Az Országos Roma Önkormányzat kudarcos jelöltállítása

Némasági fogadalom

Belpol

A hétfőn tartott közgyűlésen tizenhárom órányi heves vita után sem tudtak dönteni az ORÖ küldöttei a nemzetiségi listáról. Mivel a jelöltállítás határideje január 31. volt, a következő négy évben nem lesz önálló roma nemzetiségi képviselet a parlamentben. Az ORÖ hamarosan feloszlatja magát.

„Arra kérlek Benneteket, hogy olyan képviselőt küldjetek az Országgyűlésbe, aki nem az állampárt engedelmes pincsi­ku­tyá­­jaként hoz szégyent a cigányság fejére, hanem egyenlő partnerként tárgyalva képes érvényesíteni a roma magyarok érdekeit” – áll Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő nyílt levelében, amelyet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) tagjainak írt a hétfői listaállító közgyűlés előtt.

A közgyűlés azonban kaotikus kiabálásba fulladt, a megjelent képviselők kis híján egymásnak estek, ám szavazásra az egész napos vitatkozás után sem került sor. A megjelentek először abban nem értettek egyet, hogy nyílt vagy titkos szavazással, szavazógéppel válasszanak-e jelöltet. Erről Hidvégi-B. Attila, a RomNet felelős szerkesztője számolt be a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy csak két név közül lehetett választani: a novemberi közgyűlésen listavezetőnek választott Agócs János (az ORÖ elnöke) és a jelenlegi roma kisebbségi szószóló Farkas Félix között. Utóbbi neve annak ellenére kapott esélyt, hogy a két hónappal ezelőtti szavazáson még a hétfős listára sem került föl.

Dancs Mihály, az ORÖ alelnöke még a héten beterjeszti javaslatát arról, hogy az ORÖ rendkívüli közgyűlésen oszlassa fel önmagát – ezt a szervezet elnöke, Agócs János is támogatja, derült ki Hidvégi éjszakai tudósításából.

Ami biztos: a döntésképtelenség miatt a magyarországi romáknak nem hogy nemzetiségi képviselőjük, de jelen állás szerint szószólójuk sem lesz áprilistól az Országgyűlésben.

„Az én álláspontom már régóta az, hogy a hazai nyolcszázezres roma közösség nem tudja a kedvezményes mandátumot valósággá váltani mindaddig, amíg az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) ülő hivatalos roma politikusok nem haladják meg önmagukat, és nem kérnek fel egy olyan köztiszteletben álló, ORÖ-n kívüli embert listavezetőnek, aki mellé a roma választók fel tudnak sorakozni” – fogalmazott lapunknak a halála előtt néhány nappal Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, amikor az ORÖ-ben november óta zajló eseményekről beszélgettünk vele. (Setét Jenő a cikkben szereplő nyilatkozatát már nem tudta jóváhagyni, ezért a legkritikusabb mondatait nem közöljük – Cs.-E. E.)

Képviselő, szószóló

Pedig november elején úgy tűnt, hogy változások lesznek a roma önkormányzatban, hiszen az addig magabiztos többséget élvező Lungo Drom, a Fidesz ciklusok óta állandó partnere lényegében vereséget szenvedett. Az ORÖ jelöltállító közgyűlése Agócs Jánost, a szervezet jelenlegi elnökét szavazta meg listavezetőnek, vagyis Agócsnak lehetett volna esélye kedvezményes mandátummal, roma nemzetiségi képviselőként bejutni a parlamentbe; vagy ha nem kap elegendő szavazatot áprilisban, akkor szószólóként tevékenykedhetett volna az Országgyűlésben. A novemberi szavazáson a hétfős listára Farkas Félix – aki 2014 óta az első roma szószóló az Országgyűlésben – még csak fel sem került.

Az Orsz?ggy?l?s plen?ris ?l?se

 
Farkas Félix, a felszámoló
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.