„Ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”

  • narancs.hu
  • 2022. január 5.

Belpol

Mondta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos egy hangfelvételen, miután szerződéseket kínált az ORÖ Fideszhez húzó tagjainak.

Népszava birtokába került egy hangfelvétel, amit a lap cikke szerint december végén, egy budapesti szállodában rendezett találkozón rögzítettek, titokban. Ekkor tárgyalt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) néhány tagjával.

Sztojka a lapnak minderre csak annyit mondott, nem ismeri a hangfelvételt, de annak készítéséhez ő nem járult hozzá, és a hozzá intézett kérdésekre csak írásban hajlandó válaszolni. A lap ugyanakkor elérte Csóka Jánost, a Lungo Drom frakcióvezetőjét, aki azt mondta, a szervezet ORÖ-s képviselői december második hétvégéjén is találkoztak a kormánybiztossal.

Sztojka a Népszava által bemutatott felvételen – aminek elején őt név szerint is bemutatják – a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén szerződéseket kínált azoknak a képviselőknek, akik „ebben a körben benne vannak”. Sztojka azt is hozzátette, hogy „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”.

Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”

– mondta még a kormánybiztos a hangfelvételen, mely szerint Sztojka a fentiek fejében politikai és szakmai teljesítményt vár. Azt azonban nem részletezte, hogy mit takar a „politikai teljesítmény”.

A megbeszélés végén Sztojka azt is megemlítette, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”. Erre a hallgatóságból valaki, csupán egyetlen szóval reagált, úgy, hogy „hoppá!”.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.