Szószóló nélkül maradnak a romák a parlamentben

  • narancs.hu
  • 2022. február 1.

Belpol

Tizenkét órás tanácskozás után sem sikerült megállapodni a listavezető személyéről.

Tizenkét órás tanácskozás után eredmény nélkül zárult az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlése. A résztvevők nem tudtak megállapodni abban, ki vezesse a roma nemzetiségi listát, aki szószólóként, de elegendő szavazat esetén akár országgyűlési képviselőként is képviselhetné a romákat a következő négy évben a Parlamentben – írja a 444, Hidvégi Balogh Attila facebookos tudósítására hivatkozva.  

Az ORÖ-nek február elsejéig kellett volna jelölnie valakit a lista élére. Mivel ez nem sikerült, április 3-án a romák nem szavazhatnak nemzetiségi listára.

A közgyűlés hétfőn reggel kezdődött, Agócs János és Farkas Félix volt a két lehetséges jelölt, de a 47 fős testület nem tudott dönteni, az eljárásrendről sem sikerült megegyezni.

A levezető elnök – Agócs János – nyolcszor rendelt el szünetet. Később azt mondta, hajlandó visszalépni a listavezetői jelöltségtől, ha erre Farkas Félix is hajlandó, és a közgyűlés titkos szavazással más személyek közül választja ki a listavezetőt. Farkas ebbe nem ment bele, tovább tárgyaltak, és végül lökdösődés, kiabálás támadt, ezzel ért véget az ülés, 23 óra 59 perckor.

Tavaly novemberben, amikor a listáról döntöttek, az eredményt eljárási szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta a bíróságon a Lungo Drom. A Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt, az Alkotmánybíróság azonban úgy találta, alkotmányellenes volt az ORÖ közgyűlési döntése a listaállításról.

A Párbeszéd az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékel, hogy a Fidesz gátolta meg a roma nemzetiségi lista felállítását: „Emlékszünk, az ORÖ azzal vívta ki a Fidesz haragját, hogy novemberben az állampárttól független elnökét, Agócs Jánost tette meg listavezetőnek. A törvényszék által is megerősített eredményt a Fidesz megsemmisíttette az Alkotmánybírósággal, majd totális támadást indított: Sztojka Attilát és a Belügyminisztériumot bevetve zsarolta, fenyegette és hitegette a roma képviselőket. De láthatóan még így sem tudtak tegnapra többséget szerezni ahhoz, hogy a saját emberüket, Farkas Félixet nyomják be a lista élére, ezért inkább megakadályozták azt is, hogy a roma önkormányzat listát állíthasson. A Fidesz merénylete a cigányság politikai képviselete ellen egyszerűen vérlázító. Orbánék tizenkét éve folytatják roma polgártársainkkal szemben a gyűlöletkeltés, megalázás és kihasználás politikáját, de a mostani aljasságuk túltesz minden eddigin” – érvel a Párbeszéd, és emlékeztet, a roma képviselet csak roma képviselőkkel lehet hiteles. A Párbeszéd ezért tette a harmadik helyre a listáján a párt kisebbségi és etnikai referensét, Nógrád megyei elnökét, Berki Sándort.  „Akkor tudunk a magyar cigányságnak komoly ajánlatot tenni, ha mind a hat ellenzéki párt átérzi ennek felelősségét, és támogatja az új generációs, hiteles roma politikusok listás szerepeltetését” – közli a Párbeszéd.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk