Amikor a magyar országgyűlés szó nélkül tűrte, hogy elhurcolják tagjait

Tudomány

75 éve kész listákkal érkeztek a náci biztonsági szervek Magyarországra: a politikai, gazdasági elitből is sokan kerültek koncentrációs táborba

A német megszállás végzetesnek bizonyult sok százezer haláltáborba hurcolt magyar zsidó honpolgár számára –, de a bevonuló németekkel érkező, jórészt a SS ernyője alatt ügyködő biztonsági szervek tettek arról is, hogy ittlétüket vagy az őket vakon kiszolgáló, frissen hatalomra került politikai garnitúra működését ne zavarja semmi.

Célpontjaik között egyaránt szerepeltek a kormánypárt konzervatív, angolbarát elemei, a Kállay-kormány számos tagja és maga a német megszállásig regnáló miniszterelnök, valamint baloldali, liberális vagy agrárdemokrata ellenzéki politikusai, közülük sokan az Országgyűlés alsó képviselőházi vagy felsőházi tagjai.

Üzletemberek, újságírók, katonatisztek is őrizetbe kerültek – egyes becslések szerint politikai okokból 3000 embert vettek őrizetbe a német biztonsági szervek (és magyar szövetségeseik). A letartóztatásra kijelöltek közül csak kevesen kerülték el az őrizetbe vételt, majd az azt többnyire követő deportálást – de tipikusan ők is csak időlegesen. Kállay Miklós miniszterelnök számára csak 1944 őszéig nyújtott menedéket a török követség, a sokáig vidéken bujkáló Bethlen István sorsát pedig a németeket üldöző szovjet biztonsági szervek pecsételték meg.

Kállay miklós emigrációban (New York, 1954)

Kállay miklós emigrációban (New York, 1954)

Fotó: Kállay Gyűjtemény

Ha az elhurcoltak naivan azt hitték volna, hogy képviselőtársaik majd kiállnak értük, akkor nagyot tévedtek! A jórészt nyíltan nácibarát elemek által uralta képviselőház szó nélkül tudomásul vette a képviselői mentelmi jog, no és a politikai szabadságjogok durva megsértését, sőt utólag (már 1945 elején) saját hatáskörében, morbid buzgalommal gondoskodott közben koncentrációs táborban sínylődő, esetleg meggyilkolt képviselők kizárásáról.

Arról, hogy kiket hurcoltak el, kik élték túl a megpróbáltatásokat és mi lett velünk a nyilasok hatalomra kerülése után, a friss Magyar Narancsban olvashat Különös kényszer nélkül című cikkünkben.

A cikket Magyar Narancsban találja, a friss lapot pedig csütörtöktől az újságárusoknál veheti meg. Vagy előfizethet rá itt is:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk