Kovács Gergely: „Akkor tudunk tenni a legtöbbet a Fidesz leváltásért, ha elérünk 5 százalékot”

  • narancs.hu
  • 2022. január 17.

Belpol

„Akkor ennyivel kevesebb fideszes fog beülni a parlamentbe.”

Elindul a XII. kerületet is magában foglaló körzetben  Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke az áprilisi választáson. – jelentette ki a pártelnök a Telexnek adott interjújában.

Döntését azzal indokolta, hogy úgy gondolja, hogy ezt a kerületet akkor is meg tudja nyerni az ellenzék, ha ő is elindul. Meglepődnék, ha végül nem Hajnal Miklós szerezne innen mandátumot, mert az emberek főként pártokra, listákra szavaznak. – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért indul el, ha úgy gondolja, nem fog nyerni, úgy válaszolt: „A kutyapárt egyéni jelöltjeinek az a funkciója, hogy 71 körzetben muszáj indítani jelöltet, csak így lehet listán a Kutyapártra szavazni, ilyen a választási rendszer.” Kovácsnak az a véleménye, hogy ha 71-nél több körzetben tudnának jelöltet állítani, akkor el lehet gondolkodni pár olyan körzet elengedésén, amely  határeset. De ebben az ügyben a párt tagsága nem döntött még.

Az interjúban arról is beszélt, hogy 15 éve csinálja ezt a pártot, és soha nem tapasztalt még ilyen gyűlöletet emberek részéről, mint az utóbbi időszakban. A pártban továbbra is úgy látják, hogy van valamennyi ember, akik ránk akarnak szavazni, és nem az ellenzékre. Ha ebből lesz 5 százalék, akkor ennyivel kevesebb fideszes lesz a parlamentben, és akár még múlhat is valami azon, hogy van-e ott öt-hat kutyapártos, akik biztos, hogy nem egy Fidesz-kormányt fognak támogatni. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy készítettek egy nem reprezentatív négyezer fős mintán végzett felmérést, ahol nagyjából 40 százalék mondta azt, hogy tudna az ellenzékre is szavazni.  A Fudan elleni népszavazás során szívesen együttműködnek az ellenzékkel. „Aminek van valami értelme, azt szívesen csináljuk az ellenzékkel, és nagyon szívesen csinálnánk hétköznapi tevékenységeket – például városfelújítós dolgokat – is velük, csak nem szoktak minket megkeresni ilyenekkel.” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi a fontosabb, a Fidesz leváltása vagy az, hogy a Kutyapárt bejusson a parlamentbe azt válaszolta:

szerintem akkor tudunk tenni a legtöbbet a Fidesz leváltásért, ha elindulunk, és elérünk 5 százalékot, és ennyivel kevesebb fideszes fog beülni a parlamentbe.

Ezt én tényleg így gondolom. – tette hozzá.

Kovács Gergellyel decemberben interjúztunk, az akkori beszélgetésben szó volt a választási törvény módosításáról, az ellenzéki munka nehézségeiről, a viccpártiság ellentmondásairól és a kutyasétáltatási szabályokról.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.