Roma önkormányzati vezetők kampányolnak a Fidesz mellett a Jászságban

Választás 2022

A Jászapátin a roma közösségi házban is alá lehet írni a Fidesznek, egy szolnoki roma vezető pedig a Facebookon kampányolt a kormánypárt mellett. 

Jászapátin terjedő információk szerint a helyi roma önkormányzat Pócs János fideszes képviselőjelölt mellett kampányol és gyűjt támogatói aláírásokat a roma önkormányzati irodában, ami azonban nem törvényes.

Szénási László, a Jászapáti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a közösségi oldalán tett közzé felhívást erre vonatkozóan, amelyben azt írta, hogy a roma közösségi házban, a Cserhajban aláírásgyűjtést szerveznek, és erre várják azokat a lakosokat, akik a Fidesszel és Pócs János országgyűlési képviselővel szimpatizálnak.

Megkerestük ezzel kapcsolatban Szénási Lászlót, aki azt mondta, hogy nem az irodában, hanem a Cserhaj közösségi terében gyűjtik az aláírásokat, így ez nem törvényellenes. Kérdésünkre, hogy miért Pócs János érdekében gyűjtenek aláírásokat, azt felelte, hogy Pócs János sokat tett az elmúlt 12 évben a Jászságért, Jászapátiért. A térség fejlődik, az pedig, hogy az ellenzék mit állít, az egy dolog, ők nem Jászapátin élnek. Hozzátette, az ellenzék jelöltje, Kertész Ottó lehet, hogy kiváló állatorvos, de még nem mutatott a jászságiaknak semmit. Pócs János szerinte azonban sok mindent tett le az asztalra.

A leginkább kulturális célra használt Cserhaj közösségi házban a földszinten van a közösségi rész, az emeleten a roma nemzetiségi önkormányzat (RNÖ) irodája. Informátorunk szerint ahhoz, hogy a közösségi részt bármire is használják, eddig mindig szóban vagy írásban a "nagy" önkormányzattól is engedélyt kértek, hiszen a városé az épület. Lehet, hogy ez most is így történt, de akkor erről informátorunk szerint Szénásinak illett volna értesíteni a többi RNÖ-tagot is. Erről azonban nem tudnak, igaz, a polgármester is fideszes, az alpolgármester pedig Pócs János fia. A közösségi házat informátorunk szerint viszont eleve pártpolitikai célra nem is lehetne használni, hiszen az nem csak egyes pártok szimpatinzánsaié. 

Úgy tudjuk egyébként, hogy a jászapáti népkonyha ételkiadó helyén is gyűjtik az aláírásokat Pócs mellett, amit többen is etikátlannak tartanak. 

 
Pócs János jászsági roma önkormányzati vezetőkkel még decemberben
Forrás: Facebook/Pócs János
 

Ugyanakkor nem Szénási az első roma vezető, aki a Fidesz mellett kampányol. Szolnokon a közelmúltban Kozák Ferenc, szintén helyi roma önkormányzati vezető tette le nyíltan a voksát a kormánypárt mellett. Ő élő Facebook-videójában az Országos Roma Önkormányzat kudarcos jelöltállítását követően ragadtatta el magát és fenyegette meg azokat a romákat, akik a Fidesz helyett az egységes ellenzéket támogatják.

"Gondolkozzatok már el, hogy mit csináltok! Jön a választás, és azt lesitek, hogy minél több pénzt kapjatok. Azért, hogy a cigányságot megint el tudjátok adni. Akár a Jobbiknak, vagy a Mi Hazánknak. Nektek semmi nem számít. Csak hogy ti elnökök legyetek. Meg lehallgatjátok, meg feldobjátok egymást. Tehát árulók is vagytok" – ezekkel a mondatokkal ostorozta Kozák Ferenc az Országos Roma Önkormányzat vezetőit videóüzenetében.

Mint ismert, tizenkét órás tanácskozás után eredmény nélkül zárult az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) jelöltállító közgyűlése a hónap elején. A résztvevők nem tudtak megállapodni abban, ki vezesse a roma nemzetiségi listát, aki szószólóként, de elegendő szavazat esetén akár országgyűlési képviselőként is képviselhetné a romákat a következő négy évben a Parlamentben.

Kozák Ferenc több mint fél órás videójának végén kijelentette, helyeselné, ha a vezetők lemondanának, majd ismét felemlegette, hogy választás előtt állunk. Mint mondta, nagyon csúnya a vezetőktől, hogy "radikális szervezetekhez" próbálnak dörgölőzni.  

Szerinte akik ezt teszik, nem tudják, mi a biztonság számukra. Mert ő úgy vélte, hogy a biztonságot a mostani kormány tudja biztosítani nekik a jövőben is, és minden cigányt megkért, hogy ezt jól gondolja át, mindenki érezze azt, hogy mennyire jó nekik ez a biztonság, ez a mostani lehetőség.

A hatpárti ellenzéki összefogás kapcsán kijelentette, szerinte a jelenlegi ORÖ-vezetés ezt akarja erősíteni, csakhogy ezt szerinte a cigányság ellenében teszik. 

Kozák Ferenc neve 2019-ben akkor vált országosan is ismertté, amikor Farkas Flórián embereként elképesztő áron kapott lakást Szolnoktól. A 24.hu akkori információja szerint Kozák Ferenc volt az egyike azoknak a lakásbérlőknek, akiknek a fideszes vezetésű város eladta az általuk bérelt önkormányzati tulajdonú lakást. Kozákék egy 76 nézetméteres, két és fél szobás ingatlant béreltek a megyeháza szomszédságában. A lakás, annak ellenére, hogy a belvárosban, a Tisza-part közelében található, roppant olcsón cserélt gazdát. Az adásvételi szerződés szerint az önkormányzat 4,1 millió forintos bruttó árat kért, vagyis megelégedett 54 ezer forintos négyzetméter árral.

A szerződés szerint az önkormányzat eredetileg 4,6 millió forintban határozta meg az ingatlan forgalmi értékét, de félmilliót végül ebből is engedett a bérlő korábbi értéknövelő beruházásaira hivatkozva. Azt, hogy Kozák Ferenc – az országosan ismert zenész, Kis Grófo nagybátyja – kiváló üzletet csinált, mi sem jelzi jobban, mint hogy azonnal továbbértékesítette a lakást.

Az ügyben Radócz Zoltán korábbi szocialista alpolgármester feljelentést is tett. Információink szerint azóta is tart a nyomozás, amit tudomásunk szerint már kétszer is meg akartak szüntetni.

Kozák Ferenc egyébként rövid időn belül törölte a videóját, így az most csak lementett formában létezik. 

Korábban a Népszava írta meg, hogy több hangfelvétel is kiszivárgott arról, hogy Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója az ORÖ néhány tagját győzködi a Fidesszel való szövetség előnyeiről. Sztojka a hangfelvétel szerint részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”, beszélt arról is, hogy a BM-ben mindenkiről tudnak mindent, és hogy a Lungo Drom fogja megmenteni a Fideszt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk