Párbeszéd: Így lett román sakkozó Rapport Richárd

  • narancs.hu
  • 2023. január 29.

Sport

Szabó Tímea közérdekű adatot igényelt és megtudta: a versenyző tavaly az éves minimálbér kevesebb mint felét kapta.

Rapport Richárd sakknagymester tavaly májusban szponzori ajánlatot kapott Sacha Dragictól, a Superbet tulajdonosától. A hírek arról szóltak, a versenyzőt a támogatás segítené abban, hogy sikerrel induljon a világbajnoki címért. Rapport elfogadta az ajánlatot. 

Megállapodásuknak az is része volt, hogy a magyar nagymester román színekben versenyez tovább.

A román sakkszövetség szeptemberben jelentette be, hogy Rapport hivatalosan román versenyző lett.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke vasárnap közölte, hogy hónapokkal ezelőtti közérdekű adatigénylésére reagálva a Magyar Sakkszövetség most elküldte a kimutatást arról, a sakkozó mennyi támogatást kapott eddig itthon. Az derült ki, hogy a magyar versenyzőnek éves szinten egymillió forintos támogatás járt, azaz „a nemzetközi élvonalban versenyző Rapport az éves minimálbér kevesebb mint felét kapta tavaly a saját hazájától”.

Szabó arra hívja fel a figyelmet, hogy

„ez ugye körülbelül

egy másodosztályú átlagos labdarúgó havi (!) bére,

vagy talán még annál is kevesebb, a KSH által közzétett éves minimálbérnek (2 008 800 forint) pedig kevesebb, mint a fele. Rapport hosszú ideig könyörgött tisztességes támogatásért, de a magyar kormánynak és a Magyar Sakkszövetségnek nem volt fontos a fiatal tehetség támogatása” – vonja le a következtetést az ellenzéki politikus. 

Szerinte ezek után nem kell csodálkozni Rapport tavalyi döntésén. 

Szabó elemzi a sakkszövetség válaszát, amely alapján azt szűri le, Rapport a Fidesz által létrehozott, szerinte igazságtalan magyarországi sportfinanszírozási rendszer áldozata. Ez a rendszer Szabó szerint nem méri egyenlő mércével a tehetségeket. Úgy látja, ezért mentek el a Liu testvérek is. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk