Pintér Sándor alá került a Gandhi Gimnázium

  • narancs.hu
  • 2019. június 4.

Belpol

Belügyminisztériumi tulajdon lett.

A pécsi Gandhi Gimnázium mától a Belügyminisztérium tulajdonába tartozik - írja a hvg.hu.

Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft., amely roma fiatalok oktatására specializálódott, 2011-ben került állími tulajdonban, miután majdnem megszűnt. Eddig az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt a tulajdonos.

Azonban Pintért Sándort bízta meg az EMMI azzal, hogy „a roma nemzetiség vonatkozásában” legyen a kormány nemzetpolitikájában felelős tag, így a mostani tuladjoni döntéssel a Gandhi Gimnázium is a felügyelete alá került.

A tulajdon átadása a kormány szerint nem sérti majd sem a magánfenntartói, sem a pedagógiai autonómiát, mondják. Hozzáteszik azonban, hogy Palkovics László innovációs miniszter javaslatára az iskola technikummá alakul, és a tárca szakképzési megállapodást kötne az iskolával.

 

Megszűnés előtt a Gandhi Közalapítvány - Olyan, mint a levegő

A Gandhi-gimnáziumot fenntartó alapítvány kuratóriumának működésképtelensége, valamint a Gandhi Közalapítványt mérgező feloldhatatlan ellentétek miatt várhatóan állami gyámság alá kerül az ország egyetlen roma nemzetiségi gimnáziuma. Az alapítvány sorsa hűen tükrözi a romaintegrációs törekvések siralmas helyzetét. A Gandhi-gimnáziumot fenntartó alapítvány kuratóriumának működésképtelensége, valamint a Gandhi Közalapítványt mérgező feloldhatatlan ellentétek miatt várhatóan állami gyámság alá kerül az ország egyetlen roma nemzetiségi gimnáziuma.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.