Tartalom

MaNcs 30. évf. 09. sz. (2018-03-01)

Publicisztika

Bundula István

Publicisztika

A közös élmény

Hódmezővásárhely üzenete

A vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás Orbán Viktor legnagyobb félelmét igazolta vissza.

Egotrip

Egotrip

László Géza: Visszajátszás

Az elmélet, a gyakorlat és a világ megmentése

2008. szeptember 16-án, kedden délután fél ötkor a Fehér Ház Roosevelt termében az Egyesült Államok elnöke és alelnöke Hank Paulson pénzügyminisztert és Ben Bernankét, a jegybank szerepét betöltő Fed elnökét hallgatják éppen. A hangulat roppant fagyos. „Hogyan jutottunk ide?” – kérdezi George W. Bush, egy nappal a Lehman Brothers összeomlása és az amerikai tőzsde nyolcvan éve nem látott árfolyamzuhanása után. Majd: „Mit kéne tenni ezek után Amerika legnagyobb biztosítótársaságával, a csőd felé rohanó AIG-vel?”

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Jano emléke

Robert Fico mellett, a csinos antik asztalkán 1 millió euró készpénzben, nem látszik teljesen tisztán, de tizenöt köteg bankjegy, százasok és ötvenesek lehetnek.

A szerk.

A szerk.

Meddig?

A hódmezővásárhelyi összellenzéki győzelem várható társadalmi hatásait lapunk hátsó részében elemezzük, itt azt vizsgáljuk, hogy a váratlan vereség hogyan érintheti a Fidesz környékét.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

A házakat építő csillagász

Zalaváry Lajos építész (1923–2018)

Kilencvenötödik évében elhunyt a magyar építészet doyenje, Zalaváry Lajos. Az elsők között került a Középülettervező Vállalathoz (Közti), amikor 1948-ban a magán-tervezőirodákat hatalmas állami vállalatokba tömörítették. Hatvan évvel később ugyaninnen ment nyugdíjba, de ezután is olyan aktívan vett részt az időközben részvénytársasággá alakult cég életében, hogy ha a Köztiben ma bárki kimondja: „a Mérnök úr”, az csakis Zalaváryra vonatkozhat.

Külpol

Parlamenti választások Olaszországban

Külpol

Jön Renzusconi?

Lassan talpra áll az olasz gazdaság, és a bevándorlás egyik európai frontországában a populisták sem törtek át. Egyelőre. De ki alakít kormányt a március 4-i választásokat követően?

Belpol

Budapest költségvetése

Belpol

Egyre lejjebb

A kormány 2010 óta tartó Budapest-ellenes politikája lassan beérik: a főváros 2019-re elmerülhet az adósságban.

Belpol

Őfelsége sírrablója – Hízik Schmidt Mária birodalma

Ömlik a közpénz Schmidt Máriához és közalapítványához: az 56-os emlékévet levezénylő, a „halszagú Magyarországért” is felelős Terror Háza-igazgató I. világháborús kormánybiztos lett, és újabban nemcsak Kertész Imre emlékének őrzőjeként, hanem a Petri György-hagyaték gondozójaként is fellép.

Interjú

Belpol

Gyurcsány Ferenc: „Mi azt mondjuk, hogy nincs alku”

Gyurcsány Ferenc az ellenzék esélyeiről, a diktatúráról és a DK vitatott kampánytémáiról

A DK elnökét miniszterelnöki ambícióiról és arról is kérdeztük, miért tartja diktatúrának az Orbán-rendszert. A miniszterelnök-jelölti interjúsorozatunk első része.

Képzőművészet

Fotóesszé

Képzőművészet

A fém az úr

Benkő Imre: Acél-Mű. Ózd, 1986–2016

Annak, ami Ózddal történt a rendszerváltás környékén és azóta, két nagy dokumentátora és művésze van: Almási Tamás és Benkő Imre. Mindketten hosszú éveken át követték a város és a helyiek sorsát, de Benkő bizonyult kitartóbbnak.

Kiállítás

Képzőművészet

A részvétel a fontos

Közös ügyeink

A Ludwig Múzeum kiállítása egy nemzetközi programban (CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme) Magyarországon megvalósult projekteket mutat be. Az kapcsolja össze őket, hogy mindegyik valamilyen közösséggel szoros együttműködésben jött létre, és a kiállításon ezen munkafolyamatok dokumentációi és kézzelfogható eredményei láthatók.

