Mások vittek rossz utakra minket – Így kenné szét az MSZP

Választás 2014

Kemény odamondogatások Gyurcsánynak és Szigetvárinak, és a szocialista sikerek hangsúlyozása. Vasárnap este bűnbakot keresett az MSZP – természetesen más portáján.

Az EP-választáshoz hasonló hangulattal várta vasárnap este a Jókai utcában az önkormányzati választás eredményeit az MSZP.

false

 

Fotók: Galló Rita

A néha-néha felbukkanó politikusok nem vagy csak keveset nyilatkoztak, ha mondtak is valamit, csupa általánosságot. Szavaikból még így is siralmas helyzet rajzolódott ki – ahhoz azonban, hogy ezt a konzekvenciát levonjuk, sem szóvivőnek, sem politikusnak nem kell lenni. Lukács Zoltán alelnök mondott valamit az új ellenzéki politikáról, Kovács László pedig arról, hogy nem a tisztújításnak, hanem az elemzésnek lesz itt az ideje, Tüttő Kata legalább kritizálta kicsit a Kunhalmi-féle budapesti küldöttértekezletet, az viszont mindent elmond a Jókai utcai hangulatról, hogy az első néhány órában egy szirénázó tűzoltóautó csigázta fel leginkább a sajtó munkatársait.

Horváth

A langyos vizet fél kilenc után némileg Horváth Csaba kavarta fel. Az udvariassági körök után – gratuláció Tarlós Istvánnak és a II. kerület polgármesterének, Láng Zsoltnak – arról beszélt, milyen fontos megvédeni a fővárost a szétbomló önkormányzati rendszertől. Újságírói kérdésre elmondta, ugyan az áprilisi eredmények fényében 13-14 kerületre számított, ehhez képest az 5-6 valóban kudarc, amivel szembe kell nézni.

false

„Elégedettséget ne várjanak tőlem” – mondta, és hozzátette, azért vannak sikerek is: van, aki meg tudta tartani polgármesteri székét, illetve új arcokkal is kiegészül a baloldali polgármesterek csapata. A le kell-e mondania Kunhalmi Ágnesnek kérdést azzal utasította el, hogy a személyi kérdések nincsenek napirenden, ebben a helyzetben nem is ez a fontos. Hát mi? Arra a provokatív kérdésre pedig, miszerint mit szól ahhoz, hogy Bokros Lajos több szavazatot tudott szerezni idén, mint ő négy éve, a megváltozott politikai helyzetet és választási rendszert említette, a két szituációt szerinte nem lehet összehasonlítani. Majd egy igen erős végszóval zárta rövid megszólalását, amiben Szigetvári Viktort első számú bűnösnek kikiáltva közölte, megbukott az általa javasolt koordinált indulás, így jobb lenne, ha elgondolkodna, meddig és hogyan tud tovább működni ez a hozzáállás.

Tóbiás

Újabb két óra ácsorgás után aztán Tóbiás József nagyívű sajtótájékoztatója kezdődött, mely a köszönetnyilvánításoktól – „köszönet, hogy ránk, baloldaliakra szavaztak” – kezdve az MSZP-s győzelmek felsorolásán – Szeged és az ő Botka Lászlója, Tóth József és a XIII. kerület és a többiek – keresztül a jövőbe tekintésig sok mindenről szólt.

false

A szembenézés elkerülhetetlen, mondta Tóbiás, és hozzátette, október 13-án egy új korszak indul az MSZP életében, ezentúl ugyanis nem kívánnak részt venni a NER rendszerében, és abban a vezérelvű politikában sem, melyet Gyurcsány Ferenc művel. „Nem vállalunk többé közösséget a hatalom önmagáért való gyakorlásában. Nincs több alku!” Aztán beszélt egy kicsit arról, hogy számára a szociális érzékenység és a keresztény értékek egy és ugyanazt jelentik, és hogy Magyarország és a baloldal akkor lesz sikeres, ha visszanyúl gyökereihez, és a nép felé fordul. „Létezik baloldal, úgy hívják, MSZP!” – zárta beszédét az elnök. A kérdésekre válaszolva még hozzátette, hogy egy fontos probléma a Jobbik előretörése, melyet közös erővel kell megoldani. És ha már közös erő, kijelentette, hogy az MSZP mindig is partnerséget kereső párt volt, arra viszont egyértelmű választ nem adott, lesz-e a továbbiakban összefogás a DK-val és az Együtt–PM-mel.

Lendvai Kunhalmi

Bár Tóbiás közölte, az országos és a budapesti elnökség között lezárult a vita azzal, hogy véget ért a választás – nem mintha előtte lett volna konfliktus –, Kunhalmi Ágnes csak Tóbiás sajtótájékoztatója után jó háromnegyed órával tartotta meg a sajátját. A gratulációk után a budapesti elnök szomorúságát fejezte ki az alacsony részvételért, szerinte általános elfordulást láthatunk a politikától, melyen változtatni kell.

false

Horváth Csabához és Tóbiás Józsefhez képest sok újat ő már nem mondott: Szigetvári és az Együtt–PM meg az ő koordinált indulásuk mindenért a hibás, ráadásul ők gyakoroltak nyomást és kényszerítették bele a többi baloldali demokratikus pártot ebbe a rossz megoldásba. Hogy akkor mégis miért mentek bele, Kunhalmi nem igazán tudta kifejteni, azt viszont sokszor hallgattuk tőle, hogy az új Budapest-törvény legalább olyan rosszat tett a választásnak, mint a koordinált indulás. A 2010-es eredményekkel való összehasonlítgatás mellett pedig azt is sokszor megemlítette, hogy Bokros egy igazi demokrata, így helyesen tették, hogy támogatták. Lemondani nem kívánnak, mert „nem ülnek fel a jobboldali sajtó megosztani akarásának” – válaszolta a HírTv riporterének –, majd elmondta, amit már mindenki más a Jókai utcában ezen az estén: új fejezet nyílik az MSZP életében.

Miután pedig sokadjára is csak az összefogás jövőjéről érdeklődtek az újságírók, Kunhalmi közölte, az MSZP tavasz óta a teljes összefogás mellett tette le a voksát, folyamatosan kompromisszumokat kötött és megoldásokat keresett az erős baloldali alternatívára, most azonban az elemzésnek van itt az ideje, ahhoz pedig a sajtó kedves munkatársainak a szíves türelmét kérte, hogy eldöntsék: lesz-e a továbbiakban párbeszéd. A vasárnap esti hangulatból, az erősen bíráló mondatokból és Kunhalmi azon mondatából, miszerint „minden tiszteletem a szövetségeseinké, de azért lássuk be, azoknak a baloldali polgármestereknek és képviselőknek, akik nyerni tudtak, a nyolcvan százaléka MSZP-s”, azonban könnyen ki lehet találni a választ.

Figyelmébe ajánljuk