Tévétorrent

Waco

  • Szabó Ádám
  • 2018. április 1.

Tévétorrent

Meglehet, hogy az Úr őt választotta ki magának, de ezek az újdonsült próféták valahogy mindig különös vonzalmat éreznek a fiatal, szűz lányok iránt – próbál az egyik szektatag józan eszére hatni az FBI túsztárgyalója. A sorozat mással próbálkozik: kijátszani a létező összes szimpátiakártyát, hogy legalább pár rész erejéig mi is a dávidisták közé tartozzunk, és a rendőrök ellen drukkoljunk.

David Koresh az amerikai folklórban a Sátán földi helytartója, vagy legalábbis rezsibiztosa – ő maga viszont meggyőződéssel hirdette, hogy a Megváltó. A 90-es évek elején a texasi Wacóban vert tanyát, s közel 130 hívével egész addig élt ott poligám kommunában, amíg felhalmozott puskái miatt az alkohol-, dohány- és fegyverforgalommal foglalkozó hatóság, az ATF célkeresztjébe nem került. A szekta fészkének 51 napig tartó ostromáról szól a Waco.

A minisorozat az eseményeket a szerencsétlen csodabogarak és a pofájukat az ember dolgába bele­ütő kormányerők harcaként igyekszik felvázolni. A forgatókönyv egy ilyen sokrétű és ellentmondásos sztorihoz képest nem elég alapos – valójában az sem derül ki, miért vált Koresh fanatikussá, vagy hogyan csavart az ujja köré több mint száz embert, akik mindenükről lemondtak a kedvéért. Legdurvább húzásai – például a nők és gyerekek megrontása – elől is szégyenlősen elfordítja tekintetét a kamera, annál többet kapnak viszont a kormány­erők, akik nemcsak jogtalanul jártak el, de korábbi fiaskóik miatt is a szektatagokon akarták elverni a port – hiába van a dologban valami, a két oldal soha nem kerülhet egyensúlyba.

Magyar felirat: quinnell

Figyelmébe ajánljuk