Jó ötlet volt? – Bokros Lajos 36 százaléka

Választás 2014

Úgy tűnt, mintha kevesebbre számítottak volna. Legalábbis úgy fogadták az eredményt, mintha történt volna valami. Vagy épp itt kezdődne el. A végén Bokros Lajos, Falus Ferenc és Magyar György még gyors értékelésre is vállalkoztak.

Hosszas várakozás és higgadt türelem, na meg némi feldolgozatlan meglepetés, ennyi volt a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) eredményváró rendezvénye az önkormányzati választás éjszakáján. Az urnazárás után a Bajcsy-Zsilinszky úti irodaház földszinti konferenciatermében és az előtérben kevés szimpatizáns és sok újságíró várta Bokros Lajos pártjának tagjait. Kezdetben Bartha Péter és Pusztai Erzsébet tartotta szóval a várakozókat, majd Kajdi Józseffel egészült ki a csapatuk.

A kevés MoMa-s pólós pártszimpatizáns – hátukon egy nagy fekete bajusszal – és az egy-két civil érdeklődő türelmesen múlatta az időt, jobb híján az ATV választási műsorát nézték és izgultak, mígnem 9 óra körül megérkezett a várva várt triumvirátus: Bokros Lajos, Falus Ferenc és Magyar György.

false

 

Fotók: Németh Dániel

Érkezéskor Bokros nem adott interjút, Falus és Magyar válaszolt egy-egy újságírói kérdésre, majd visszavonultak egy a vezetőknek fenntartott külön helyiségbe, ahol épp elnökségi ülést tartottak. Falus azt mondta, hogy „együtt sokkal jobb eredményt érhetnek el”, ezért „jó ötlet volt
a demokrácia helyreállítása érdekében kompromisszumot hozni”.

MoMa

Bokros és társai megjelenése után újabb, hosszasnak mondható várakozás következett, mert sajtótájékoztatót vagy bármilyen nyilatkozatot csak egészen magas – körülbelül 90 százalékos – feldolgozottsági arány után terveztek adni. Néha ugyan maga Bokros is meg-megjelent a nagyterem ajtajában, hogy megnézze az éppen aktuális adatok közvetítését, de hamar visszavonult a szeparált részlegbe.

Magyar és Bokros ATV-t néz

Magyar és Bokros ATV-t néz

 

A Narancs kérdésére Kajdi József elmondta, hogy Bokros főpolgármesteri indulásán túl 15 budapesti jelöltjük volt, Pécsen polgármesterjelöltet és 16 képviselőjelöltet indítottak, Dunakeszin közös polgármesterjelöltet állított az Együtt–PM, a DK, a 4K!, az MLP és a MoMa, de volt emberük Cegléden, Hévízen és egy Győr-Moson-Sopron megyei településen is, valamint külső támogatóként sok helyen erősítették a Fidesszel szemben induló erőket.

Bokros

Körülbelül fél 11 felé járt már az idő, amikor megtartották végre a sajtótájékoztatót. Bokros Lajos megköszönte a körülbelül 200 ezer budapesti állampolgárnak, hogy szerény személyére szavazott, s hogy több mint 43 százalékos részvétel mellett 36 százalékot sikerült elérnie. Bokros elmondta, hogy szívesen gratulálna Tarlós Istvánnak a győzelméhez – ezt kívánná a politikai demokrácia kultúrája –, de sajnos nem teheti meg, mert „bár a választás szabad volt, nem volt tiszta”. Nem csak az esélyek, de a feltételek sem voltak egyenlők, vegyük csak az anyagi részét, hiszen „míg mi a saját pénzünkből kampányoltunk, addig Tarlós az adófizetők pénzét használta”. Ráadásul „sajtószabadság híján” nem egyenlő mértékben fértek hozzá a „szabadnak hazudott” közszolgálati médiához. Bokros úgy látta, hogy mindennek ellenére sokaknak sikerült megértenie, hogy a demokrácia helyreállítására ment itt ki a játék, s persze megköszönte Falus Ferencnek és Magyar Györgynek is az „önzetlen támogatásukat”.

Ám amikor a jövőre terelte a szót, nem volt kicsinyes: „diktatúrában ez a 36 százalék győzelemnek számít”, viszont sokat kell dolgozni azért, hogy 2018-ban lerúgható legyen az a polip, amely Orbán Viktor és a Fidesz képében rátapadt az országra. A MoMa elnöke pártja megerősödéséről is szólt, arról, hogy gyakorlatilag megkerülhetetlenek lettek, meg arról is, hogy fontos döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy ez a mostani többpárti szövetség megerősödhessen. Éppen ezért indokoltnak tartja egy egységes baloldal létrehozását is, amely hősies munkához előre is sok erőt kívánt az érdekelteknek.

Falus, Pusztai, Bokros, Szigetvári, Kajdi, Bartha

Falus, Pusztai, Bokros, Szigetvári, Kajdi, Bartha

 

Bokros szerint nem igaz, amit Orbán Viktor mondott, hogy „Magyarország győzött”, mert csupán pártja, a Fidesz győzött, amit Bokros semmilyen szinten nem azonosítana az ország egészével. „A demokrácia szabad és tiszta versenyen kell, hogy alapuljon. Orbán pedig a putyini modellt alkalmazza, amit a szemétre kell hajítani.”

Falus, Magyar

Bokros után röviden szólt Falus Ferenc is, aki szerint „200 ezer budapesti szavazatot nem lehet nem figyelembe venni”.

Magyar György is szóhoz jutott, s azt a kérdést tette fel hangosan, mely valószínűleg sokak fejében megfordult, hogy vajon mi lett volna, ha a Fidesz ellen kellő időben állnak össze a pártok, és esetleg még szélesebb körű ez a szövetség. Vagyis mi lett volna – persze ilyen igazából nincs –, ha nem viccelik el a főpolgármesterjelölt-állítást, megkímélnek mindenkit a politikai kabaré és/vagy performansz kísérletező jelenségeitől… „Nem akarom bántani a pártokat, de megvan róluk a véleményem” – tette hozzá.

Magyar azt is elmondta, hogy döntése nem volt konfliktusoktól mentes, megszidták civil támogatói, mert úgy gondolják, hogy a meg nem nevezett – de lényegében egyértelműnek vehető – pártok elsakkozták az esélyüket, nem tettek meg mindent. Ezért Magyar zárásként csak azt kívánta, hogy az előttünk álló öt évben, ha lehet „okosodjunk”.

Idő

Hogy mit kezd kezd Bokros Lajos ezzel „az innen nézem, ilyen, onnan nézem, semmilyen” eredménnyel, s támogatói hogyan értékelik újra az esetleges szövetségek lehetőségét, az kétségtelenül kérdés. Idő van a válaszra, talán csak az maradt.

Figyelmébe ajánljuk