Könyv

Könyv

Könyv

Megannyi saját ravatal

Önlexikon – Kortárs magyar írók önszócikkei

Az ötlet pofonegyszerű volt, melyet Szondi György, a könyv szerkesztője és spiritus rectora igen világosan (bár némi szellemesnek vélt helyesírási kilengésekkel: mindigderűvel, egyszerlesz; vagy archaizáló szépelgésekkel: ha ki, fotómű, homályló cél) magyaráz el a Megannyi magát ecsetelő opus című bevezetőjében.

Zene

Interjú

Zene

„Nélküle sótlan”

Fischer Iván karmester a Falstaff-bemutatóról

Falstaff a mai szexuális zaklatók ősképe vagy csak egy lecsúszott, elhízott alkesz? Mit tudunk meg nő és férfi kapcsolatáról, pontosabban önmagunkról Verdi utolsó remekművéből?

Dalest

Zene

Kis dolgok

Diana Damrau és Jonas Kaufmann Wolf-estje

Jonas Kaufmann Budapestre jön és Hugo Wolf dalait fogja énekelni! Minek tagadnánk, vajmi kevesen lehettek azok, akik az előző mondatot a fokozódó lelkesedés hangján kiáltották világgá az elmúlt hónapokban.

Koncert

Zene

A négy Andy Fletcher

Kraftwerk

Nagy kérdés, hogy a mai hipermodern hi-tech korban milyen létjogosultsága van egy analóg Kraftwerk-show-nak, de ezt már a 2009-es Balaton Sound előtt is feltettük, pedig az akkor egy sokkal kevésbé „tuc-tuc-orientált” rendezvény volt, mint manapság.

Koncert

Zene

A kék halálon túl

Electrify vol. 15.

A Electrify sorozatban a világ legizgalmasabb (nem csak) elektronikus zenei előadóit láthatjuk-hallhatjuk, most azonban a hazai fellépő lopta el a show-t.

Interjú

Zene

„Népszerű lehetek”

Wanda Jackson énekesnő

Nyolcvanéves múlt, férje halála után is folytatja a turnézást, új albumon dolgozik, nemrég pedig megírta a memoárját. Így telnek a rock and roll egyik első női világsztárjának, Wanda Jacksonnak a napjai.

Színház

Színház

Színház

Örökség

Ibsen: Kísértetek

A hallatlanul népszerű magyar színházakba a nézők ma is elsősorban a színészekért, a nagy nevekért járnak, és nem a darabokért vagy színre vitt témákért.

Interjú

Színház

„Profi módon legyakták ezt az egészet”

Bodó Viktor rendező

Megjelenésünk hetében mutatják be egyetlen idei magyarországi rendezését, A Krakken műveletet az Átriumban. A szatirikus társadalomkritika nem csak a magyar valóságunkra reflektál, bármelyik európai színpadon ugyanúgy szólna. Színházról, rendezői módszerekről, menekülésről és a mai magyar közállapotokról beszélgettünk.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Nagy öreg

Magyarul Balóval

Valamikor 2015 legelején történt, hogy fél évtizedes képernyős távollét után műsort kapott az RTL-től Baló György.

Film

Interjú

Film

„Sehol nem tartunk”

Paolo Genovese filmrendező

Fél Európa filmesei sorban állnak, hogy elkészíthessék az elmúlt évek legnagyobb olasz kasszasikerének, a Teljesen idegeneknek a remake-jét. Amerikában ugyan Harvey Weinstein botránya és csődje lassítja egyelőre a vállalkozást, de már Leonardo DiCaprio és Robert De Niro is bejelentkezett producernek – nálunk Goda Kriszta rendezésében készül a magyar változat, BUÉK címmel. Az A Hely című filmje bemutatójára a közeli napokban Budapestre látogató Paolo Genovesét a commedia all’italianáról és a démonairól kérdeztük.

Sport

Mi okozhatja a sportolók összeomlását?

Sport

„Savasnak érzem Bolsunovot!”

Az elmúlt hetek olimpiai közvetítéseinek egyik kulcsszava volt a kimerült sportolók izmait utolérő savasodás. De vajon van-e köze a kimerülésnek a felhalmozódó tejsavhoz?

Gasztro
Tudomány

Élet a narkolepsziával

Tudomány

„Mintha leoltották volna a villanyt”

Hirtelen alvásroham bárhol és bármikor. A narkolepszia súlyosabb, mint ahogy elsőre tűnik: e ritka alvás­zavar az egyik legnehezebben felismerhető betegség. Átlagosan húsz évbe telik, mire diagnosztizálják, és több ezer betegből csak pár száz jut el nálunk a kezelésig.

Tévétorrent