Belső ellenőrzés Vitézy Dávid cégénél

Elbokáztuk

Belpol

Hiányos számlák, eltűnt szerződések, indokolatlanul és drágán dolgozó alvállalkozók, a konkrét feladatvégzés hiánya - többek között ilyen megállapításokat tettek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 2011-es működését átvizsgáló belső ellenőrök. A BKK illetékesei a Kempinskiben reprezentáltak és következmények nélkül parkolhattak tilosban, hajthattak gyorsan.

Olyan mondatok olvashatók a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztályának vizsgálatában, amelyek néhány éve is simán megállták volna a helyüket, amikor egymás után vitték el bilincsben a BKV felső vezetőit és a városháza döntéshozó politikusait különböző bűncselekmények gyanújával. 2007-2009-ben is az esetek többségében indokolatlan és aránytalan értékű szerződések miatt születtek a feljelentések. "A BKV-ból talicskával tolták ki a pénzt" - emlegette megannyiszor az ellenzékben lévő Fidesz. (Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és 14 társát 1,49 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekkel gyanúsították meg, a büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken jelenleg is tart.) A BKK 2011-es évét átölelő belső ellenőri jelentés idén júniusban készült el, számos figyelemre méltó észrevétellel.

Az ellenőrzés által feleslegesként jellemzett BKK-s megbízásokra a revizorok szerint azért nem volt szükség, mert a bennük foglalt feladatokat (akárcsak annak idején a BKV-nál - a szerző megj.) a BKK apparátusa is el tudta volna végezni. "A BKK jogi igazgatósága megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkezik. Az ellenőrzött jogi szolgáltatásokra vonatkozó megállapodások alapján történt kifizetések teljesítésigazolásai részben indokolatlan feladatellátást mutatnak. Az ellenőrzés tapasztalata szerint ez a gyakorlat a társaság és a tulajdonos szempontjából is kockázatos. A számlázott tételeket és az alkalmankénti 1-2 órás teljesítések hatékonyságát a kifizetett összegek nagyságrendje miatt is célszerű felülvizsgálni" - állapítja meg a Főpolgármesteri Hivatal három belső ellenőre által készített és a Janza Péter önálló osztályvezető által felülvizsgált jelentés. A minősítés a BKK által nettó 37 millió forint értékben megrendelt egyes ügyvédi megbízásokra, jogi, közjegyzői szolgáltatásokra vonatkozik.

Ezt? Ennyiért? Minek?

Egy ügyvédi irodával Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató 2010. novemberben kötött határozatlan idejű szerződést 20 ezer forintos óradíjjal. (Az iroda névadója 2008-2009-ben a francia GDF Suez érdekeltségében lévő Dunamenti Erőmű Zrt. igazgatóságának a tagja volt.) Bár a teljesítési igazolásokon jóváhagyóként Vitézy neve szerepelt, nem ő, hanem a helyettese írta alá őket. Az iroda az elvégzett munkákért több tételben 4,7 millió forintot számlázott. "Kifogásolható, hogy az érintett egységek vezetőinek vagy más közreműködő előadójának igazolását utólag sem kérték, annak ellenére, hogy az szerteágazó szakterületi feladatleírásokat tartalmaz" - veti fel a jelentés. Egy másik ügyvédi iroda esetében az elvégzett munkát kérdőjelezték meg az ellenőrök, mivel a partner 2011-ben óránként 25 ezer forintért dolgozott a BKK-nak, összesen nettó 3,8 millió forintért. (Az iroda egyik tagja, Antall György ügyvéd Antall József miniszterelnök fia, 1999-2011 között a francia Alstom Gas Turbines SA Magyarországi Fióktelepe ügyvezetőjének kézbesítési megbízottja.) Egy másik számla mellett, illetve a 2011. évi nyilvántartások között az elvégzett tevékenységet, a kiszámlázott költséget alátámasztó releváns dokumentumokat nem talált az ellenőrzés.

További ügyvédi iroda szerződéseinél a városháza belső ellenőrei kifogásolták, hogy a kiadott feladatról sem a BKK belső ellenőrét, sem a humánpolitikai főosztályvezetőjét nem értesítették, a teljesítési igazolásba nem vonták be őket. A revizorok szerint amikor az ügyvédi irodák az érintett szervezeti egységek tudta nélkül látnak el feladatokat, akkor a megadott vélemény nem hasznosul, a kifizetés indokolatlanná válik, ráadásul "a teljesítési igazolások egy része folyamatos szolgáltatási szerződéssel történő párhuzamos foglalkoztatást mutat".

A BKK vitatta e megállapítások jogosságát, és kérte a felülvizsgálatukat, mondván, hogy nem rendelkezik megfelelő jogi kapacitással a "tulajdonos szempontjából rendkívül magas kockázatot jelentő tevékenységek szakmai ellátásához".

Egy kft. 780 ezer forint + áfa díjazásért biztonságtechnikai felülvizsgálatot végzett. A belső ellenőrzés kifogásolta, hogy az átadott szerződés-nyilvántartásban nem találták a megbízási szerződést, a megállapodás nem tartalmazta a konkrét feladat leírását, a teljesítési igazolás feltételeit. A BKK elismerte, hogy a cég megbízása és teljesítési igazolása nem tartalmazta ezeket, de szerintük az átadott írásos értékelés, szakmai leírás és munkateljesítési jegyzőkönyv igen. Egy másik kft. nettó 7,5 millió forintos számlájának teljesítési igazolását, amelyen "pénzügyi, adózási kérdések vizsgálata" munkák elvégzése szerepelt, túl "szűkszavúnak" találták az ellenőrök.

Egy könyvvizsgáló cég 6,7 millió forintért dolgozott a BKK-nak, egy az előbbivel egy cégcsoportban lévő kft.-vel pedig munkaügyi auditra szerződött a közlekedési központ; utóbbi nem volt más, mint egy általános munkaügyi ellenőrzés szimulációja. A humánerőforrás-gazdálkodással foglalkozó kft. a megbízást tovább is adta valaki másnak, akinek a nevét a szerződésben nem tüntették fel. "A tevékenységet közvetített szolgáltatásként alvállalkozó beiktatásával végeztették el. Ennek költsége további bruttó 780 ezer forint kiadást jelentett a BKK részére" - vonták le a következtetést a revizorok. Mint megállapították, sem ebből, sem a bizonságtechnikai cég megbízásának a tárgyából vagy a teljesítés igazolásából nem derül ki a konkrét feladatvégzés. Négy eredeti számla elveszett, azokat a hiteles másolatokkal késve könyvelték.

Ötcsillagos reprezentálás

Nemcsak a szerződések megkötésében, hanem a BKK működésében is akadtak problémák az ellenőrzés szerint. A revizori vizsgálat szerint az üzemanyagkártyák, a gépkocsik használata visszaélésekre adhatnak lehetőséget. A Mol által 2011. november 3-án kibocsátott 320 ezer forintos számlán az üzemanyag mellett a magyaron kívül szlovén és osztrák autópálya-matricák - 4 napos, heti és havi érvényességű - díjai is szerepeltek. A két héttel később kiállított, ugyancsak 320 ezer forintos számlánál ugyanezt tapasztalta a revízió. Az üzemanyagkártyás értékesítési bizonylatokon nem töltötték ki a rendszámot és a kilométeróra-állást, de előfordult, hogy a gépkocsit használó neve sem szerepelt rajtuk.

Visszatérő szabálytalanságokra bukkantak a szolgálati autók használatánál is. A BKK négy éven át összesen 82 millió forintért, havonta átlagosan kocsinként 170 ezer forintért bérel Skoda Superbeket, Octaviákat. Parkolási szabálytalanságokért az LPL-688-as (információnk szerint ezt használta Vitézy sofőrrel), az LRA-271-es, a KXB-641-es rendszámú autók után összesen 278 ezer forint büntetést, a KTK-134-es rendszámú káreseménye kapcsán 487 ezer forintot fizetett ki a BKK. Az LYB 766-os rendszámú flottatag parkolási és pótdíjtartozást halmozott fel, az LPL-688-ast az autópályán is megbüntették, a KDV 539-es gyorshajtási bírságot kapott, az LYB-769-es rendszámú BKK-autót pedig szabálytalan várakozás miatt büntették meg. A BKK autóit használó vezetők - a revizorok tapasztalatai szerint - következmények nélkül tehették meg mindezeket. "Jellemzően az esetek kivizsgálása és az esetleges kárenyhítés érdekében a felelősség megállapításának dokumentálása nem történt meg. A számlákhoz az érintettek felelősségét átvállaló nyilatkozatát csatolták, de összesen két munkavállaló esetében talált részleges térítést az ellenőrzés."

A revizorok a készpénzkezelési szabályzat előírásainak megsértését is több alkalommal vélelmezik. Például egy nyelviskolának kifizetett 177 ezer forintot elfelejtettek engedélyeztetni a területért felelő HR-osztály vezetőjével. Ennél azonban súlyosabb revizori kifogás volt, hogy az akkreditált nyelvtanfolyamon való részvétel előzetes engedélyének, a megrendelésnek és a teljesítési igazolásnak a dokumentumait nem találták.

Szabálytalan volt a vendégeskedés az Erzsébet téri ötcsillagos Kempinski Hotelben működő Nobu étteremben 34 ezer forintért. (Az étlap szerint ennyiből ketten megehetik a 14 ezer forintos Nobu Bento Box menüt. Az éttermet a Buno Vendéglátó-ipari Kft. működteti, amelynek egyik ügyvezetője Andy Vajna filmproducer, aki 2011-től a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. A társaság korábban a szintén Vajnához köthető filmforgalmazással foglalkozó Intercom Nemzetközi Kulturális Zrt.-hez tartozott, és feltehetően ma sem esik távol tőle, amikor a Karib-tengeri adóparadicsomban, a Holland-Antillákon bejegyzett Magyar Enterprises C.V. A.N. Curacao a tulajdonosa.) Az éttermi számla fizetési módjaként a hitelkártyát jelölték meg, de az ellenértéket a pénztárból fizették ki utólag. "A reprezentációhoz és üzleti ajándék elszámolásához mellékletként csatolt dokumentumon a BKV Zrt. üzleti megbeszélés szerepel, aláírás azonban nem található az igazoláson. A kiadási pénztárbizonylaton az utalványozó aláírása nem található, az összeg átvevője és a számlán szereplő teljesítés igazoló aláírása eltérő."

Ennél nagyobb számlát hagytak a hosszú éveken át a Fábry Show-t készítő Kovács Kristóf televíziós producer Krisztina téri éttermében, a Primetime Entertainment Kft. által működtetett Déryné bisztróban. Igazgatósági megbeszélés címen 101 ezer forintért vendégeskedtek - azt is szabálytalanul. "Az éttermi szolgáltatás elszámolásánál a szabályzat előírásait nem vették figyelembe" - olvasható a belső ellenőrök jelentésében.

Így keresnek ők

Vezérigazgató: bruttó 1 millió 823 ezer forint

Vezérigazgató-helyettes: bruttó 1 millió 750 ezer forint

Igazgatók (4 fő): átlag bruttó 1 millió 254 ezer forint

Főosztályvezetők (11): átlag bruttó 936 ezer forint

Osztályvezető: bruttó 621 ezer Ft

Kiemelt munkatársak (24): átlag bruttó 685 ezer forint

További foglalkoztatottak (82): átlag bruttó 337 ezer forint

(2011-es adatok, Ţzikai állományú dolgozókat ekkor még nem foglalkoztatott a BKK.)

Az ellentétek vonzzák egymást

A Kempinskiben való BKK-s vendégeskedés láthatóan szemben áll Tarlós István puritán felfogásával. A főpolgármester olykor erőteljes megnyilatkozásait az index.hu-nak azzal magyarázta, hogy nem piperkőc belvárosi szalonokban nőtt fel. Információink szerint a főpolgármester elégedetlensége fokozódik Vitézy Dáviddal szemben. Ellenérzése nem új keletű, már a ciklus első fél évében, a 2-es és 4-es metróhoz szerelvényeket szállító Alstommal való megállapodás előre nem haladása miatt is szembekerültek egymással. Az egyik költségvetési vitában a BKK váratlanul terjesztett elő olyan többmilliós módosítási javaslatot, amely nem nyerte el Tarlós tetszését. Úgy tudjuk, a közelmúltban az is felmerült, hogy Tarlós a BKK és a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. összevonásával Vitézyt lejjebb ülteti a szamárlétrán, azonban tervét a Fidesz felső szintjén megtorpedózták.

Az ellentét a BKV és a BKK között is éleződik. Múlt héten a BKV igazgatósága nem támogatta, hogy elinduljon a VT-Transman Kft. által elnyert 150 új busz jövő márciusi forgalomba állítása. Ez a BKV-nak 1,5 milliárd többletköltséget okozna, amire a BKK nem biztosít fedezetet. Komoly gond, hogy miután a BKK került a megrendelői szerepbe, jövőre fizetnie is kell a szolgáltatások után, de 2013-as költségvetéséből még mindig hiányzik 40 milliárd forint a megvont állami támogatások miatt.

 


Figyelmébe ajánljuk