Bérlakásprogrammal oldaná meg az ellenzék a lakhatási válságot

  • narancs.hu
  • 2022. január 17.

Belpol

30 ezer fiatal lakhatását szeretnék így hosszútávon megoldani.

Magyarországon főleg a fiatalok körében elképesztő kilátástalanság. Ennek egyik jele a „kivándorlási spirál felpörgése” az utóbbi évtizedben – értékelte a jelenlegi lakhatási helyzetet az Egységben Magyarországért hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel. 

„Mindennek szimbóluma, hogy a 160 ezres fővárosi albérletárakkal szemben a kormány a 133 ezres minimálbér ígéretével kampányol.” – tette hozzá a Jobbik alelnöke,

Az összellenzék lakhatást érintő programfejezetének felelőseként Z. Kárpát úgy értékelt: „A kormány elvette, felzabálta a fiatalok, és nem csak a fiatalok jövőjét, életlehetőségeit. Ezzel szemben az összellenzék megpróbálja mindezt visszaadni, úgy, hogy a lakhatási programot, a családtámogatások rendszerével együtt megtartanánk, bővítennék, igazságosabbá tennénk. A lebontásáról szó sincs, nem is volt.” Kárpát Dániel arról is beszélt, hogy az Orbán-kormányok eddig több mint 18 ezer család kilakoltatásához asszisztáltak, a legnehezebb helyzetben lévőknek ez „szőnyegbombázással” ért fel. Mint fogalmazott, egy átfogó bérlakásépítési programmal, kollégiumi férőhelyek bővítésével, az üresen álló ingatlanvagyon egy részének hasznosításával éves szinten több ezer a piaci bérleti díj alatt bérlehető lakást hozhatnak vissza a rendszerbe. 

„A Fidesz 3 milliós tandíjjal akar kínai egyetemet importálni Magyarországra az adófizetők pénzéből, míg az ellenzék hosszú távon 30 ezer fiatal lakhatását szeretné megoldani.

Ezért vissza kell állítani a lakáscélú előtakarékosság rendszerét és a lakhatási támogatás szisztémáját” – jelentette ki.

A sajtótájékoztató másik felszólalója, Hiszékeny Dezső MSZP-s országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a bérből, a fizetésből élők mára olyan helyzetbe kerültek, hogy számukra a lakbérek éppúgy megfizethetetlenek, mint az új lakások árai. A Fidesz hiába próbálkozott akciókkal, ezek a  nagy többség számára elérhetetlenek voltak, százezrek keresik eddig hiába, hogyan tudnának javítani az életkörülményeiken, lakhatási viszonyaikon. Erre az ellenzéknek megvan a megoldása: a bérlakásépítés. – foglalta össze programjukat. Majd kitért arra is, hogy az elmúlt 15 évben nem épült egy darab állami bérlakás sem. Ellenpéldaként hozta fel a XIII. kerületet, ahol ő a képviselő, és ahol az önkormányzat saját forrásaiból folyamatosan bérlakásokat épít, a múlt héten is átadtak egy 35 lakásos társasházat.

Harmadik felszólalóként Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségi tagja elmondta, hogy szerinte az elmúlt években magasra szökött lakhatási árak kiemelten sújtják a fiatalokat, a pályakezdőket, az egyetemistákat, a családalapítókat is. Mint fogalmazott, nekik az „szja-mentesség és a csok csak szépségtapasz”. A családtámogatást szociálisan igazságosabbá bővítenék. Olyan szabályokat dolgoznának ki, amelyek egyaránt védenék a bérlőket és a bérbeadókat.  Az ellenzéki politikus szerint a mai fiataloknak csak álom a saját tulajdonú lakás, ma Budapesten egy átlagos pályakezdői fizetésből nem lehet egy albérletet sem fenntartani. Mint hozzátette, a rezsicsökkentés mai rendszere igazságtalan, amit megszüntetés helyett átalakítanának, ez a már említett energetikai korszerűsítéssel, „zöld” megoldásokkal, az „energiaszegénység” felszámolásával.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk