Ha a müncheni aréna nem is, minden más szivárványba öltözik a magyar meccs idejére

  • narancs.hu
  • 2021. június 22.

Belpol

A müncheni városháza, a híres Olimpiatorony és több német stadion is szivárványos kivilágítást kap. 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten petíció indult, hogy a szerdán tartandó Németország-Magyarország Eb-mérkőzésen szivárványos kivilágítást kapjon a meccs helyzíne, a müncheni Allianz Arena, ezzel is tiltakozva a múlt héten elfogadott homofób törvény ellen. 

Az ötletet többen is támogatták, köztük Markus Söder bajor kormányfő, illetve Dieter Reiter SPD-s müncheni polgármester is, a döntésért felelős UEFA azonban nem engedélyezte a szivárványos kivilágítást, döntésüket azzal indokolták, hogy minden stadion egységes színekben van kivilágítva és a szövetség az egység jegyében megtiltotta a németek ötletét. 

A Tagesspiegel arról ír, hogy az UEFA inkább azt javasolta, hogy június 28-án, vagy július 3-9. között világítsák meg szivárványos színekkel a stadiont, amelyet a müncheni polgármester nevetségesnek nevezett. A lap beszámolója szerint Reiter kedden délután sajtótájékoztatón kritizálta az európai szövetség döntését, szégyenteljesnek nevezve a kivilágítós javaslat elutasítását, és azt mondta: "Münchenben nem hagyjuk magunkat visszatartani attól, hogy egy egyértelmű jelzést küldjünk Magyarországnak és a világnak."

Reiter azt is bejelentette, hogy

a városházát szivárványos zászlókkal lobogózzák fel, és egy, a stadionhoz közeli szélerőmű, valamint a 291 méter magas Olimpiatorony igenis szivárványszínű kivilágítást kap majd. 

Reiter azt is mondta, ezzel fogják jelezni, hogy München, Bajorország és Németország kiáll az egyenlőség, a szexuális identitás tekintetében a szabad önrendelkezés, valamint a szolidaritás mellett. A polgármester kritizálta a német futballszövetséget is, hogy nem tudott nyomást gyakorolni az UEFA-ra, de hangsúlyozta, hogy a városnak nincsen ráhatása a döntésre, mert a stadion nem az övék, hanem az FC Bayern Münchené. 

Manuel Neuer, a német válogatott kapusa, egyben csapatkapitány ugyanakkor szivárványos kapitányi karszalagot fog viselni a magyarok elleni meccsen is

- az UEFA erről úgy határozott, hogy nem számít politikának, hanem a sokszínűséget és egy jó ügy melletti kiállást jelenít meg. 

Ha pedig a müncheni aréna nem is lesz szivárványszínű, több más német stadion szerda este igen:

szivárványos kivilágítást kap többek között a berlini Olympiastadion, a frankfurti, a kölni és a wolfsburgi aréna is.

A müncheni LMBTQ-szervezetek pedig 11 000 szivárványzászlót fognak kiosztani a stadionban és környékén a meccs előtt. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk