Tartalom

(2012-09-20)

Kis-Magyarország
Publicisztika

Gárdos István

Publicisztika

Biz' isten megadom

Az államkötvények kampánya és a biztonság

Az Orbán-kormány következetesen hangoztatott álláspontja, hogy az ország, ezen belül a lakosság túlságosan el van adósodva, és hogy a lakosságot a hitelek felelőtlen felvételére a bankok a saját érdekeik előtérbe helyezésével és nem megfelelő tájékoztatással vették rá. Az Orbán vezette állam azonban megvédi az embereket a bűnös bankokkal szemben.

Uitz Renáta

Publicisztika

Mégis, mit számít?

A német alkotmánybíróság az európai válságkezelő alapról

Szeptember közepén a német szövetségi alkotmánybíróság (AB) valamelyest kiszámítható módon, feltételekkel, de átmenetileg biztosan áldását adta az eurózóna állandó válságkezelési alapjához (ESM), illetve a fiskális paktumhoz történő német csatlakozásra. A döntésről a világ minden vezető orgánuma és a magyar lapok is azonnal beszámoltak.

Egotrip

Cseresnyési László

Egotrip

Nyelv és neurózis

Zsargon által világosan (2)

Minden valamirevaló diktatúra a politika színterein messze túlterjedő nyelvet alakít ki, nyelvileg is asszimilálva a mindennapi élet egészét. Ennek a "totalitárius zsargonnak" a változata a náci Németország, az NDK, a Szovjetunió, a népi Kína vagy akár a mai Észak-Korea sajátos nyelvezete.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Úgy megy

Az előzetes regisztrációnak semmilyen, de semmilyen indoka nincs - csak az, hogy Orbán és a Fidesz társadalmi státusz és politikai elkötelezettség alapján leválogassa, megrostálja a magyar választókat. Ez felháborító: és fel fognak rajta háborodni azok is, akikről Orbán el sem tudja képzelni, hogy ilyesmire képesek.

A szerk.

A szerk.

Jönnek a Jancsik, mennek a Jancsik

Hogy Kósa Lajos beköltözött a királyi televízióba, és ott egyszerre domborít a Reggelben és az Estében, azt egyfelől sajnálattal vesszük tudomásul, hisz vele kelni és vele feküdni a lidérces álmok és a csatakos ébredés miatt mégiscsak túlzás - még szerencse, hogy nincs Délután vagy Pitymallat című műsor.

Belpol

Pártok és ifjúsági szervezeteik

Belpol

Korán kezdik

Bármily hihetetlen, egyszer majd Orbán Viktor és Szekeres Imre is kikopik a politikából. De tán még Harrach Péter is! Kik jönnek utánuk? A Narancs a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek stratégiáját vizsgálta.

Belső ellenőrzés Vitézy Dávid cégénél

Belpol

Elbokáztuk

Hiányos számlák, eltűnt szerződések, indokolatlanul és drágán dolgozó alvállalkozók, a konkrét feladatvégzés hiánya - többek között ilyen megállapításokat tettek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 2011-es működését átvizsgáló belső ellenőrök. A BKK illetékesei a Kempinskiben reprezentáltak és következmények nélkül parkolhattak tilosban, hajthattak gyorsan.

A műemlékvédelem "átszervezése"

Belpol

Porod is neki szolgál

A műemlékvédelem leépülése régóta tartó folyamat, amelyben újabb nagy lépés a KÖH sokat tárgyalt átszervezése. Először - a rendszerváltás után - a pénz fogyott rohamosan, az elmúlt bő tíz év során pedig a hatósági döntések váltak mindinkább függetlenné a szakmai hátországtól.

A családon belüli erőszak büntethetősége

Belpol

Holtodiglan

Ha önálló törvényi tényállás lesz a családon belüli erőszak, akkor a büntetőeljárás hivatalból, és nem csak magánindítványra indulna. Ennyit biztosan elértek a civilek, de hogy ettől tényleg kevesebb lesz-e a bántalmazott nő és gyerek, arra egyelőre nincs válasz.

Külpol

Holland választások

Külpol

Igazodás középre

Az előző holland kormány még áprilisban nyújtotta be a lemondását, miután a koalíciót addig kívülről támogató Szabadság Párt (PVV) nem szavazta meg a költségvetési megszorításokat, amelyekre azért lett volna szükség, hogy a hiány az uniós szabályok által előírt szint (a GDP 3 százaléka) alatt maradjon.

Mitt Romney pályája

Külpol

A kaméleon

A választási küzdelem ugyan hosszú hónapok óta tart, hivatalosan mégis a republikánusok augusztus végi és a Demokrata Párt szeptember eleji konvenciójával indult a 2012-es elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. A nagygyűlések után Barack Obama elnök tűnik valamivel esélyesebbnek a republikánus Mitt Romneyval szemben. A kihívót vizsgáljuk.

Film

tévésmaci

Film

Kutyám, lovam, majomom

Amikor Sztupa és Troché vidékre mentek vinni az ügyeket, már a harmadik napon különös dolgokra lettek figyelmesek. Bár az, hogy a lényeget ők vették-e észre, vagy fölhívta rá valaki a figyelmüket, nos, máig vitatott - többek szerint a leharapott ujjú Zsebők szólt nekik, akinek régen a malacok harapták le az ujját, etetés közben.

DVD

Film

Amikor minden változik

Tanmesével kezdünk a kisfiúról és a lépcsőről, amin bátorságképp le kell ugrálni, no és bízni abban, hogy apa - ígéretéhez híven - elkap. Erről szól a bizalom. De apa nem kap el, a kisfiú pedig nagyot esik. Erről szól az élet.

Animációs tévésorozat

Film

Minimálprogram

Ben 10: Omniverzum

"Brékó-brékó: Harry Potter már nem menő! Potter-babákat, -pólókat, -kifestőket, -ágyneműket, -videojátékokat azonnali hatállyal lecserélni Ben 10-babákra, -pólókra, -kifestőkre, -ágyneműkre és -videojátékokra!

Interjú

Film

Kis tengerek kapitánya

Ferzan Özpetek filmrendező

A Törökfürdő, A szemközti ablak és a Szerelem, pasta, tenger Olaszországban élő török rendezőjének új filmjében eleven színészjelölt randevúzik szellemszereplőkkel. A Titokzatos társulat nemrég került a hazai mozikba - ennek apropóján beszélgettünk.

Zene

mi a kotta?

Zene

Tik is hallgassátok

"Az opera untatott" - jegyezte fel naplójába meglepően tömör véleményét az amúgy erősen grafomán osztrák államhivatalnok, Karl von Zinzendorf gróf, miután 1786-ban megtekintette a Figaro házassága egyik legelső előadását.

Interjú

Zene

"Inkább lassú égés"

Sülyi Péter dalszövegíró, rendező

Nyolc Omega-lemezre írt szövegeket, olyan slágerekét, mint a Varázslatos fehér kő, a Nem tudom a neved, az Időrabló vagy a Fekete pillangó. De a nevét inkább csak a rajongók ismerik. Mérnökként, dramaturgként dolgozott a Magyar Televízióban, forgatókönyveket írt, filmeket rendezett; immár húsz éve él visszavonultan az Őrségben.

Electronic Beats Festival 2012

Zene

Ütemet sem vétve

Az Electronic Beats szervezőinek már nem az első tömény estét köszönhetjük - de talán a mostani a legerősebb felhozatal. Ráadásul a produkció nem is marad pusztán a papíron: a valóság tökéletesen fedi az étlapot, ami nagy szó az ilyen - jó értelemben vett - vegyes ízelítők esetén.

Interjú

Zene

"Mint egy Frankenstein"

Csalog Gábor zongoraművész, zeneszerző

"Mindenkinek vannak zseniális álmai, de általában nem vagyunk elég zseniálisak a leírásukhoz" - mondja az egyik legelismertebb magyar zongorista, aki ötven fölött kezdett formabontó zenék komponálásába, most pedig folytatja különleges sorozatait a Trafóban és a Concerto Budapest Zeneházában.

Interjú

Zene

"Segítség nélkül"

Jamie Smith - The xx

Az első anyagával három éve alaposan befutó brit The xx a napokban adta ki második lemezét, a Coexistet. A lassú, sötét, bass musicból, soulból és dream popból is merítő, de kétségkívül eredeti zenét játszó indie-pop zenekar - remixei révén önállóan is elismertté vált - producertehetségét még a Szigeten kérdezgettük.

Színház

rés a présen

Színház

"A játék ősi ösztön"

Jászberényi Gábor színész

rés a présen:Hol kezdted a pályádat? Gyerekkori terv volt, vagy útközbeni baleset? Jászberényi Gábor: Sopronban. Rockgitáros akartam lenni. Akkoriban nagyon nagy szám volt a Nirvana. Egy ismerősöm hallotta, hogy ha az ember játszik a színházban, akkor igazolják a hiányzásait a suliban.

Cirkusz

Színház

A Compagnie 111 és Aurélien Bory Tárgytalanul (Sans objet)

című melankolikus műszaki bemutatója és akrobatikus terminátorshow-ja meghökkentő távlatokat nyitott az "új cirkusz" műfaj értelmezésében. Már csak azért is, mert még soha nem láttunk a világot jelentő deszkákon ekkora gépet - mint főszereplőt, rendezőt és díszletmunkást.

