A Fidesz frakciója vett egy autót és egy festményt, az MSZP saját hátországára költ

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Belpol

Mire költöttek a frakciók a ciklus eleje óta?

Az Országgyűlés Hivatalához fordult a Blikk , hogy adatigénylés útján megismerje, a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést, továbbá a képviselők benzinkártya-használatára, lakás-, illetve irodabérletére vonatkozó információkat.

A lap azt írja, hogy

a Fidesz 25 millióért vásárolt autót.

Ez a legkülönösebb, meglehetősen szokatlan költése a Fidesz-frakciónak a Blikk szerint. Hisz' a frakciók általában havi néhány százezer forintért inkább bérlik az autókat.

 Emellett félmillió forintot költöttek egy Erdélyi táj című festményre, amit a Magyar a magyarért alapítványtól szereztek meg.

De a kormánypárt költéseinek egyik legnagyobb nyertese a kormányközeli agytrösztöt, a Nézőpont Intézetet is magába foglaló Nézőpont Csoport. Ennek a tulajdonában lévő Observer Budapest Kft. "belföldi és külföldi médiafigyelési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatások" igénybevételéért cserébe 1,2 milliót kap havonta.

A Mediaradar Kft. pedig internetfigyelésre 1,7 millió forintot szed be havonta.

Az MSZP-frakció a nekik juttatott pénz egy részét tulajdonképpen átcsoportosítja – jegyzi meg a lap. A ciklus kezdete óta három részletben nettó 36 millió forintot juttattak a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-nek, amely a saját alapítványuk tulajdonában van, cserébe többek között politikai elemzéseket kaptak. De a saját alapítványuk áll a Kapcsolat.hu Kft. mögött is, utóbbi különféle informatikai munkákat lát el, másfél év alatt összesen 20 millió forintért.

Az MSZP frakcióköltéseinek legnagyobb nyertese a Sapienza Kft. Ez a cég tavaly május óta 82 millió forint értékben kapott megbízást tanácsadói tevékenység végzésére, illetve tanulmányok, elemzések készítésére. A Sapienza korábban az MSZP-pénztárnokának, Puch László a tulajdonában állt, jelenleg Török Ottóé, aki a második Gyurcsány-kormányban volt sportállamtitkár – írja a lap.

Az MSZP frakciójának dolgozik a Dolgozó Vidék Bt. is, amely mezőgazdasági és vidékpolitikai tanácsadásra összesen 4 millió forintot kapott tavaly a frakciótól. A betéti társaság kültagja az ellenzék által vezetett pécsi városházán vezető köztisztviselő, az említett nő ráadásul egy címre volt bejelentve a helyi szocialista alpolgármesterrel, Nyőgéri Lajossal – írja a Blikk. Az Opten szerint ráadásul 2022-ben bő 1,2 millió, idén pedig már csak 300 ezer forint volt az árbevétele.

A pártok közül a legkevesebbet szembetűnően a Párbeszéd költötte. Szerződései jelentős része jogi tanácsadásra vonatkozik havi 400-500 ezer forintos értékben. Online-marketing tanácsadást tavaly 700 ezer forintért, majd havi 500 ezer forintért a Weber und Mill Kft.-től kapott: ennek a cégnek a tulajdonosa, Koltai Péter, aki a Gyurcsány-kormány idején a Magyar Bálint vezette oktatási tárca informatikai biztosa volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.