„Hé Tiborcz! Drága lett a sötétség”

  • Csillag Ádám
  • Földes Máté
  • 2018. november 13.

Videó

Tüntetést tartottak hétfőn a Nemzeti Nyomozó Irodánál, hogy megvilágítsák az Elios-ügyet. Videó a Főnix Mozgalom rendezvényéről.

A tüntetésen beszédet mondott többek között Hadházy Ákos, volt LMP-s társelnök, független országgyűlési képviselő is, aki arról beszélt, Orbán Viktort már nem érdekli az Európai Unió, az sem zavarja, ha a visszaélések miatt kevesebb támogatás jön Magyarországra, mert a miniszterelnök szerinte ki akarja vezetni az országot az EU-ból.

Tüntetést tartottak hétfőn a Nemzeti Nyomozó Irodánál, hogy megvilágítsák az Elios-ügyet.

Videó: Csillag Ádám, Földes Máté

Mint ismert, az európai unió csalás elleni hivatal, az OLAF jelentős visszaéléseket talált az Elios Innovatív Zrt. által közbeszerzéseken elnyert projekteknél. A cég korábban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott és több város közvilágításának a korszerűsítését végezte el.

Az OLAF mintegy 13 milliárd forint uniós támogatást fizettetne vissza ezeknél a beruházásoknál. Ugyanakkor több városban rosszabb a közvilágítás - kifejezetten sötét van esténként - mint a korábbi technológiával.

A magyar hatóságok is nyomoztak az ügyben, de a Nemzeti Nyomozó Iroda november elején azt közölte az MTI-vel, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást az ügyben. Ugyanakkor az OLAF nemrég közölte, részükről még nincs vége az ügynek.

Ha Tiborcz azt gondolta, fellélegezhet, tévedett: az OLAF nem hagyja az Elios-ügyet

"Semmit nem von le az OLAF megállapításaiból az, hogy Magyarországon megszüntették a nyomozást Elios-ügyben. Az Európai Bizottság nyomon követi az ügyben tett ajánlásokat" - ez derült ki, miután az ATV az OLAF illetékeseit kérdezte Tiborcz István volt cégével kapcsolatban.

A hétfő esti tüntetést – amelyen pár tucat civil vett részt – a Főnix Mozgalom szervezte. A tüntetésen többek között „Hé Tiborcz! Drága lett a sötétség”, „Ez itt már nem a NER, hanem a Tökéletes Aljasság Rendszere” feliratú táblákkal vonultak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?