139 magyar katona indul Irakba

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

A honvédek a jelenleg nyugodtnak mondott erbili területen vesznek részt az Iszlám Állam elleni misszióban.

 Részben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg féléves szolgálatát Irakban. A 139 katonától a hozzátartozók és a katonai vezetők jelenlétében köszöntek el szerdán Nyíregyháza főterén.

A honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban – erről Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára beszélt a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén.

„A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért a honvédség számos, NATO-, EU- és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk” – mondta az államtitkár.

Az MTI tudósítása szerint a magyar katonák az iraki koalíciós műveletben a Közel-Keletről érkező illegális migráció kiváltó okainak megszüntetésén dolgoznak. A honvédség 2015-ben csatlakozott az Iszlám Állam elleni globális koalíciós művelethez, mert Magyarországnak is érdeke megállítani a terrorizmus terjedését. Gion Gábor hangsúlyozta, a kontingens tagjai mintegy húsz katonai szervezettől érkeztek, három hónapig készültek a fél évig tartó külhoni küldetésre.

A haderőfejlesztés részeként az országnak egyaránt szüksége van hivatásos és tartalékos állományú katonákra, utóbbiak létszáma az elmúlt időszakban 11 ezerre emelkedett. Ők a hazai feladatok ellátása mellett nemzetközi porondon is bizonyítottak, az Ohiói Nemzeti Gárdával tartott közös harcászati gyakorlaton túl a KFOR-kontingensben vállaltak kiemelkedő szerepet.

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese hangsúlyozta, a haderőfejlesztési program révén a kontingens jól felkészített tagjai a korábbiaknál modernebb fegyverekkel, korszerűbb felszereléssel kezdik el feladataik végrehajtását, amelyeket azonban csak fegyelmezett katonák és alegységek képesek végrehajtani. Bár Irak messzinek tűnhet, a katonák jelenlétükkel közvetlenül hozzájárulnak az ország és a magyar emberek biztonságához, lelkiismeretes szolgálatuk pedig garancia arra, hogy a távoli válságok és konfliktusok következményei ne érhessék el Magyarország határait. A parancsnokhelyettes utalt arra, ugyan az erbili terület jelenleg nyugodt, a feladatok biztonságos végrehajtása viszont folyamatos figyelmet és összpontosítást igényel a katonáktól.

Ez a hadszíntér nem hasonlítható máshoz, az extrém időjárási viszonyok mellett állandóan alkalmazkodni kell a folyton változó biztonsági környezethez, nincs olyan, hogy rutinfeladat, még Irakon belül sincs két egyforma nap, két egyforma forduló – figyelmeztette a katonákat Sándor Zsolt. Az altábornagy hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a közel-keleti szolgálat az egyik legveszélyesebb és embert próbáló küldetése a honvédségnek, ahol az elmúlt időszak folyamatos háborúi között a békét csak egyfajta váratlan helyzetnek lehet nevezni.

Tartal?kosokb?l ?ll? magyar katonai kontingens indul Irakba

 
Katonák a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén Nyíregyházán, a Kossuth téren 2022. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Balázs Attila
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk