Megindult a felmondási hullám az Indexnél

  • narancs.hu
  • 2020. július 24.

Belpol

Több tucat újságíró vonult be felmondási papírjával Bodolai Lászlóhoz. Közel 60-an távoznak az Indextől.

Péntek délben az Index több tucat dolgozója indult el a Bodolai László, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjének irodájába a felmondási papírjával - tájékoztat a 444.hu.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Index-munkatárs elmondása szerint: "Gyakorlatilag mindenki felmond az Indexnél, kivéve azok, akik betegek, vagy külföldön vannak." Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása után már tegnap több újságíró felmondott az Indexnél.

Friss közleményükben az Index.hu honlapján a távozó tagok azt írják: "Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését."

A közlemény szerint pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek, majd távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint ötven munkatársa is kezdeményezte a felmondását.

A felmondást azzal indokolják, hogy az Index független működésének feltételét abban látják, hogy  sem a megjelenő tartalomba, sem a szerkesztőség összetételébe nem történik külső beavatkozás, Dull Szabolcs kirúgása az utóbbi feltételnek ellentmond és nyílt nyomásgyakorlási kísérletnek tekintik.

A felmondásukat Dull Szabolcs főszerkesztő menesztése után benyújtott szerkesztőségi munkatársak eddigi névsora:

Ajpek Orsolya, Barakonyi Szabolcs, Biró Marianna, Bolcsó Dániel, Bozzay Balázs, Bozsó Ági, Bődey János, Brückner Gergely, Csatári Flóra, Cseke Balázs, Cser Ildikó, Csurgó Dénes, Dezső András, Egyed Anna, Előd Fruzsina, Fábián Tamás, Fehér János, Fillér Máté, Flachner Balázs, Hanula Zsolt, Hernádi Levente, Iván András, Janecskó Kata, Jenei Miklós, Joób Sándor, Kolozsi Ádám, Kolozsvári Tímea, Koroknai Gergely, Kovács Zoltán, Lengyel-Szabó Péter, Lovas Gergő, Marczisovszky Márton, Marjanovic Mira, Miklósi Gábor, Mizsur András, Molnár Réka, Nagy Attila Károly, Német Tamás, Németh Péter, Nyilas Gergely, Pál Tamás, Pándi Balázs, Pintér Luca, Presinszky Judit, Rácz Attila, Rostás Bianka, Rovó Attila, Sajó Dávid, Somogyi Péter, Stöckert Gábor, Szalai Bálint, Szalma Baksi Ferenc, Szémann Tamás, Szilágyi Máté, Szilli Tamás, Tenczer Gábor, Thüringer Barbara, Tóth Gergely, Világi Máté, Záborszky Ede, Zsuppán András

 

A hvg.hu tájékoztatása szerint Bodolai László üzenetet küldött a szerkesztőségnek, hogy nem megy be személyesen az irodába, ezt azzal indokolta, hogy sok fenyegetést kapott kívülről, a tüntetés előtt nem akarja kitenni magát atrocitásoknak. Telefonon azonban tudomásul vette a felmondásokat, amit egy ügyvéd jegyzett ellen. Az információk szerint Bodolai azt ígérte, hétfőn mindenkinek aláírja a felmondását. Azt írják, hogy a 90 fős szerkesztőségből körülbelül 30-an maradnak a lapnál.

Már többen felmondtak az Indexnél, további távozások várhatók

Mivel Bodolai László nem hajlandó Dull Szabolcsot visszavenni. Az Index szerkesztősége a július 23-i szóbeli tárgyalás után írásban is kérte Bodolai Lászlót, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjét, hogy - mint munkáltató - az elbocsátott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot helyezze vissza pozíciójába - írja szolgálati közleményében a portál.

Menesztették az Index főszerkesztőjét

Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke döntött Dull Szabolcs menesztéséről. Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökének közleménye szerint az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését, írja a Kreatív .

Figyelmébe ajánljuk