Négy orosz is magyar színekben indult a korcsolya eb-n

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Sport

Versenyzőink közül Láng Júlia és az ukrajnai születésű Szemko Danijil magyar állampolgár, a többiek nem.

Hat versenyző képviseli Magyarországot a szerda óta tartó műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon  a finnországi Espoo városában. 

A 24.hu írja, hogy a műkorcsolyázók mezőnyében Láng Júlia mellett Vlasenko Alekszandr indult, aki az oroszországi Tyumenben született, és 2020 óta nevezi a versenyekre Magyarország.

Jégtáncban a szintén orosz születésű Ignateva Maria és az ukrajnai, de 2016 óta nálunk élő és magyarul is beszélő Szemko Danijil, páros műkorcsolyában pedig Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei versenyez: mindketten oroszok, és 2021-22 óta képviselik Magyarországot. 

Az Eb-n orosz és fehérorosz versenyzők saját hazájuk képviseletében nem indulhatnak.

A 24.hu kérdéseket intézett a Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséghez, többek közt azt tudakolva, igaz-e, hogy a négy orosz közül egy sem magyar állampolgár, mi a célja a szövetségnek azzal, hogy orosz korcsolyabázist épít Magyarországon a magyar versenyzők kárára, és miért engedi meg magának a MOKSZ, hogy a szabályok adta lehetőséget kihasználva oroszokat indít, továbbá hogyan próbálja megakadályozni, hogy a fiatal magyar versenyzők ne hagyják el Magyarországot.

A hírportál nem kapott választ a kérdéseire.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség világbajnokságain, Európa-bajnokságain tényleg nem szükséges, hogy a nevező ország állampolgára legyen a versenyző, elég, ha a versenyengedélyével rendelkezik. Az állampolgárság csak az olimpián kötelező feltétel.

A magyar szövetség 2020-ban 1,9 milliárd forintból, 2021-ben 1 milliárd forintból hazdálkodott, 2022-ben 1,5 milliárddal számolt. A cikk szerint kiemelt közhasznú szervezetként a műkorcsolya szakág hazai utánpótlásának fejlesztésével kellene foglalkoznia, ám a jelek szerint más utat választott.

Az orosz versenyzők indítása a hírportál szerint nagyrészt annak köszönhető, hogy a műkorcsolya-ágazat sportigazgatója a jereváni születésű Vardanjan Gurgen, aki régóta jó kapcsolatban van Magyarországgal, korábban Sebestyén Júlia, Póth Diána felkészülését irányította. Korábbi felesége, Jerenjak Ipakan a szövetségi kapitányunk, fia, Tigran Vardanjan pedig a szövetség marketingosztályán dolgozik. 

A 24.hu emlékeztet a Valaszonline.hu korábbi írására, amelyben az oroszok jelenléte mellett szó van arról is, hogy közben magyar versenyzők hagyják el az országot, így Berei Mózes, Papp Vivien is külföldön edz, Nagy Balázs visszatért Amerikába, Ekker Léna és Zsembery Katinka is elhagyta az SKSE klubot.

Az MTI pénteki beszámolója szerint a francia Adam Siao Him Fa nyerte a férfiak versenyét a finnországi Espooban zajló műkorcsolya Európa-bajnokság pénteki napján, az orosz születésű, de magyar színekben versenyző Vlasenko Alekszandr 24. helyen végzett. Az Elvis Presley válogatására korcsolyázó Vlasenko jól kezdte a szabadprogramot, a háromfordulatos Axel után sikerült a két tripla, majd a két dupla ugrásból álló kombinációja is. Ezt követően azonban kisebb technikai hibák tarkították a produkcióját mind az ugrásoknál, mind a forgásoknál, azonban nem esett el. A magyar versenyző megközelítette pályafutása legjobbját a kűrben – csak 2,5 ponttal maradt el tőle –, de így sem tudott előrelépni a 24. helyről.

Leadkép: Láng Júlia a szabadprogramját mutatja be a nők egyéni versenyében a finnországi Espoóban rendezett műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon 2023. január 28-án. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Antti Hamalainen

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk