„A Rockmaraton azoknak szól, akiknek tele van a töke”

  • Kovács Bálint
  • 2015. július 7.

Zene

A július 13-ától 19-éig tartó rendezvény szervezőjével arról beszélgettünk, mit vett el a Rockmaratontól a Fishing on Orfű, elhozzák-e valaha a Metallicát, és hol a legrészegebb a közönség.

magyarnarancs.hu: Hogy sikerült egy Rockmaraton-féle, kisebb fesztiválnak ennyi világhírű zenekart lekötnie a Mayhemtől a Biohazardig, a The Exploitedtől a The Black Dahlia Murderig?

Varga Zoltán: Mi az, hogy kisebb? Amúgy meg jók a kapcsolataink. Egyébként külföldön az a természetes, hogy világhírű metálzenekarok mérettől függetlenül csak az igazi rockfesztiválokon játszanak. Az magyar sajátosság, hogy egy amerikai rocklegendának agg korára a falunapról beugró 21. századi Kozsó és valami béna laptop-dj között kell fellépnie.

Mayhem

Mayhem

 

magyarnarancs.hu: A Sziget gyenge metálfelhozatala, a Metalfest megszűnése, a Hegyalja átalakulása segít megerősíteni a pozíciótokat a rockerek között vagy a fesztiválpiacon?

VZ: Leginkább az segít megerősíteni a pozíciónkat, hogy hosszú-hosszú évek óta kitartunk a küldetésünk mellett. A Rockmaraton mindig is egy jól körülhatárolható szubkultúrának kínált szórakozási lehetőséget, és nem próbált több lenni annál, mint ami: egy színtiszta rockfesztivál. Az persze valahol erősítheti a helyzetünket, hogy így a 25. születésnapunkon elmondhatjuk, hogy lassan az összes valaha volt konkurenciánkat túléltük.

magyarnarancs.hu: Idén Dunaújvárosban lesz a fesztivál. Tudatos, a budapesti közönségnek kedvező döntés volt, hogy az eddigi helyszínnél, Pécsnél sokkal közelebb került a fesztivál a fővároshoz?

VZ: Nem. Elsősorban egy helyszínt kerestünk ahhoz a születésnapi bulihoz, amit megálmodtunk. Vízpart, parkerdő, kiépített kemping, megfelelő távolság az urbanizációtól és könnyű vasúti megközelíthetőség: ezek voltak a jelszavaink. Baranyában egyetlen ehhez hasonló helyszín van, de azt már a Fishing on Orfű lefoglalta. Mivel a közönségünk a Kárpát-medence legkülönfélébb pontjairól érkezik, értelemszerű volt, hogy Baranyát elhagyva az ország közepe felé folytassuk a kutatást.

magyarnarancs.hu: Milyen közönségre számítotok?

VZ: Olyanra, mint minden évben. A legbarátságosabb, legviccesebb és legrészegebb közönsége a mi fesztiválunknak van. Ebben idén sem lesz változás. Ez egy nagy közösség, a mellőzöttek közössége. A mi kedvenceinket nem játssza sem a tévé, sem a rádió, a mi példaképeinkből sosem lesznek celebek. Ez a fesztivál azoknak szól, akiknek tele van a töke azzal a hazug, negédes, nyálas maszlaggal, amit néhány döntéshozó mainstream kulturális értékként akar lenyomni torkán.

magyarnarancs.hu: Szerinted miért alakult úgy, hogy Magyarországon nincs és huzamosabb ideig soha nem is volt a Rockmaratonnál is nagyobb szabású, legalább a Novarockhoz hasonlítható metálfesztivál?

VZ: Ez nem magyar specifikum. A határvonal pont tőlünk nyugatra húzódik, sem a Balkánon, sem Kelet-Európában nem tud kialakulni ilyesmi. Ez egyrészt a fizetőképes kereslet hiányával, másrészt a fiatal generációk lélekszámának drasztikus csökkenésével magyarázható. Hazánkban a helyzetet tovább rontja egy állami dotációból létrehozott és fenntartott kulturális érdekkör, ami a valódi rock/metál zenének szinte egyáltalán nem enged teret.

magyarnarancs.hu: A Rockmaraton szeretne ilyen „gigantikus” fesztivállá válni? Távlati cél a Metallica, a Slipknot lekötése?

VZ: Ez nem perspektíva hazánkban, de nem is vállalnám egy nagyságrendekkel nagyobb fesztivál megszervezését. Túl sok munka, túl sok felelősség. Sokszor a Rockmaratonon is inkább lennék vendég.

magyarnarancs.hu: A Hegyalja idei elmaradása, a Summer Rocks, a Metalfest megszűnése mind azt sugallják, hogy metálfesztivált rendezni Magyarországon iszonyúan rizikós, nehéz feladat. Ez tényleg így van?

VZ: Hát nem egy leányálom, az biztos. Nem is ismerek olyat, aki ebből gazdagodott volna meg. Mint azt korábban is említettem, hazánkban méltatlanul mellőzött a rock/metál. Ráadásul sánta lóként indulunk a derbin, amikor a szakma más résztvevői százmilliós állami támogatásokat nyalnak be.

Figyelmébe ajánljuk