Fényből nyert milliárdok - Tiborcz István és Orbán Ráhel boldogulása

  • Magyar Krisztián
  • 2015. február 5.

Belpol

Meg lett mondva az országnak, hogy a svájci elitegyetemen tanuló Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a saját lábán áll. Az önállósodásukhoz persze közpénzből finanszírozott meg­bízások is kellettek. Pécs és Bicske hitelt vett fel, hogy megbízhassa Tiborcz cégét.

Orbán Ráhel tavaly december közepén felvette a kesztyűt, és beszállt miniszterelnök édesapja lassan már mindenki ellen vívott szabadságharcába: egy közösségi oldalon kifogásolta, hogy ellenzéki politikusok úgymond rajta keresztül támadják Orbán Viktort. Üzent azoknak, akiknek szerinte „a valóság számít”, és egyebek közt kijelentette: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.”

A kormányfő lánya azután szólt a magyar néphez, hogy kiderült: egy olyan lausanne-i elitegyetemen tanul, ahol – az intézmény honlapja szerint – csak a tandíj 58 860 svájci frank évente. Erre az összegre az ellenzéki pártok is felfigyeltek, mert nem látták a fedezetét annak az akkor közel 15 millió, de a hirtelen árfolyamváltozás miatt – a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint – a napokban már 18,6 millió forint körül mozgó tandíjnak, amit ki kell fizetni az École Hotelière Lausanne turisztikai magánegyetem Executive MBA egyéves mesterképzéséért. Igazából nem Orbán Ráhel volt a célpont, a sajtóhírek után inkább azért kapta fel a témát az ellenzék, mert a miniszterelnök egész éves bevallott jövedelme alig több, mint a svájci frank megerősödése után kalkulált összeg. Orbán Ráheléknek azonban nem megy rosszul – igaz, boldogulásukhoz kellenek azok a közpénzek is, amelyek az utóbbi években a fiatal férj érdekeltségébe tartozó céghez vándoroltak.

Siena, Sorbonne, Boston, Corvinus

Az egyértelmű, hogy a miniszterelnök lányának saját korábbi fizetéseiből nem futná a svájci elitegyetem tandíjára és egyéb, elég vaskos költségeire sem. A világ legnagyobb üzleti közösségi hálózatára, a LinkedInre feltöltött profilja szerint a 25 éves Orbán Ráhel 2006-ban egy sienai egyetemen tanult, majd 2008-ban vették fel a Budapesti Corvinus Egyetemre, ahol 2012-ben végzett turizmus-vendéglátás szakon. Közben járt a francia Sorbonne-ra, a Bostoni Egyetemre, négy idegen nyelven beszél.

Orbán Ráhel és Tiborcz István

Orbán Ráhel és Tiborcz István

 

Még mielőtt befejezte volna tanulmányait a Corvinuson, a miniszterelnök lánya 2011 májusában a Sziget Kulturális és Mene­dzser Irodához került gyakorlatra, ahol a fideszes EP-képviselő, Szájer József lányával együtt dolgozhatott az uniós magyar elnökség zárásaként beharangozott Európa Kemping szervezésén.

A sop­roni Volt Fesztivál területére rendezett eseményre 27 országból hívtak fiatalokat, akik egy gálaműsorral is felléptek.

A Sziget alapítója és a kft. ügyvezetője, Gerendai Károly a 444-nek azt mondta, Orbán Ráhel kereste meg őket, hogy szeretne náluk gyakornok lenni. „A Szigetnek egyébként kifejezetten jó, hogy Ráhel ott volt gyakornok, és valaki megérti a miniszterelnök környezetében, hogyan működik ez a piac” – nyilatkozta. Úgy tűnik, a családból másnak is megtetszett a fesztiválosdi, hiszen a kisebbik lány, Orbán Sára tavaly augusztusban a Volt Produkció Kft.-nél dolgozott.

A fesztiválokon szerzett tapasztalatait Orbán Ráhel saját szakdolgozatában is kamatoztatta, amiért meg is kapta a jogosnak mondott elismerést, hiszen a mellékletekkel együtt 68 oldalas munka 2013-ban első helyezett lett a Magyar Turizmus Zrt. Az év turisztikai témájú szakdolgozata című pályázatán az Újszerű témaválasztás kategóriában. Az ügy érdekessége, hogy a díjat konzulensétől, attól a Nemes Andreától vette át, aki akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője volt (és önéletrajza szerint még most is az).

A jó kapcsolat Nemes Andrea és Orbán Ráhel között a későbbiekben sem szakadt meg, így lehetett bejáratos a miniszterelnök lánya a Nemzetgazdasági Minisz­tériumba is, ahol az Index.hu információi szerint „egyre többen nagy becsben tartják szaktaná­csait”. A fent említett pályázati sikerből egy svájci repülőjegyre valót ugyan félretehetett volna Orbán Viktor lánya, de ő lemondott a bruttó hatvanezer forintos pénzjutalomról.

Egy svájci tanév tízmilliókból

A Sziget Kft.-s kitérő és az államvizsga után Orbán Ráhel a főváros egyik legnívósabb szállodájához, a Kempinski Hotelhez került, ahol értékesítésimenedzser-gyakornok volt. A hotelben teljesen más munkakörben dolgozók elmondása szerint legtöbbször kedves és mosolygós volt azzal, akivel találkozott, látszott rajta, hogy valóban érdekli, amit csinál, és „nem azt szeretné eljátszani, hogy ő most a miniszterelnök lánya”. Pozíciója ugyan nem volt jelentős, de azért lehetett érezni, hogy a helyzete némileg más, mint a többi munkavállalóé. (A Kempinskinek – úgy tudjuk – jók a kormánypárti kapcsolatai, gyakran megfordul az épületben Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, és a szállodában található a milliárdos producer, filmipari kormánybiztos Andy Vajna étterme is, ahol pedig Habony Árpádot, a miniszterelnök tanácsadóját látták már többször.) Miután elköszönt a belvárosi hoteltől, 2013 szeptemberében Orbán Ráhel a több fővárosi éttermet és szórakozóhelyet is üzemeltető Zsidai Group alkalmazottja lett. A csoport a Kempinskivel is üzleti kapcsolatban áll, közösen üzemeltetik a hotel épületében található ÉS Bisztrót.

false

Így jutott el a miniszterelnök lánya a méregdrága lausanne-i egyetemre, ahol a két féléves képzés tandíja a már említett 58 860 svájci frank. Az 1893 óta működő intézmény az egyik, ahol a világ legjobb vendéglátós-idegenforgalmi szakembereit képzik. A jelenleg kétezres létszámmal működő magánegyetemre nem könnyű bejutni, egy szigorú rostán kell átverekednie magát annak, aki egyébként be tudja fizetni a drága tandíjat. Az École Hotelière Lausanne honlapján talált adatok szerint a tandíjon felül is jócskán van miért a zsebbe nyúlni az ott tanulóknak: bár már csak a 2015/2016-os tanévre vonatkozó ajánlatokat találtuk meg, de jelentős felárat kell perkálni azért is, ha valaki egy­ágyas szobában szeretne élni, vagy ha a campus területén akar parkolni az autójával. Az egyetem tájékoztatója szerint akkor, ha egy hallgatójuk inkább Lausanne-ban bérelne magának egy jobb stúdiólakást, annak nagyjából 1400 svájci frankot kell fizetnie havonta. Az új diákoknak a tanév kezdetén

5 ezer svájci frankot letétbe kell helyezniük az intézménynél, ez fedezné a rendkívüli kiadásokat, például akkor, ha valamiben kárt okoz valaki. Ez az összeg visszajár, ha minden rendben volt, de a tanév elején ez mégiscsak kiadás. A legszerényebb becslések szerint Orbán Ráhel éves tandíja és a tanulás egyéb költségei minden bizonnyal meg sem állnak majd 70 ezer svájci frankig, így bármennyire is a saját lábán szeretne állni a miniszterelnök lánya, szinte kizárt, hogy ezt az összeget anélkül is ki tudná fizetni, hogy valaki segítene neki. Mivel Orbán Viktor saját fizetéséből elvileg nehezen tudna ennyit félretenni, marad a férj, Tiborcz István, akinek – mint ahogy azt lentebb részletesen bemutatjuk – úgy tűnik, van is miből támogatnia a feleségét, és ehhez jócskán hozzájárul a számukra kedvező politikai környezet is.

A Közgép is besegít

Tiborcz Istvánnak huszonéves létére annyi céghez volt és van köze, mint egy meglett üzletembernek. Cégalapításait, azok tulajdonosi viszonyait már most nehéz nyomon követni, de a hivatalos közbeszerzési adatokat látva kijelenthető, hogy egyáltalán nem immúnis az uniós, állami vagy éppen önkormányzati pénzekből finanszírozott megrendelésekre. Ezzel még nem is lenne semmi probléma, de érdekeltségei több esetben is vitatható módon lettek befutók olyan kiírásokon, amelyekről egyesek olykor már előre tudták, hogy rajtuk kívül más nem is igazán nyerhet.

A miniszterelnök veje egyébként maga is vállalkozó családból származik, bár felmenőinél nem röpködtek annyira a milliárdok, mint nála. Tiborczék családi cége a korábban temetkezéssel is, de manapság inkább mezőgazdálkodással foglalkozó ES Hungary Kft. A vállalkozás az Opten céginformációs rendszer adatai szerint Tiborcz István, továbbá két idősebb testvére, Eszter és Péter, illetve édesapjuk nevén van. Az ES Hungary székhelye arra a családi birtokra van bejegyezve, ahol Orbán Ráhel és Tiborcz István 2013-ban összeházasodott. A Fejér megye északi részén található Csabditól néhány kilométerre, Tükröspusztán 1997-ben vásárolta meg a család a hatalmas területet, ahol egyebek közt egy nagy ház, egy lóistálló, egy fedett lovarda, egy vendégház és egy 5,7 hektáros ősfás liget is található. Évekkel ezelőtt felmerült a Tiborcz Szabadidőbirtok eladása is, de mára már minden bizonnyal meggondolták magukat, hiszen a környező földeket elkezdték felvásárolni, illetve a birtokhoz nagyon közel találhatók azok a területek is – összesen 157 hektárnyi szántó –, amelyeket Tiborcz Eszter az állami földpályázatok során vitatható körülmények között nyert el. (A Tiborcz család nagy dobásairól lásd: Minőségi ugrás, Magyar Narancs, 2013. szeptember 5.)

false

A vállalkozó szellemű fiatalember karrierje azzal kezdett látványosan felfelé ívelni, hogy egyre közelebb került a miniszterelnökhöz és a Fideszhez köthető gazdasági körökhöz. A már fentebb említett családi vállalkozás, az ES Hungary Kft. 2009-ben fele­részben tulajdonos lett abban az ES Holdingban, amelyet Tiborcz István és barátja, Erdei Bálint alapított. A holdingnak 2009-ben 8,4 millió forintos árbevétele volt, ám az azt követő évben a Közgép energetikai cége, az
E-OS Energiakereskedő Zrt. bevásárolta magát Tiborcz Istvánék vállalkozásába, amely így már E-OS Innovatív Energetikai Zrt. néven futott tovább. Ettől kezdve pedig csak úgy repkedtek a százmilliók és a milliárdok: a kezdeti 8,4 millió forint után 2010-re már 686 millió, 2011-re 2,76 milliárd, míg 2012-re 3 milliárd forintnál is több volt az éves nettó árbevételük.

Viszont 2013-ban megtörni látszott a kezdeti nagy lendület: már „csak” 1,29 milliárdnyi nettó árbevételt produkáltak, és ebben az évben a Közgép energetikai vállalkozása is kilépett, az E-OS Innovatív Zrt. új neve pedig Elios Innovatív Energetikai Zrt. lett. Az Elios részvényei a Green Universe Kft. és a Green Investments & Solu­tions Kft. tulajdonába kerültek, de – az Átlátszó.hu információi szerint – utóbbit Tiborcz István a tavalyi országgyűlési választások után megvette egy korábbi cégtársától, Hamar Endrétől (róla még lesz szó), és így az Elios Innovatív Energetikai Zrt. fele is az övé lett. Ezután hirtelen újra szárnyalni kezdett a vállalkozás, hiszen 2014-ben több mint 3,8 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el az Orbán Ráhel férje érdekeltségébe tartozó Elios.

Milliárdok a lámpaoszlopok tetején

A tavalyi megbízások jelentős részéhez egy energiatakarékossági fejlesztéseket célzó program jóvoltából jutottak Tiborcz Istvánék, miután egy KEOP-kiírásra sikeresen pályázó önkormányzatok sora döntött úgy, hogy a megnyert pénzből az Elios Zrt.-t bízzák meg a kivitelezéssel. A beruházások értéke változó volt, Tiborczék kaptak 41,9 millió forintos megbízást, de akadnak egészen gigan­tikus méretű megrendelések is: Kecskemét 704,1 millió, míg Pécs önkormányzata – mint megtudtuk, hitelből és egy­előre pályázati forrás nélkül – 894,7 millió forintot fizet az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-nek. De a cég kapott megrendeléseket az Óbudai és a Széchenyi István Egyetemtől is napenergia-hasznosító rendszerek kialakítására – ezek összértéke 252,3 millió forint –, és a stadionbizniszből sem maradt ki, hiszen Dunaújváros önkormányzata átutalt neki 92 millió forintot a helyi stadion „színes tv-s közvetítésre alkalmas pályavilágításának megvalósítására, korszerűsítésére”. Még ­de­cember utolsó napjaiban az ­Elios Zrt. kötött egy szerződést a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Korlátolt Felelősségű Társasággal (BDK) is: a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. tulajdonában lévő BDK 14,2 millió forintot fizet azért, hogy az Elios több helyszínen „modern, LED fényforrású és szabályozható fényáramú közvilágítási lámpatestekre” cserélje a régieket.

Több önkormányzati megrendelés során is – elsősorban ellenzéki körökben – felmerült, hogy az Elios Innovatív Energetikai Zrt. gazdasági szempontból indokolatlan előnyt élvezhet a többi piaci szereplővel szemben. Nem egy helyen egyedüli indulóként vagy egyedüli érvényes ajánlattevő­ként nyerték el a megbízást, de Tiborcz István cégéhez a politikai hátszélen kívül egyes esetekben a korábbi üzlettárstól, Hamar Endrétől is érkezhetett segítség. Ahogy arra az Átlátszó.hu is rávilágított, és a cégadatokból is kiderül, Hamar Endre korábban üzleti kapcsolatban állhatott Tiborcz Istvánnal, sőt Hamar korábban ötvenszázalékos tulajdonosa volt annak a Green Investments Kft.-nek, amelyet a miniszterelnök veje éppen tőle vett meg, hogy azzal később bevásárolja magát a most szárnyaló Elios Zrt.-be. Mindezek fényében meglepő, hogy Hamar Endre cége, a Sis­trade Kft. volt az, amely több esetben kapott önkormányzatoktól megbízást annak a pályázatnak az előkészítésére, amelynek forrásaiból végül Tiborcz Istvánék cégét bízták meg a közvilágítási rendszer korszerűsítésével. Az LMP ezért tavaly decemberben ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett: ők négy olyan közbeszer­zési pályázatot találtak eddig, amelynél szerintük egyértelműen azonosítható a Hamar–Tiborcz-érdekeltség.

false

A közvilágítás-fejlesztésre kiírt nagyobb összegű pályázatok közül Szekszárdon az egész eljárás során egyedüli ajánlattevő volt az Elios Innovatív Zrt. Az ügy érdekessége, hogy a helyi trafikbotrányt még fideszes képviselőként kirobbantó Hadházy Ákos a tavaszi országgyűlési választások hajrájában a blogján megírta: biztos benne, hogy az önkormányzat az Elios Zrt.-vel megköti a szerződést. Aztán a Közbeszerzési Hatóság honlapján júniusban megjelent adatok szerint a város vezetése tényleg az egyedüli pályázóval egyezett meg, mégpedig úgy, hogy a végleges összeg szinte teljesen azonos volt Tiborcz Istvánék előzetesen kalkulált ajánlatával. Hadházy Ákos szerint az is furcsa volt, hogy a képviselőket – amennyire lehetett – próbálták az ügytől távol tartani, a szekszárdi vezetők a felújítási lehetőségekről szinte semmit nem kommunikáltak azelőtt, hogy a közgyűlés elé vitték volna a témát.

Ha kell, hitelből

Kecskeméten négy pályázó indult a közbeszerzési eljáráson.

A belépéshez szükséges dokumentációt még mindannyian megvásárolták, de csak az Elios Innovatív Energetikai Zrt. adott be érvényes ajánlatot. A városvezetők a közbeszerzési eljárást itt is a közgyűlés és annak bizottságai bevonása nélkül vitték végig, így aztán kész helyzet elé állították a képviselőket – tudtuk meg helyi forrásainktól. Információink szerint az 565 oldalas nyertes ajánlat dokumentációjából 467 oldalt titkosítottak, így abba még hivatalos adatigénylés során sem tekinthetnek be az azt vizsgálni akarók. Amikor Kecskemét egy 704,1 millió forintos szerződést kötött Tiborcz Istvánék cégével, a várost még az a Zombor Gábor vezette, aki jelenleg az egészségügyért felelős államtitkár, az ak­kori alpolgármester, Nagypál Sándor pedig már a Nemzeti Fejlesztési Programirodát vezeti.

A legabszurdabb eset Pécshez köthető, hiszen a baranyai megyeszékhely hatalmas összegű hitelt vett fel azért, hogy abból kifizesse az Elios Innovatív Energetikai Zrt. munkáját. Mindez azért is különös, mert egy 2011-es törvény szerint az önkormányzatok csakis a kormány engedélyével vehetnek fel kölcsönt. Tehát – közvetetten ugyan, de – Orbán Viktor jóváhagyása is kellett ahhoz, hogy Pécs egy nagyon rossz feltételekkel ­felvett hitelből fizesse majd ki Tiborcz Istvánékat. A pécsi közgyűlés még tavaly nyáron döntött ­arról, hogy megindítja a közvilágítás korszerűsítését és a hitelfelvétel kapcsán a közbeszerzéseket, majd egy szeptemberi zárt ülésen szavazták meg, hogy a munkálatokkal az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-t bízzák meg. A hitelfelvételről – úgy tudjuk – már az új összetételű testület döntött. Az egyik decemberi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Pécs felveheti a hitelt, amelyből ki tudja fizetni az Elios Zrt.-nek a szerződésben szereplő nettó 894,7 millió forintot. Amellett, hogy a tavalyi önkormányzati választások előtti utolsó ülésen szavazták meg a beruházást, az is feltűnő, hogy nagyon rossz feltételekkel jut a város banki kölcsönhöz. A két ütemben megérkező hitel összege 1 milliárd 45 millió forint, de a 2029-es lejáratig az alapösszegen túl 420 millió forintnál is többet, azaz összesen 1,46 milliárd forintot kell visszafizetni. A város egyébként azért vett fel az Elios Zrt.-nek kifizetett összegnél nagyobbat, mert a tervek szerint a közvilágítást két ütemben fejlesztik. Az elsőben 900 millió forintos költséggel számolnak, a másodikban pedig ezen felül még 880 millióval. Vélhetően az utóbbi összegű beruházásra is pályázhatnak majd Tiborcz Istvánék, és ha szerencséjük van, nyerhetnek megint.

Bár nem beszélhetünk sok százmilliós összegekről, de Bicske önkormányzata is a kormány által már engedélyezett hitelből fedezi a közvilágítás korszerűsítését. Itt is volt más pályázó, de a Közbeszerzési Hatóság honlapján megtalált adatok szerint a 86,5 millió forintos beruházást tavaly novemberben az Elios Innovatív Energetikai Zrt. nyerte el. Bicske nem csupán azért érdekes, mert nagyon közel van Tiborczék tükröspusztai birtokához, de a család legidősebb fia, Péter 2006-ban fideszes képviselőként bekerült a város testületébe. A jogász végzettségű Tiborcz Péter csak egy ciklust húzott le Bicskén és a Fejér Megyei Közgyűlésben, ezt követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanács­adójaként dolgozott, majd a tavalyi év második felétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Informatikai Fejlesztési Főosztályát vezetheti. Attól függetlenül, hogy a családból jelenleg senki nem ül bent a bicskei testületben, helyi forrá­saink szerint Tiborczék befolyása „elég nagy” a városban is.

Egy ország lábán állnak

Persze az Elios Innovatív Energetikai Zrt. vezérigazgatója szerint ők a jogszabályokat minden esetben betartják, azokban is, amelyekben némi sunyiságra gyanakszik a sajtó vagy az ellenzék. Sájer Gábor szerint „érthetetlen és rosszindulatú az a megközelítés, hogy amennyiben egy cégnek bármiféle köze van a miniszterelnök bármely rokonához, kétségbe vonják munkájának tisztaságát, becsületességét és szakmaiságát”. Valójában az a megközelítés kezd manapság érthetetlenné válni, amely azt feltételezi, hogy a fel­csúti polgármesterhez köthető Mészáros és Mészáros Kft.-hez vagy éppen az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-hez hasonló, rohamtempóban gyarapodó vállalkozásoknak nincs közük a miniszterelnökhöz vagy valamely jobboldali befolyásos politikushoz, üzletemberhez. Orbán Ráhel tehát hiába kéri ki magának, a férje érdekeltségébe tartozó céghez érkező milliárdos megrendelések is segíthették őt abban, hogy most a svájci elitegyetemen teljesíthesse sikeresen a vizsgáit. Ha pedig a világ más pontján is beiratkozna egy drága oktatási intézménybe, megtehetné, hiszen rengeteg villanyoszlop van még Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk