Szőcs Géza pártfogoltja egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cég papírjait adta a befektetőknek

  • narancs.hu
  • 2016. február 4.

Belpol

A ki nem fizetett dolgozók perre mentek, jogerősen nyertek, ám sokmilliós követelésüket aligha kapják meg… – egy magyar műgyűjtő hőstettei mai nyomtatott kiadásunkban. Itt az előzetes!
Zelnik István bevizsgálja a teát

Zelnik István bevizsgálja a teát

Fotó: Soós Lajos/MTI

Zelnik István, a Moszkvában végzett egykori diplomata mert nagyot álmodni: dollármilliárdos értékű délkelet-ázsiai gyűjteményről, általa alapított múzeumokról, világraszóló kiállításokról, tudományos központról, ösztöndíjról és hasznot hajtó kulturális vállalkozásról. Mindebből a saját magáról elnevezett Andrássy úti Aranymúzeum valósult meg, az is zárva van több mint egy éve. Az egykori dolgozókat nem fizette ki, ők erre pertársaságot alakítottak, és jogerősen nyertek is, ám sokmilliós követelésüket nem valószínű, hogy megkapják, mert Zelnik időben áttette őket egy szinte üres cégbe. A múzeum épületére milliárdos értékben jegyeztek be végrehajtást, mert többek között a bankkölcsönt sem fizette a Szőcs Géza által támogatott, és korábban Forró Tamással üzletelő Zelnik. A 2011-ben nyílt múzeumnak még a vitrinjeit sem fizette ki, az egyik vállalkozónak úgy vélte rendezni az adósságát, hogy odaadta a múzeum logójában szereplő Ganésa-szobrot, ám a hitelező szerint az forgalomképtelen. De még mindig jobban járt, mint azok, akik az általa szervezett befektetési társaságba ugrottak be, ők egy Seychelle-szigeteken bejegyzett cég papírjait kapták, fedezetként pedig Zelnik egy-egy aranytárgyának a fényképét.

Az élelmes műgyűjtőről az e heti Magyar Narancsban olvashat hosszabban, hajmeresztő részletekkel, durva fordulatokkal, elképesztő összefonódásokkal.

Figyelmébe ajánljuk