MLSZ: nem lehet bevinni nagy-magyarországos molinókat a válogatott meccsekre

  • narancs.hu
  • 2023. január 26.

Sport

Hazai bajnoki és kupamérkőzésekre viszont továbbra is be lehet vinni a szimbólumot megjelenítő tárgyakat, ezzel együtt azonban nem javasolja használatukat a szövetség.

Állásfoglalást tett közzé a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azzal kapcsolatban, hogy be lehet-e vinni Nagy-Magyarországot ábrázoló sálakat, zászlókat és drapériákat hazai és nemzetközi mérkőzésekre. Az MLSZ tájékoztatása szerint hazai bajnoki és kupamérkőzéseken jogszabály szerint a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók és zászlók engedélyezettek. Mindezt a Magyar Nemzettel közölték.

A szövetség azonban azt is jelezte, mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik,

továbbra sem engedélyezheti nagy-magyarországos molinók bevitelét a nemzetközi meccsekre.

Az MLSZ egyúttal mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit. Kiemelték: a FARE (Football Against Racism in Europe) vonatkozó katalógusa 2016 óta tartalmazza a szimbólumot, mint tiltott politikai üzenetet, ezért a használata miatt fegyelmi eljárás indulhat. Így a szabályok alapján megbüntethetik az MLSZ-t.

Más kérdés a Nagy-Magyarországot ábrázoló sálak viselete. Nemzetközi szabályok szerint ugyanis ez a szurkolók ruházatához tartozik, melynek ellenőrzésé nem feladata az MLSZ-nek. Ennek kapcsán a hvg.hu arról a korábbi esetről számolt be, amikor diplomáciai botrány robbant ki azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Dzsudzsák Balázs tavaly novemberi, válogatottbeli búcsúmeccsén nagy-magyarországos sálat viselt. A miniszterelnök a következő módon reagált a történtekre: „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk