Hadházy Ákos ma is borít: egy alkalmazottal működő társaság húzott 564 állami milliót

  • narancs.hu
  • 2016. február 3.

Belpol

„Tele van az új oktatási rendszer korrupt visszaélésekkel” – nyilatkozta ma megjelenő nyomtatott kiadásunknak Hadházy Ákos, az LMP szakértője. Megkértük, mondjon példákat. Mondott.

„A most csütörtöki sajtótájékoztatón (ez lapunk megjelenése után néhány órával kezdődik – a szerk.) több olyan esetet is bemutatok, amelyből az látszik, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyes szervezetei, például az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vagy éppen az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. az oktatási rendszer botrányos átalakítása során milliárdos programokat vezethettek. Hatalmas bűne ennek a politikai elitnek, hogy az oktatást is tönkretették azért, hogy valakik egy kicsit keressenek az uniós források hasztalan felhasználásán. Irgalmatlan mennyiségű összegek mentek el különböző programokra, amelyekből ellenőrizetlenül áramolhattak kifelé a pénzek. Néhány program ezek közül: Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban, erre 3,5 milliárd forint ment el; Pedagógusképzés támogatása több mint 11 milliárdból; XXI. századi közoktatás elnevezésű program 6,8 milliárd forintos forrásból. Ezeket vizsgálva hajmeresztő dolgokat találtam, ilyen például, amikor azt láttam, hogy az Oktatási Hivatal ún. szakértői napok százait vásárolta egy cégtől 564 millió forintért, vagyis ekkora értékben segítette a Merkel Konzulent Zrt. a hivatalt. A probléma csak annyi, hogy ez a társaság mindössze egy alkalmazottal működik, és az 564 milliós megbízást tavaly szeptemberben kapták, amikor már alig volt néhány hónapjuk a szolgáltatás nyújtására, és szinte ellenőrizhetetlen, hogy tényleg volt-e teljesítés. Az is érthetetlen, hogy a minisztérium egyik szervezete miért egy céggel állíttatja össze az érettségi vizsgák feladatait, de találni olyan közbeszerzést is, ahol a projekt előzetesen megbecsült ára megegyezik azzal, amennyiért a győztes vállalkozás ajánlatában vállalta a feladatot. Találtam nagyon furcsa bérleti szerződéseket is: az Oktatási Hivatal egy cégtől, a Lokalfixer Kft.-től bérelt helyiséget 2013-ban és 2014-ben, és a 9 hónapos bérleti időszakra összesen majdnem 25 millió forintot fizetett ki. Ennek a vállalkozásnak a céginformációs rendszer szerint csak egy saját ingatlana van, az pedig néhány méterre van az Emmi szintén az Akadémia utcában található központjától. Van egy másik céggel kötött, összesen mintegy 60 milliós bérleti megállapodás is, amely azért furcsa, mert a vállalkozás ingatlanjai látszólag teljesen alkalmatlanok arra, hogy a szerződés szerinti képzések helyszínéül szolgáljanak, ráadásul az is látható, hogy máshonnan szinte nincs bevétele a társaságnak. Ezeket és még egy rakás hasonlóan gyanús szerződést látva kérdezem én, hogy ezért kellett szétverni a közoktatást? Felháborító!” – válaszolta kérdésünkre Hadházy.

További izgalmas leleplezések, váratlan összefüggések és a korrupció rendszerének pontos működése a nyomtatott kiadásunkban megjelenő teljes beszélgetésben.

Figyelmébe ajánljuk