Hiába ígérte Szijjártó, még megállapodás sincs az új magyar űrhajósról

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 1.

Belpol

A Roszkoszmosz közlése szerint még épp csak elkezdődtek a tárgyalások a leendő közös projektről.

Tavaly novemberben jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy Magyarország az orosz állami Roszkoszmosszal együttműködésben 2024-ben űrhajóst kíván küldeni a Nemzetközi Űrállomásra. A Népszava azonban most arról ír, hogy valójában még megállapodás sincs az orosz és a magyar fél között a magyar űrhajós fellövéséről.

A lap kérdéseire a Roszkoszmosz azt válaszolta, hogy még nincs kész szerződésszöveg, csak egy tervezet, amiről jelenleg a két ország tudományos együttműködésével foglalkozó bizottság egyik albizottságában egyeztetnek.

A Roszkoszmosz szerint a magyar-orosz megállapodást tárgyaló bizottság albizottságának első ülésére június 19-én került sor, és mostanra megállapodtak három újabb munkacsoport személyi összetételéről.

Hiába ígérte tehát Szijjártó tavaly, hogy a „kiválasztási és kiképzési munkálatokat haladéktalanul” megkezdik, ahhoz, hogy elkezdődhessen az újabb magyar űrhajós kiképzése, még meg kéne kötni a magyar-orosz megállapodást, le kéne folytatni a jelentkezési procedúrát, majd megtalálni a legalkalmasabb személyt.

Ez maga egy igen időigényes folyamat, és a kiképzés is hosszú, Farkas Bertalant, az eddigi egyetlen magyar űrhajóst két év alatt készítették fel az utazásra.

A lapnak a minisztérium nem válaszolt a kérdéseire.

Figyelmébe ajánljuk