Szélsőjobboldali török szervezet kézjelével ünnepelt a válogatott hőse

  • narancs.hu
  • 2024. július 3.

Sport

Az Európa-bajnokságon élete meccsét játszó Merih Demiralra eltiltás is várhat a Szürke Farkasok megidézése miatt.

A török labdarúgó válogatott védője, Merih Demiral élete meccsét játszott kedden az osztrákok ellen, hiszen két gólt rúgva juttatta tovább csapatát, de egy rossz gesztus miatt simán lehet, hogy a Hollandia elleni negyeddöntőn már nem fog játszani: az UEFA szerda délelőtt vizsgálatot indított ellene, mivel második gólja után a Szürke Farkasok névre hallgató török szélsőjobbos szervezet kézjelével ünnepelt. 

Az UEFA honlapján olvasható közlemény szerint Demiral ellen nem megfelelő viselkedés miatt indítottak vizsgálatot, egyéb tájékoztatást pedig későbbre ígérnek az ügyben. A képek alapján egyértelmű a farkast formáló kézjel, bár ő maga úgy tűnik, nem gondolja ezt különösebben problémásnak, hiszen még a meccs utáni interjúban is elmondta, hogy olyan ünneplést akart, ami kapcsolódik a török identitásához. Hozzátette, több szurkolótól is látta ezt a jelet, és hozzájuk akart csatlakozni. 

Ezek után valószínűleg a szurkolókat is vizsgálni fogja az UEFA. A Szürke Farkasok kézjele Ausztriában konkrétan be van tiltva, de Németországban is szélsőséges szervezetként tartják nyilván, aminek folyamatosan figyelik a mozgását.

Magyarországon egy apró epizód miatt ismerős lehet a Szürke Farkasok: a 2018-as választási kampány előtti időkben a kormánymédia az akkori Jobbik-elnököt, Vona Gábort vádolta azzal, hogy ezt a kézjelet mutatta, és azt híresztelték, hogy a csoport tiszteletbeli tagja. Nyilván semmi nem volt belőle igaz, szemben a focista történetével.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk