Gulyás Gergely szerint a Velencei Bizottság véleményét nem kell szentnek tekinteni, mert az csak egy átpolitizálódott véleményező testület

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. november 23.

Belpol

Judith Sargentininek meg szovjet hajlamai vannak - mondta a miniszter.

A Velencei Bizottság nem döntéshozó fórum, hanem tanácsadó testület, ezért a véleményét nem kell szentnek tekinteni, főleg mivel átpolitizálódott - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki rendezvényen, ahol Kocsis Mátéval, Bárándy Gergellyel és Schiffer Andrással vitázott a Sargentini-jelentésről.

Rossz irányba mozdult az európai közösség az elmúlt években - jelentette ki Gulyás az Alapjogokért Központ konferenciáján.

Szerinte az Európai Bizottság nem a szerződések őre volt, hanem bevallottan politikai szerepet játszott. Az utóbbi években következmények nélkül lehetett lábbal tiporni a schengeni egyezményt, és az számított jó európainak, aki így tett, az pedig rossznak, aki betartotta a jogszabályt.  Magyarország volt az egyetlen példamutató módon eljáró állam a migráció ügyében: elsőként végezte el kötelezettségét a külső határok védelmében - tette hozzá.

Magyarországnak vannak közös értékei Nyugat-Európával, de egyes kérdésekben, így például a migráció vagy a családpolitika ügyében alapvetően nem értenek egyet - jelezte. Azt mondta, nyugaton intolerancia, kirekesztés tapasztalható, nem hajlandóak elfogadni az övékétől különböző álláspontot, a sajtóban pedig hírhamisítás folyik Magyarországról.

A Sargentini-jelentés az eltérő gondolkodás szankcionálására tett kísérlet - vélekedett. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Judith Sargentini holland zöldpárti képviselőben van szovjet típusú hajlam: befolyásolni akarja a független magyar igazságszolgáltatást. Az eljárást politikainak, a dokumentumot vádiratnak nevezte.

Figyelmébe ajánljuk