Pogány Judit lett a Nemzet Színésze

  • narancs.hu
  • 2023. december 15.

Színház

Az Örkény Színház tagját a novemberben elhunyt Csomós Mari helyére választották a cím birtokosai.

Pogány Juditot választotta a Nemzet Színészévé a cím jelenlegi tizenegy birtokosa a 2023. november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére – írja az Index.hu

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet egyidejűleg legfeljebb tizenketten viselhetik, ők életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt. 

Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak, a cím pedig annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. 

Pogány Judit lett a Nemzet Színésze Pogány Juditot választották a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas...

Posted by Nemzeti Színház on Friday, December 15, 2023

Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Nemzeti Színház Facebook-bejegyzésében felidézte, Pogány Judit a kaposvári Csiky Gergely Színházban segédszínészként kezdte pályafutását, miután az országos Ki mit tud?-on bekerült a döntőbe és felfigyelt rá a teátrum vezetése. 1978-tól két évig volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, ezt követően ismét Kaposvárra szerződött. 1994-től szabadfoglalkozásúként játszott többek között az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban. 2004 óta az Örkény Színház tagja. Film- és szinkronszínészként olyan legendás alkotásokban működött közre, mint az Eldorádó, A legényanya, a Zimmer Feri, a Vuk, valamint a Frédi és Béni.

(Címlapképünk forrása: MTVA/Zih Zsolt)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk