A kormány új Álmok álmodói kiállítása mellett nem fér el a könyvfesztivál a Millenárison

Sorköz

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál több mint 10 év után hagyja el a Millenárist, a járvány miatt idén novemberre tolt rendezvényt új helyszínen tartják.

A hagyományosan áprilisban és 2008 óta a Millináris Parkban megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén a járványhelyzet miatt novemberben lesz, még hozzá új helyszínen, a Magyar Állami Operaházhoz tartozó, kőbányán lévő Északi Járműjavító helyén kialakított Eiffel Műhelyházban, tudta meg a Narancs.hu. 

A 27. nemzetközi könyvfesztivált eredetileg április 22. és 25. között lett volna, de amikor március közepén a kormány a pandémia miatt megtiltotta a 100/500 főnél nagyobb látogatottságú beltéri/kültéri rendezvényeket, lefújták. Az új időpontot november 4. és 7. között jelölték ki, a tervek tervek szerint akkor már gond nélkül megtarthatják a Műhelyház belső tereiben a beszélgetős programokat is, előzetes regisztrációval. 

Minden jel arra mutat, hogy a

könyvfesztivál azért szorult ki a Millenárisról, mert a kormány új Álmok álmodói kiállításának nagy helyigénye átformálja a Millenáris programprofilját is. 

A 20 évvel ezelőtt a magyar tudomány, ipar, tehcnika, művészet és kultúra kiemelkedő teljesítményeit bemutató tárlat második felvonása az Álmok álmodói – Világraszóló magyarok 2.0 címen fut, és úgy tűnik, kiemelten fontos a kormányzatnak. A 2002 májusában bezárt, botrányoktól sem mentes kiállítás újrázásának megvalósítása egybeesik a Millenáris infrastruktúrájának, intézményi hátterének és profiljának átalakításával. 

Koronav?rus - V?rplazm?t adtak az Opera dolgoz?i

  
Az új helyszín
Fotó: MTI/Illyés Tibor 

A kormány tavaly egy új vagyonkezelő közalapítványba szervezte ki az üzemeltetést, és az alapítványnak gyorsan 9,18 milliárd forint kezdőtőkét is biztosított. Az alapítvány kuratóriumának elnöke az a megbízható Fidesz-káder és II. kerületi expolgármester Láng Zsolt lett, aki az üzemeltető nonprofit kft.-t is vezette. A kuratórium további összetételére érdemes egy pillantást vetni: tag még a közigazgatási államtitkár és korábbi Fidesz-frakció-főosztályvezető Janó Márk Ádám, a második Orbán-kormány államháztartásért felelős államtitkára és volt Magyar Nemzeti Bank-tanácsadó Naszvadi György, a fideszes európai parlementi képviselő, korábbi Fidesz-tanácsadó és helyettes államtitkár Schaller-Baross Ernő (az ő úrkúti Zichy-Nirnsee kúriájánál tartott kertipartija után kellett fél tucat kormányzati tényezőnek karanténba vonulnia Gulyás Gergelytől Orbán Balázsig), valamint Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas rajfilmkészítő, grafikus.

A törvény hatályba lépésével repültek az eddigi bérlők: a nyolc éve nyílt Millipop játszóház és a Láthatatlan kiállítás napokon belül bezárt. Egy idei kormányhatározat aztán nem kevesebb, mint hat minisztert és a miniszterelnök kabinetfőnökét bízta meg a kiállítás megtámogatásával és a kiállítandó anyagok biztosításával.

Mindez egybeesik az úgynevezett Fogadóépület, vagyis az egykori G csarnok átépítésével. A tetőszerkezetet már visszabontották, ez az épület egy új csarnokrésszel is bővülni fog. A terület átalakítását a kormány nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

A témát alaposan összefoglaló 24.hu-nak a Millenáris Kommunikációs Igazgatósága azt mondta: az új Fogadóépület 2022 első negyedévében nyitja meg kapuit, és család- és gyerekprogramoknak helyet adó rendezvényközpontként fog működni. 

Az anno Orbán által megnyitott, most modernizált-újraálmodott Álmok álmodói kiállítás a Millenáris 20 éves évfordulóján, újra választás előtti év decemberében nyithat meg, és a tervek szerint egy évig lenne látogatható.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

  • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.