Színház

Színház

A király tapsa

Bulgakov: Képmutatók cselszövése

Ha a színház és a hatalom viszonya oly közvetlen, hogy Moliére színházának (na, jó, királyi színházának) léte a Napkirály kénye-kedvétől függ, az akkor is baj, ha a Napkirály történetesen kedveli Moliére-t és művészetét. Ha Bulgakov "napkirálya", Sztálin vág mogorva képet, akkor fuccs a Mester és Margaritának és Bulgakovnak is.

Könyv

Könyv

Könyv

Félúton

Kiss Judit Ágnes: Koncentrikus korok

Nemcsak azért van nehéz dolga a költőnek, aki személyes gyászélményét lírai eszközökkel igyekszik feldolgozni, mert a költészettörténetnek nagyjából a fele ugyanerre tett jobb-rosszabb kísérletek láncolatából áll, és nem is azért, mert a kortárs magyar lírában zseniális gyászkötetek jelentek meg az elmúlt évtizedben, hanem a leginkább azért, mert talán ennél a verstípusnál jelentkezik legkomplexebb formájában a személyes élmény és a közérdekű műalkotás közötti feszültség problémája.

Könyv

Könyv

Tót Endre: Nagyon speciális örömök

A "tüneményes festőtehetség"-ként induló művész, miután pár év alatt végigzongorázta a hatvanas évek divatos irányzatait (pop art, informel), váratlanul felhagyott a festészettel.

Interjú

Könyv

"Nehéz szakmai helyzet"

Kollár Árpád, a FISZ elnöke, az NKA kurátora

Milyen a Fiatal Írók Szövetsége és a politika viszonya? Miért nem szólaltak meg Nyirő-ügyben? Hogyan működik az újjászervezett NKA? Ezekről is kérdeztük a szervezetet 2011 óta vezető irodalomtörténészt, költőt.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Az átjárhatóság utópiája

Kilátás. Nemzetközi művészet Somlói Zsolt és Spengler Katalin gyűjteményéből

A magyarországi műgyűjtés rendszerváltás utáni történetét két negatív komponens határozza meg: a szükségesnél kevesebb tőke és a hagyományos műfajokhoz (táblaképfestészet) való túlzott ragaszkodás.

Interaktív
Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Vian/Gozsdu

Úgy tűnik, hogy annyira trendi a Király és a Dob utca átjáróháza, a Gozsdu udvar, hogy lassan az útikönyvekben beelőzi a Halászbástyát vagy a Városligeti-tavat. Sőt, az Ecserit, hiszen már azt is olvastuk, hogy a GU nem más, mint a pesti Portobello Road.

chili&vanília

Gasztro

Piros, őszi, süti

Az amerikai gasztronómiai magazinokat minden év őszén elárasztja a sok piros bogyó képe. Leginkább a novemberi hálaadás napi vacsora körüli hűhó tájékán csúcsosodik ki a szezon. Az ehhez kapcsolódó nagy pulykázással kicsit nehéz azonosulni, a gusztusos, gyümölcsös őszi fogásokhoz azonban kedvet kap az ember.

Lokál

20 forintos operett a Józsefvárosban

Lokál

Mókusünnep hajléktalanokkal

Karácsonyfadíszekkel csinosított, adományokból varrt tengerészjelmezbe bújt hajléktalanok, aktivisták és gyerekek; egy lomokból épített, zenélő óriásmókus; a hatalmas rágcsálót körbetáncoló vidám sokadalom; mókusvérként körbekínált málnaszörp; maguk készítette hangszerekkel a kerekeken guruló állat gyomrában muzsikáló zenészek - nem, nem a legújabb Lynch-film egyik jelenetét, hanem egy rendhagyó szociokulturális projekt záróeseményét próbáltuk meg a fentiekben összefoglalni.

Sport

Interjú

Sport

"Könnyebbé teszi a test elfogadását"

Sors Tamás Európa-, világ- és kétszeres paralimpiai bajnok úszó

Születésétől végtaghiányos: a jobb karja rövidebb, mint a bal, és csak két ujj fejlődött ki rajta. Tizenhét évesen a 2008-as pekingi paralimpia egyetlen magyar aranyérmese volt, mellette két bronzérmet, egy negyedik és egy ötödik helyezést szerzett. 2007 óta tartja a világcsúcsot száz pillangón, kategóriájában ő volt az első úszó, aki egy percen belül teljesítette a távot. Integráltan, ép úszókkal együtt készül a pécsi ANK Úszóklub sportolójaként dr. Petrov Anatolij irányításával.

Tudomány

A web 2.0 és a diktatúrák

Tudomány

Üdvözlet Utópiából

A nyugati világ hajlamos a demokrácia varázsfegyvereként tekinteni a web 2.0-ra, de a helyzet nem ennyire egyértelmű. A diktatúrák ugyanis, ha éppen nem az internetszolgáltatás teljes beszüntetésével vagy a káros tartalom szűrésével vannak elfoglalva, baráti viszonyt ápolnak a világhálóval.