13 uniós ország szólalt fel a homofób törvény ellen

  • narancs.hu
  • 2021. június 22.

Belpol

Az Európai Bizottság fellépését sürgetik egy közös nyilatkozatban. 

13 európai uniós állam ítélte el a magyar homofób törvényt kedden egy nyilatkozatban - szúrta ki a hvg.hu

A nyilatkozatban Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Spanyolország és Svédország mély aggodalmának ad hangot a múlt héten elfogadott homofób törvény miatt, amelyről azt írják, a magyar parlament által elfogadott módosítások "diszkriminálják az LMBTQI embereket, és a gyermekek védelme ürügyén sértik a szólásszabadsághoz való jogot".

A törvény szerintük 

"a nemi orientáción, a nemi identitáson és a kifejezésen alapuló megkülönböztetés nyílt formáját képviseli, ezért el kell ítélni".

"A befogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei, és nem engedhetünk kompromisszumot ezekben az elvekben" - írják a nyilatkozatban, hozzátéve, hogy "a módosítások a véleménynyilvánítás szabadságát is sértik, korlátozzák a véleményalkotás, valamint az információk befogadásának és továbbításának szabadságát a közhatalom beavatkozása nélkül, az Európai Unió Alapjogi Chartájában előírtak szerint".

"Az LMBTQI-emberek megbélyegzése a méltósághoz való alapvető joguk egyértelmű megsértését jelenti, amint azt az Európai Unió Alapokmánya és a nemzetközi jog is rögzíti."

A nyilatkozatban az aláíró 13 ország sürgeti az Európai Bizottságot, mint a szerződések őrét, hogy használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt az európai jog teljes tiszteletben tartásának garantálása érdekében, ebbe beleértve azt is, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?