"Van egy mondás a BM-en belül: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti"

  • narancs.hu
  • 2022. január 11.

Belpol

Újabb hangfelvétel került ki Sztojka Attila romaügyi kormánybiztostól, amelyben a Lungo Drom képviselőit győzködi pénz ígéretével és a BM-es megfigyelés felvillantásával. 

Újabb hangfelvételről ír a Népszava, amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos ismét arról beszél, hogy „mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent”. 

A lap a múlt héten írt arról, hogy egy hangfelvétel tanúsága szerint Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy december végén tartott találkozón szerződéseket kínált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. Sztojka annak a felvételnek a végén is közölte, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

A Népszava viszont most egy újabb hangfelvételről számolt be, Sztojka Attila ezen szintén a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjaival beszélt, valószínűleg még decemberben, de az előző felvételnél néhány héttel korábban.

A lap megjegyzi, hogy Sztojka fellépése összefüggésben lehet azzal, hogy tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé, a Lungo Drom viszont előbb a Fővárosi Törvényszéken, majd az Alkotmánybíróságon támadta meg a választás eredményét, utóbbi meg is semmisítette az eredményt.

A most kikerült felvételen Sztojka alapvetően arról beszél a Lungo Drom képviselőinek, hogy ha jó partnerei lesznek a Fidesznek, akkor anyagilag is jól járhatnak.

A kormánybiztos már az elején megállapítja, hogy a megbeszélésen jelenlévők „mindegyike a jobboldalhoz, a Fideszhez kötődik”. Bár az elején arról beszél, hogy nagyon rossz az ORÖ megítélése, mert azt gondolják, hogy a roma képviselők a „pénz alapján döntenek”, hozzáteszi, hogy nem hiszi, hogy ez így van, de „elvárható, hogy az anyagi egzisztenciája, a megélhetése” senkinek ne legyen veszélyeztetve, és hogy

nem igazságos, ha „kérünk, de nem adjuk meg a biztonságot, a stabilitást”.

A kormánybiztos Farkas Félix parlamenti szószólót kérte meg, tegyen javaslatot, hogy kiket alkalmazzanak a Roma Közéleti Akadémia keretében, és arról is beszél, hogy Magyarország nagy lehetőségek előtt áll, a „morzsákat szeditek össze, közben milliárdok folynak el a fejetek fölött, amiből kimaradtok”.

A kormánybiztos többször elismételte, hogy az egyéni ambíciót nem szabad a közösség érdeke fölé helyezni, de hangsúlyozta, hogy

a Lungo Drom szövetsége változatlanul élvezi a Fidesz partnerségét, „csak és kizárólag ez a kör”.

Szerinte akadnak ugyan képviselők vagy polgármesterek, akik kerülik az ORÖ képviselőit, de "ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek”.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a Lungo Drom szövetségében „senki nem több a másiknál”, amíg ezt látja, addig ő is partner lesz. Ha nem, „föl fogunk akkor mást építeni” – jelentette ki, majd közölte:

„Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást”.

Sztojka Attila szerint „van egy előnyötök: a Fideszen belül én képvisellek benneteket, ha ti partnerek vagytok”. Fontos szempont az egzisztencia biztosítása és a család megélhetése, „ezért amilyen lehetőségek lesznek, azok elsősorban hozzátok fognak jönni”. Ingyenpénz azonban nincs, mert a kormánybiztos értelmezésében ez bűncselekményt, veszélyt, kiszolgáltatottságot jelent. „Ti nem azért fogtok pénzt kapni, mert nem kell érte semmit tenni. Ti azért fogtok pénzt kapni, mert eddig is pénz nélkül csináltatok dolgokat. Most pedig meg lesztek fizetve érte” – fejtegette.

Miközben a Fidesz továbbra is a Lungo Dromra számít, Sztojka Attila szerint „az egyértelműen látszik, hogy Farkas Flóriánnal nem tudunk mit kezdeni” – Farkas a Lungo Drom elnöke és a Fidesz parlamenti képviselője, akinek neve korrupciógyanús ügyekben került elő.

„Az is valós, hogy az a váltás, ami most bekövetkezik ahhoz, hogy megmentsétek az ORÖ-t, az nem veszélyeztetheti a ti családi megélhetéseteket. Ezért minden olyan lehetőséget meg akarunk adni nektek, ami a ti biztonságotokat szolgálja” – tért vissza az egzisztencia témájára a kormánybiztos. Ennél a résznél Sztojka azt is hangsúlyozta:

„Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.”

A kormánybiztos aztán kedélyesebb stílusban folytatta, hisz a cél nem az, hogy bárkit is tönkretegyenek. Sztojka Attila megfogalmazása szerint

„van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk