dvd - A ZÁTONY

  • - greff -
  • 2011. június 16.

Zene

Spielberg klasszikusa óta csúnyán rájár a rúd a cápákra: állíthatnak az állatvédők, halbiológusok és természetfilmesek akármit, a fürdőruhások többsége tántoríthatatlanul Amon Göth reinkarnációját látja mindegyik háromszög alakú hátúszó alatt. Az ausztrál Andrew Traucki második filmje szintén a Queensland-Florida-Animal Planet tengelyre mért erőteljes csapásként értelmezhető.
Spielberg klasszikusa óta csúnyán rájár a rúd a cápákra: állíthatnak az állatvédõk, halbiológusok és természetfilmesek akármit, a fürdõruhások többsége tántoríthatatlanul Amon Göth reinkarnációját látja mindegyik háromszög alakú hátúszó alatt. Az ausztrál Andrew Traucki második filmje szintén a Queensland-Florida-Animal Planet tengelyre mért erõteljes csapásként értelmezhetõ. Illetõleg pofátlan lopásként, hiszen a hajótöröttek partra vergõdési kísérletét elbeszélõ A zátony könnyedén leírható a valódi porcos halak hadra fogásával a cápás filmekben kisebb paradigmaváltást hozó Nyílt tengeren, valamint a címszereplõ ragadozót Freddy Krueger személyiségjegyeivel felruházó Cápa 2. fúziójaként.

Egy magát realistának füllentõ, teljesen hülye fikció vizében tempózunk tehát, ám az eredetiség és a hihetõség hiánya szerencsére nem nagyon mérsékeli a kábé 80 percnyi masszív szorongást. A suspense-ben és sokktaktikában sem gyenge Traucki óceánja könyörtelen kivégzések nyomasztóan kék vidékévé formálódik a szemünk elõtt, ahol a színészek feladata szigorúan a rettegésre korlátozódik, s e kihívásnak becsületesen eleget is tesznek mindahányan. A legmeggyõzõbb alakítás mindazonáltal egyértelmûen a körülöttük ólálkodó nagy fehéré - így aztán A zátony nem csupán a minden szempontból olcsó, ám hatásos horrorok, hanem a Sztanyiszlavszkij-módszer eredményességének is nagyszerû szemléltetõanyaga.

Forgalmazza a Budapest Film

***

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?