belső tereiben a beszélgetős programokat is, előzetes regisztrációval. 

Minden jel arra mutat, hogy a

könyvfesztivál azért szorult ki a Millenárisról, mert a kormány új Álmok álmodói kiállításának nagy helyigénye átformálja a Millenáris programprofilját is. 

A 20 évvel ezelőtt a magyar tudomány, ipar, tehcnika, művészet és kultúra kiemelkedő teljesítményeit bemutató tárlat második felvonása az Álmok álmodói – Világraszóló magyarok 2.0 címen fut, és úgy tűnik, kiemelten fontos a kormányzatnak. A 2002 májusában bezárt, botrányoktól sem mentes kiállítás újrázásának megvalósítása egybeesik a Millenáris infrastruktúrájának, intézményi hátterének és profiljának átalakításával. 

Koronav?rus - V?rplazm?t adtak az Opera dolgoz?i

  
Az új helyszín
Fotó: MTI/Illyés Tibor 

A kormány tavaly egy új vagyonkezelő közalapítványba szervezte ki az üzemeltetést, és az alapítványnak gyorsan 9,18 milliárd forint kezdőtőkét is biztosított. Az alapítvány kuratóriumának elnöke az a megbízható Fidesz-káder és II. kerületi expolgármester Láng Zsolt lett, aki az üzemeltető nonprofit kft.-t is vezette. A kuratórium további összetételére érdemes egy pillantást vetni: tag még a közigazgatási államtitkár és korábbi Fidesz-frakció-főosztályvezető Janó Márk Ádám, a második Orbán-kormány államháztartásért felelős államtitkára és volt Magyar Nemzeti Bank-tanácsadó Naszvadi György, a fideszes európai parlementi képviselő, korábbi Fidesz-tanácsadó és helyettes államtitkár Schaller-Baross Ernő (az ő úrkúti Zichy-Nirnsee kúriájánál tartott kertipartija után kellett fél tucat kormányzati tényezőnek karanténba vonulnia Gulyás Gergelytől Orbán Balázsig), valamint Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas rajfilmkészítő, grafikus.

A törvény hatályba lépésével repültek az eddigi bérlők: a nyolc éve nyílt Millipop játszóház és a Láthatatlan kiállítás napokon belül bezárt. Egy idei kormányhatározat aztán nem kevesebb, mint hat minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét bízta meg a kiállítás megtámogatásával és a kiállítandó anyagok biztosításával.

Mindez egybeesik az úgynevezett Fogadóépület, vagyis az egykori G csarnok átépítésével. A tetőszerkezetet már visszabontották, ez az épület egy új csarnokrésszel is bővülni fog. A terület átalakítását a kormány nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

A témát alaposan összefoglaló 24.hu-nak a Millenáris Kommunikációs Igazgatósága azt mondta: az új Fogadóépület 2022 első negyedévében nyitja meg kapuit, és család- és gyerekprogramoknak helyet adó rendezvényközpontként fog működni. 

Az anno Orbán által megnyitott, most modernizált-újraálmodott Álmok álmodói kiállítás a Millenáris 20 éves évfordulóján, újra választás előtti év decemberében nyithat meg, és a tervek szerint egy évig lenne látogatható.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?