Elhunyt Csomós Mari, a nemzet színésze

  • narancs.hu
  • 2023. november 18.

Színház

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 81 évet élt.

Megrendülve és fájó szívvel tudatjuk, hogy Csomós Mari, a Radnóti Színház tagja és a Nemzet színésze ma csendben, hosszú betegség után elhunyt – közölte szombat este a Radnóti Színház Facebook oldalán.

"Ma este Futótűz van. Hát… ezt a napot választotta a távozásra. Ebben az előadásban lépett utoljára színpadra a nagymama, Nazira szerepében. Ma mindannyian máshogy játszunk majd, ott leszel velünk nehéz szívünkben a színpadon, és ott maradsz a lelkünkben örökre ” – írja a színház búcsúposztjában.

Csomós Mari 1961–1965 között végezte el a Színművészeti Főiskolát Simon Zsuzsa osztályában. Először Veszprémbe szerződött, később a kecskeméti Katona József Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1978–1983 között a Nemzeti Színház, 1983–1994 között a Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színházban szerepelt 1997-ig, majd 1997-ben a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött, melynek haláláig tagja volt. Színpadi szerepei mellett számtalan játék- és tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást, de jópár hangjátékban is feltűnt jellegzetes orgánuma.

1996-ban Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát, 1999-ben pedig bekerült a Halhatatlanok Társulatába. 2017. március 27-én a színházi világnapon választották a nemzet színészévé Berek Kati helyére. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk