Király Júliánál betelt a pohár Róna Péter miatt

  • narancs.hu
  • 2022. február 19.

Választás 2022

Nem vállal többé nyilvános szereplést az ellenzék kampányában Róna Péter államfőjelöltsége miatt, mert „huncut pici gazembernek” tartja.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi (2007–2013) alelnöke levélben értesítette hétfőn Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet és a pártok szakpolitikusait, hogy ezután nem vállal nyilvános szereplést az ellenzék kampányában. Döntését nem akarta nyilvánosan közölni, mert nem akart ártani az ellenzék kampányának – a levél ezek szerint mégis kiszivárgott. Előbb az ATV írt róla, aztán a Telex.

„Egyszerűen nem fogok ráérni” – írta Király Júlia, aki tavaly ősz óta segítette Márki-Zay Pétert gazdaságpolitikai tanácsadóként. Még február 8-án is ő ismertette egy interjúban az egyesült ellenzék gazdaságpolitikai elképzeléseit. 

Mostani döntése mögött az áll, hogy az ellenzéki pártok mégsem Iványi Gábort, hanem – a Jobbik vétója miatt – Róna Pétert jelölik köztársasági elnöknek. Király Júlia levelében úgy fogalmazott, azért nem képviseli tovább a nyilvánosság előtt az egyesült ellenzéket, mert nem tudna mást válaszolni egy esetleges Róna Péterre vonatkozó kérdésre, mint hogy Róna egy „huncut pici gazember”. Király emlékeztetett arra, hogy Róna őt számtalanszor megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős emberek egyikének tartja.

Király Júlia csak akkor gondolja meg magát, ha Róna Péter valami miatt visszalép a jelöltségtől. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?