Király Júliánál betelt a pohár Róna Péter miatt

  • narancs.hu
  • 2022. február 19.

Választás 2022

Nem vállal többé nyilvános szereplést az ellenzék kampányában Róna Péter államfőjelöltsége miatt, mert „huncut pici gazembernek” tartja.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi (2007–2013) alelnöke levélben értesítette hétfőn Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet és a pártok szakpolitikusait, hogy ezután nem vállal nyilvános szereplést az ellenzék kampányában. Döntését nem akarta nyilvánosan közölni, mert nem akart ártani az ellenzék kampányának – a levél ezek szerint mégis kiszivárgott. Előbb az ATV írt róla, aztán a Telex.

„Egyszerűen nem fogok ráérni” – írta Király Júlia, aki tavaly ősz óta segítette Márki-Zay Pétert gazdaságpolitikai tanácsadóként. Még február 8-án is ő ismertette egy interjúban az egyesült ellenzék gazdaságpolitikai elképzeléseit. 

Mostani döntése mögött az áll, hogy az ellenzéki pártok mégsem Iványi Gábort, hanem – a Jobbik vétója miatt – Róna Pétert jelölik köztársasági elnöknek. Király Júlia levelében úgy fogalmazott, azért nem képviseli tovább a nyilvánosság előtt az egyesült ellenzéket, mert nem tudna mást válaszolni egy esetleges Róna Péterre vonatkozó kérdésre, mint hogy Róna egy „huncut pici gazember”. Király emlékeztetett arra, hogy Róna őt számtalanszor megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős emberek egyikének tartja.

Király Júlia csak akkor gondolja meg magát, ha Róna Péter valami miatt visszalép a jelöltségtől. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk