A vádalkut kötött tanú vallomásával, a kaotikus házipénztárokkal folytatódott a Schadl-tárgyalás

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Belpol

Schadl letartóztatása után az egyik tanú átírt az excel-táblázatokban Schadlre vonatkozó részeket.

Házipénztár mindegyik végrehajtói irodában van. Az ebben található néhány milliós pénzösszegekből fedezték az irodák a napi kiadásaikat, például benzinpénzt, kávét – derült ki Schadl György bírósági tárgyalásának újabb alkalmával.

Továbbra is Schadl György másik bizalmasát, S. Tímeát hallgatták meg a végrehajtói kar volt elnöke és az egykori igazságügyi miniszterhelyettes és fideszes exállamtitkár, Völner Pál korrupciós perében kedden a bíróságon.

S. Tímea évekig szorosan együtt dolgozott Schadl Györggyel – előbb a beosztottjaként, majd végül egy olyan végrehajtó alatt dolgozott, aki már beismerte a bíróságon, hogy Schadl pénzért cserébe tette őt pozícióba.

S. Tímea, a Schadl-ügy tanúja múlt heti meghallgatásán azt mondta, miután Schadl megjelent a szigetszentmiklósi irodában, onnantól ő töltötte a házipénztárat, ezt pedig egy Excel-fájlban S. Tímea vezette. Ugyanúgy, ahogy tette azt Budaörsön Schadl bizalmasa, F. Vivien. Ennek az Excel-fájlnak a neve szintén házipénztár volt. Kedden ezeknek a táblázatoknak az átnézésével folytatódott a Schadl-ügy bírósági tárgyalása – tudósít a hvg.hu.

Ahogy F. Vivien, úgy S. Tímea is még a nyomozás alatt vádalkut kötött az ügyészséggel, ezért nem vádlott, csak tanú a Schadl–Völner-perben.

S. Tímea táblázata azonban alapjaiban különbözik attól, mint amit a nyomozók 2021. november 5-én lefoglaltak Schadl György irodájában. S. Tímeát ugyanis csak hónapokkal Schadl letartóztatása után kapták el a nyomozók, addigra pedig, hogy védje a Schadlnek a vád szerint fizető F. Miklós szigetszentmiklósi végrehajtót, átírta a táblázatokban Schadlre vonatkozó részt arra, hogy "Miklós hozta" – írja a lap. Később ezt a trükköt maga vallotta be a nyomozóknak, F. Miklós pedig beismerte már a bíróság előtt is, hogy valóban fizetett Schadlnek a kinevezéséért.

S. Tímea több irodában is dolgozott egyszerre. Vallomása szerint a szigetszentmiklósi iroda vezetése mellett Schadl felkérte, hogy segítsen be először a fonyódi végrehajtói irodának, majd később az Üllői úti végrehajtói irodának is. A pénzügyek így kavarodtak össze. Schadl ugyanis S. Tímea elmondása szerint mindhárom általa kezelt iroda házipénztárát töltötte. De előfordult olyan is, hogy az Üllői úti iroda házipénztárába szánt pénzt Schadl bizalmasával, M. Viktorral a szigetszentmiklósi irodába küldte. Ezeknek az összegeknek a jelölése pedig teljesen össze-vissza van a táblázatokban.

S. Tímea akkor kérte Schadltől az irodák házipénztárainak töltését, amikor az kifogyott. De elmondása szerint volt olyan, amikor a végrehajtói kar főnöke nem reagált elég gyorsan. A kért pénzt ugyan egy-két napon belül küldte, viszont abban az egy-két napban is működniük kellett valamiből, így

saját pénzéből rakott be a házipénztárba, volt, hogy 400 ezer forintot.

Ezt később visszakapta, Schadl megtérítette a kárát.

A szigetszentmiklósi iroda házipénztárának ügyei Schadl 2021. november 5-ei letartóztatása után is zavarosak. F. Miklóst, az akkori végrehajtót ugyanis a nyomozók elkapták, de ő néhány napon belül szabadult az őrizetből. Ezt követően pedig azonnal a pénzhez nyúlt: felmarkolta a szigetszentmiklósi és az Üllői úti iroda osztalékát is, ez pedig nagyjából 130 millió forintot jelentett – írja a hvg.hu.

Az egyik táblázat szerint azonban nem csak az osztalékokat vette ki, hanem egyszer felvett egy 900 ezer forint körüli összeget is a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda házipénztárából is.

S. Tímea a bírósági meghallgatásán nem tudta megmondani, hogy ez a pénz miért, mire kellett F. Miklósnak.

A keddi tárgyaláson a tudósítás szerint a bíró felmutatott több kézzel írt papírlapot is, az egyiken az szerepelt, hogy "1 millió, Timi kivette, Miklós tud róla", és egy dátum: 2021. november 11. Vagyis 6 nappal Schadl letartóztatása után. Ebben az időszakban S. Tímea elmondása szerint a végrehajtói kar volt főnökének irodájában, Budaörsön káosz volt, azt sem tudták, hogy ki tudják-e fizetni a számláikat. S. Tímea azt állította, ezt az 1 milliót arra szabadították fel, hogy ha kellene, akkor átvigyék Budaörsre segítségként. Végül erre nem volt szükség, így a pénz az Üllői úti iroda házipénztárában landolt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk