Alapítványi kezelésre bízza a Millenárist a kormány

Belpol

Nem ez az alapítvány az egyetlen, amelynek most kedveskedik a kormány.

Egy, a kormány által kedden beadott törvényjavaslat szerint alapítványi fenntartásba kerül a Millenáris is, amely még az első Orbán-kormány szívügyeként jött létre, eddig egy nonprofit Kft. fenntartásában működött, a tulajdonosi jogokat azonban így is a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára gyakorolta.

A keddi javaslat szerint a kormány azonban létrehozza a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítványt mint közérdekű vagyonkezelőt, amelynek feladata

egy „tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása”.

A hely a javaslat szövege szerint a „nemzeti és a nemzetközi együttműködést” jelképezi, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományos-technikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapul, és a jövőt mutatja be.

Mindez közérdekű célnak minősül, a létrejövő alapítvány induló tőkéjét pedig az eddigi nonprofit Kft. 9,18 milliárd forintja adja majd.

A javaslat azonban nem csak erről rendelkezik, hanem arról is, hogy a kormány az állam nevében csatlakozik az eddig elvben tőle függetlenül működő, ám az utóbbi években jelentős költségvetési támogatásokat kapó Batthyány Lajos Alapítványhoz, amelyet közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá nyilvánítanak.

Ehhez szükség van az alapító okirat és a kuratórium módosítására is, a javaslat pedig előrevetíti azt is, hogy az állam majd ebben az esetben is vagyonnal száll be az alapítványba.

A még Antall József által alapított, majd a Fidesz közelébe került Batthyány Alapítvány tevékenységéről korábban részletes cikket közöltünk, akkor megpróbáltuk azt is felderíteni, hogy mivel foglalkoznak.

Mit csinál a Batthyány Alapítvány?

Antall József alapította, ma már Habony Árpádhoz és Tombor Andráshoz közeli emberek ülnek a kuratóriumában. Egykor Rogán Antal volt a titkára, ma már tőle kapnak kormánytámogatást. Honnan indult és mivel foglalkozik a rejtélyes Batthyány Lajos Alapítvány? Az idén 3,5 milliárd forintból gazdálkodhat a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) - derült ki június elején a Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilvánosságra hozott szerződéslistájából.

A mostani javaslat szerint az alapítvány „különös hangsúlyt fektet a civil társadalom szervezésére”, közéleti és tudományos konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket és egyéb eseményeket rendez, pénzt ad oktatási tevékenységekre és tehetséggondozásra, karitatív támogatásokra, szakkollégiumok, kisebbségi közösségek, történelmi kutatások és a könyvkiadás, az olvasás népszerűsítésének támogatására, valamint „családtámogatási programok bátorítására”.

A javaslat további részében az állam két pécsi ingatlant ad a Mathias Corvinus Collegiumot működtető alapítványnak: az egyik a belvárosban a Pécsi Nemzeti Színházzal szemközt található Király utca 13-as szám, a volt Nemzeti Casino épülete; a másik a Mária utca 10-es szám alatti lakóház.

Korábban azzal is részletesen foglalkoztunk, hogy a kormány egy értékes részvénycsomaggal támogatta meg a hozzá közelálló üzletember, Tombor András által alapított magán szakkollégiumot, amelynek célja a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményének kiépítése.

A holnap ifjú serege

Eddigi költségvetése sokszorosát kapja a jövőben a Ma­thias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány, a cél a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményének kiépítése. De milyen képzés folyik abban a szakkollégiumban, amit a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapított?

Figyelmébe ajánljuk