Lemondatná NKA-s tisztségéről az Alföldit Pécsen cenzúrázó Vincze Balázst a Független Előadó-művészeti Szövetség

  • - czenkli -
  • 2018. június 2.

Színház

Levelet írtak Kásler Miklósnak, mert a szervezet szerint Vincze Balázs nem tud elfogulatlan szakmai döntéseket hozni.

Nem kevés idő telt el azóta, hogy az Igenis, miniszterelnök úr! című előadást letiltották a pécsi Zsolnay Színházban. Azóta az előadás vendégszereplését megtartották máskor, máshol. Kevés (nem privát) szolidáris megnyilvánulásról lehetett hallani a színházi szakma tájáról. Nincs ebben semmi meglepő persze.

Bár kezdetben homály fedte, ki lehetett a cenzúrát elrendelő személy, végül Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vezetője magára vállalta.

A 24.hu-nak adott interjújából kiderült, Vincze túlbuzgó módon, a vélt elvárásnak elébe menve, azért mondta le a korábban egyeztetett programot, mert arra jutott, „az intézményt nem engedem át egy politikai aktivistának”. Mármint Alföldi Róbertnek, aki aligha nevezhető politikai aktivistának, ez esetben pedig egyértelmű, hogy a Znamenák István által rendezett szóban forgó előadás szereplője, színész. Jobb kifogás bizonyára nem jutott eszébe.

Tény, Vinczét korábban nem zavarta, ha „politikai aktivista” tette be a lábát a Zsolnay-negyedbe, Bayer Zsoltot például tárt karokkal várták.

Egyébként a Zsolnay-negyedet vezető Vincze Balázs nem érzi úgy, hogy különösebben magyarázkodnia kellene.

„Az én személyes döntésem volt, vállalom érte a felelősséget. Tudom, hogy elindult a szöveg, hogy ez micsoda önkényes, diktatórikus döntéshozatal. De nem igazán gondolom, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként ne hozhatnék önálló döntéseket.”

Ha színházi szolidaritást nem is váltott ki az Alföldi Róbertet ismét cenzúrázó ügy, egyéni tiltakozásokat szült az eset: Weber Kristóf zeneszerző, valamint Böszörményi István szobrász Vincze Balázs közlését követően jelezte, a ZSÖK-höz tartozó intézmények nem használhatják műveiket.

Ennek a szakmainak aligha nevezhető döntéshozatalnak köszönhető, hogy az utolsó pillanatban észbe kapott a Független Előadó-művészeti Szövetség, és az egyébként titulushalmozó Vincze Balázs miatt levelet írt Kásler Miklósnak, az NKA elnökének, miszerint Vincze Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Bizottságának tagját hívja vissza tisztségéből, mert egyértelművé vált, hogy Vincze nem tud elfogulatlan szakmai döntéseket hozni, így feladatait a kollégium tagjaként nem tudja ellátni. A Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény 2/A. § (3) bekezdése alapján az NKA kollégiumának tagja ugyanis nem vehet részt olyan pályázat elbírálásában, amelynek megítélésénél tőle elfogulatlan állásfoglalás nem várható. Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy Vincze Balázs, az egykori balettművész, a Pécsi Balett művészeti vezetője, aki nem mellesleg Nyugotszenterzsébet polgármestere, nem képes objektív és/vagy önálló döntéshozatalra.

(Független Előadó-művészeti Szövetség, Lead-kép: Facebook/Igenis, miniszterelnök úr!)

Figyelmébe ajánljuk